Ειδήσεις, ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ, Καρδίτσα

Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας: Συστήνει ιδιαίτερη προσοχή για τον καύσωνα των επόμενων ημερών

Λόγω των προβλέψεων για πολύ υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία για τις επόμενες μέρες ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας συστήνει ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις και διαθέτει κλιματιζόμενη αίθουσα προς εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.
Α. ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
1.Ελαφρύ  ντύσιμο άνετο με ανοιχτά χρώματα  πορώδες, ώστε να υπάρχει καλός αερισμός του σώματος κ εύκολη έξοδος για τον ιδρώτα
2.Χρήση καπέλου και σκουρόχρωμων γυαλιών που προστατεύουν από τον ήλιο είναι απαραίτητη
3.Αποφεύγουμε τον ήλιο, και παραμένουμε  σε σκιερά και δροσερά μέρη χωρίς συνωστισμό.
4.Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, βαδίσματος ή τρεξίματος κάτω απ’ τον ήλιο για πολλή ώρα .
5.Χλιαρά ντους ,ελαφρά γεύματα, πολλά φρούτα, λαχανικά,  περιορισμός στα λιπαρά κ μεγάλα γεύματα .
6.Λήψη  υγρών (νερού και χυμών φρούτων) σε μεγάλη ποσότητα ,αποφεύγουμε τη  λήψη οινοπνευματωδών ποτών.
7.Αποφυγή πολύωρων μετακινήσεων με μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια του καύσωνα .
8.Συμβουλευόμαστε το γιατρό μας όταν πάσχουμε από χρόνια νοσήματα ,αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, ψυχιατρικά, νεφρικά, διαβητικοί κ.λπ., και όσοι παίρνουν φάρμακα αν πρέπει να αλλάξουν την δοσολογία.
Β. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΟΓΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΕΦΗ
1. Τα νεογνά ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφριά. Με τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα.
2. Εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) να δίνουμε και υγρά όπως χαμομήλι, νερό κ.λπ.
3. Βρέφη και μεγαλύτερα παιδιά  να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
4. Οχι παραμονή  στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν καπέλο.
Γ. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ
1. Για τους ηλικιωμένους καλό είναι η μετακίνηση τους σε δροσερότερα μέρη και να υπάρχει κάποιο άτομο για την φροντίδα τους.
Δ. ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Ο ανθρώπινος οργανισμός  προσαρμόζεται να διατηρεί σταθερή την θερμοκρασία του. Αυτό μέχρι τους  (43ο C ) πέρα από το οποίο δεν μπορεί να αντιδράσει. Τότε αρχίζουν οι διάφορες λειτουργικές διαταραχές.
1.θερμική εξάντληση,  εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση του ατόμου (ώρες ή μέρες) σε υψηλές θερμοκρασίες. Πρόκειται για παροδική ανεπάρκεια του καρδιαγγειακού συστήματος σ’ ένα θερμικό stress.
Συμπτώματα : πονοκέφαλος, ίλιγγοι, ανορεξία, ανία, έντονο αίσθημα εξάντλησης τα οποία καταλήγουν σε ξαφνική και μικρής διάρκειας κατάρρευση. Η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλή και υπάρχει ταχυκαρδία. Το δέρμα είναι ψυχρό και υγρό. Οι κόρες είναι διασταλμένες. Η θερμοκρασία είναι φυσιολογική. Το σύνδρομο αποδίδεται σε μέτρια απώλεια ύδατος και χλωριούχου νατρίου. Η θεραπεία είναι απλή και συνίσταται στη μεταφορά του ατόμου σε δροσερό περιβάλλον και τη χορήγηση του ύδατος και χλωριούχου νατρίου (αλάτι), συνήθως ενδοφλέβια λόγω της  ναυτίας.
2.θερμοπληξία. Εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή και η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας είναι πάνω από 70% γεγονός που δυσκολεύει και εμποδίζει την εξάτμιση του ιδρώτα και την αποβολή θερμότητας του σώματος. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που βοηθούν στο να πάθει κανείς θερμοπληξία. Μερικοί από αυτούς είναι η βαριά σωματική εργασία, η παρατεταμένη βάδιση κάτω από τον ήλιο, η περιβολή με θερμά σκούρου χρώματος ρούχα που απορροφούν μεγάλο ποσό ηλιακών ακτίνων, η ανεπαρκής λήψη νερού, τα άφθονα κα βαριά γεύματα και η κατάχρηση των αλκοολούχων ποτών.
Συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι η έντονη  δίψα ,ξηρότητα τους στόματος, του φάρυγγα και του δέρματος. Στη συνέχεια εμφανίζεται ερυθρότητα του προσώπου που συνοδεύεται από άφθονο ιδρώτα, ζάλη, πόνο στο κεφάλι και στο στήθος, κατάπτωση του οργανισμού, αδυναμία στα πόδια και μυϊκές κράμπες, δυσφορία, ταχυσφυγμία, δύσπνοια και βουητά στα αυτιά, ο πυρετός είναι πάντα σταθερός και μπορεί να φθάσει τους 42ο C. Τέλος εμφανίζονται λιποθυμικά φαινόμενα και ο θερμόπληκτος πέφτει αναίσθητος.
Θερμοπληξία συμβαίνει συχνότερα στα παχύσαρκα άτομα και εκείνα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα του  αναπνευστικού  και καρδιαγγειακού συστήματος, οι αλκοολικοί, οι ηλικιωμένοι και ειδικότερα τα βρέφη, των οποίων ο οργανισμός δεν έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται στις μεταβολές της θερμοκρασίας.
Ε. ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
• Μεταφορά του θερμόπληκτου άμεσα σε δροσερό μέρος, σκιερό και τον  ξαπλώνουμε ανάσκελα
• Αφαιρούμε τα βαριά ρούχα και του αερίζουμε το σώμα με οποιοδήποτε πρόχειρο μέσο (π.χ. βεντάλια ή χαρτόνι).
• Τοποθετούμε ψυχρά επιθέματα (κομπρέσες ή παγοκύστη) στο μέτωπο και στο κεφάλι.
• Βρέχουμε το πρόσωπο, τον λαιμό, το στήθος και γενικά το σώμα με κρύο νερό.
• Κάνουμε ζωηρές εντριβές στα άκρα, χέρια και πόδια, με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω.
• Δίνουμε να εισπνεύσει ξύδι, αιθέρα ή αμμωνία και αν μπορεί να πιεί του δίνουμε άφθονα υγρά και μικρές ποσότητες αλατιού για να αναπληρώσει αυτό που έχασε ο οργανισμός του εξαιτίας της μεγάλης εφίδρωσης.
• Αν η κατάσταση του είναι πολύ βαριά πρέπει να κληθεί επειγόντως γιατρός ή να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΖΟΜΕΝΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ
Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν στην πόλη μας τις επόμενες ημέρες ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας αποφάσισε να διαθέσει την αίθουσα συνεδριάσεων, η οποία είναι κλιματιζόμενη, για την προστασία του κοινού. Οι πολίτες θα μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία του Συλλόγου, από αύριο Τετάρτη 22 Ιουλίου μέχρι Παρασκευή 24 Ιουλίου από 9:30π.μ. – 8:00 μ.μ., που βρίσκονται επί της οδού Ηρ. Πολυτεχνείου 24. Απαραίτητη προϋπόθεση η τήρηση των μέτρων κατά του covid-19.
Πηγή: epikairotita.info