Καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του Έλληνα γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη
Η σημερινή Δευτέρα σηματοδοτεί την 16η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Συνδρόμου Down. Στις 21 Μαρτίου η φωνή των ατόμων με σύνδρομο Down και εκείνων που ζουν μαζί τους ακούγεται πιο δυνατά.
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down δεν ορίστηκε τυχαία να είναι η 21η Μαρτίου, καθώς προέκυψε από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21). Η Ημέρα καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του Έλληνα γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, προκειμένου να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα. Από τα Ηνωμένα Έθνη καθιερώθηκε το 2012.
Τι είναι το σύνδρομο Down
Το σύνδρομο Down ή αλλιώς Τρισωμία 21 ή Τρισωμία G περιγράφει μια χρωμοσωμική ανωμαλία, που περικλείει ένα σύνολο χαρακτηριστικών, τα οποία υπάρχουν εκ γενετής στους φορείς της γενετικής αυτής βλάβης και αφορούν παρεκκλίσεις στη σωματική διάπλαση, τη νοητική ανάπτυξη και την ψυχοκοινωνική εξέλιξή τους.
Η επίπτωση του συνδρόμου διεθνώς είναι 1:700 ως 1:800. Στην Ελλάδα κάποιες μελέτες προσδιορίζουν την αναλογία γεννήσεων παιδιών με σύνδρομο Down σε 1 στις 770 γεννήσεις.
Το σύνδρομο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από τον Βρετανό γιατρό John Langdon Down, όταν το 1866 πρόσεξε ότι αρκετοί άνθρωποι, οι οποίοι δεν ήταν συγγενείς, που βρίσκονταν σε διάφορα ιδρύματα είχαν παραπλήσια εξωτερικά χαρακτηριστικά.
Οι πρώτες αιτιάσεις στήριξαν την ύπαρξη του συνδρόμου σε διάφορες ασθένειες. Η πρώτη διαπίστωση ότι το σύνδρομο έχει σχέση με την ηλικία της μητέρας έγινε το 1909 και αποδόθηκε σε εκφύλιση του ωαρίου. Ωστόσο, στη συνέχεια παρατηρήθηκε ότι η ηλικία δεν ήταν ο μοναδικός επιβαρυντικός παράγοντας.
Το 1959 ανακαλύφθηκε η αιτία των σωματικών χαρακτηριστικών και των μαθησιακών δυσκολιών από τον Γάλλο γιατρό και νηπιαγωγό Ζερόμ Λεζέν. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ανακάλυψη το σύνδρομο Down οφείλεται στην παρουσία, στα κύτταρα των πασχόντων, ενός τρίτου χρωμοσώματος 21, αντί των δύο, που είναι το φυσιολογικό (σ.σ. έτσι εξηγείται και ο όρος Τρισωμία 21).
Τα παιδιά με σύνδρομο Down αντιμετωπίζουν νοητική υστέρηση και μαθησιακή δυσκολία, ενώ είναι επιρρεπή σε μια σειρά από ασθένειες. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και τη συνεργασία γονιών και δασκάλων, μπορούν να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας.
Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down και οι αταίριαστες κάλτσες
Το 2019 μια από τις δράσεις ευαισθητοποίησης για το σύνδρομο Down καλούσε τους πολίτες να φορέσουν διαφορετικές κάλτσες. Η εν λόγω πρωτοβουλία είχε ως στόχο να δημιουργήσει συζητήσεις σχετικά με την ποικιλομορφία, τη διαφορετικότητα, την ένταση και την αποδοχή όλων.
Όσοι συμμετείχαν στην καμπάνια φόρεσαν διαφορετικές κάλτσες, φωτογραφήθηκαν και ανήρτησαν τις εικόνες στα social media.
Σύνδρομο Down και 4 ταινίες που αξίζει να δείτε
Οι ταινίες που παρουσιάζονται παρακάτω αγγίζουν το θέμα με το σύνδρομο Down και αποτελούν αφορμή για προβληματισμό και ευαισθητοποίηση. Οι συγκεκριμένες ταινίες δείχνουν πως η διαφορετικότητα είναι όμορφη και είναι αυτή που μας κάνει μοναδικούς.
The Eighth Day (1996)
Μια ταινία που αναφέρεται στη φιλία ενός άνδρα με έναν άλλον άνδρα με σύνδρομο Down σε σκηνοθεσία Ζακό Βαν Ντορμέλ.
Ο Χάρι είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Μοναχικός, πολυάσχολος, επαγγελματίας. Στον δρόμο συναντά έναν άνδρα με σύνδρομο Down, τον Τζορτζ. Δύο διαφορετικοί άνθρωποι μεταξύ τους, που με τον καιρό θα γνωριστούν και μέσα από μια πορεία γεμάτη δυσκολίες και εκπλήξεις θα γίνουν αχώριστοι.
Αν Μ’ αγαπάς (2006 – Σε σκηνοθεσία του Χρήστου Κετικίδη)
Μια νεαρή γυναίκα, η Ειρήνη, μένει έγκυος. Σύντομα πληροφορείται ότι το μωρό που κυοφορεί έχει σύνδρομο Down. Θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει ή θα διακόψει την κύηση.
Οι συγκρούσεις που αντιμετωπίζει με τον σύζυγό της, τους γονείς της, τον ίδιο της τον εαυτό είναι πολλές.
The Memory Keeper’s Daughter (2008)
Ο γιατρός Ντέιβιντ Χένρι πήρε την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής του. Χώρισε στη γέννα τα δίδυμα παιδιά που έφερνε στον κόσμο η γυναίκα του, για να της κρύψει πως το νεογέννητο κοριτσάκι τους είχε σύνδρομο Down. Το έδωσε σε μια νοσοκόμα και εξαφανίστηκε μαζί με το νεογέννητο αγοράκι και τη γυναίκα του.
Εμείς οι Δύο (Yo, Tambien) (2009)
Ο Ντάνιελ, ένας 34χρονος απόφοιτος πανεπιστημίου με σύνδρομο Ντάουν, στην αρχή γίνεται φίλος, αλλά γρήγορα ερωτεύεται την όμορφη συνάδελφό του Λάουρα.
Κάθε χρόνο, στις 21 Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.
Πηγή: athensvoice.gr