Διατροφή, ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ

Λινολεϊκό οξύ: Ποιες τροφές περιέχουν την ουσία που ωφελεί την καρδιά (εικόνες)

Οι διατροφικές συστάσεις για την υγεία της καρδιάς είναι συχνά αντικρουόμενες, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να αμφιβάλλουν για το αν πρέπει να τρώνε καλά λίπη (πολυακόρεστα / μονοακόρεστα) ή ανθυγιεινά (κορεσμένα).

Μετανάλυση από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard ανέδειξε τη σημασία των πολυακόρεστων λιπαρών (ω-3 & ω-6) και τον περιορισμό των κορεσμένων για την υγεία της καρδιάς.

Η ανασκόπηση διερεύνησε τη συσχέτιση της διαιτητικής πρόσληψης ω-6 λιπαρών (λινολεϊκό οξύ) και του κινδύνου στεφανιαίας νόσου. Συνολικά συμπεριλήφθηκαν 310.602 άτομα, εκ των οποίων τα 12.479 εκδήλωσαν στεφανιαία νόσο και 5.882 πέθαναν από στεφανιαία νόσο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διαιτητική πρόσληψη λινολεϊκού οξέος είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, που σημαίνει ότι υψηλότερη πρόσληψη οδήγησε σε χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι μια αύξηση 5% των θερμίδων που προέρχονται από λινολεϊκό οξύ αντικαθιστώντας ισόποση ενέργεια από την πρόσληψη κορεσμένου λίπους, συσχετίστηκε με 9% χαμηλότερο κίνδυνο επεισοδίων στεφανιαίας νόσου και 13% λιγότερους θανάτους από στεφανιαία νόσο. Επιπλέον, η σύγκριση της υψηλότερης με τη χαμηλότερη ποσότητα κατανάλωσης λινολεϊκού οξέος έδειξε 15 % χαμηλότερο κίνδυνο επεισοδίων στεφανιαίας νόσου και 21 % χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο.

Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες ω-6 μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, όταν τα πολυακόρεστα Ω-6 λιπαρά αντικαθιστούν τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή.

Ξηροί καρποί
Λιναρόσπορος

Φυτικές μαργαρίνες

Σπόροι chia

Ταχίνι

Ψάρια

πηγή:onmed.gr