top, Διατροφή

Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Η νηστεία είναι μια ιδανική ευκαιρία να τραφούμε ισορροπημένα και υγιεινά, αποφεύγοντας, τα κορεσμένα ζωικά λιπαρά η υπερκατανάλωση των οποίων σχετίζεται με την επιβάρυνση του καρδιαγγειακού συστήματος. Πόσο μάλλον τώρα που τα σχολεία έχουν κλείσει, μένουμε περισσότερο σπίτι και το τσιμπολόγημα δύσκολα αποφεύγεται, η νηστεία είναι και μια καλή ευκαιρία να αποφύγουμε τα περιττά κιλά και το comfort food, δηλαδή το θερμιδογόνο παρηγορητικό φαγητό.

Εάν όμως δεν προσέξουμε τότε θα πέσουμε σε παγίδες που τελικά θα μας παχύνουν. Δείτε ποιες είναι αυτές και πάρτε τα μέτρα σας!

Ελιές στα γεύματα

Εάν τις τρώτε καθημερινά χωρίς έλεγχο, περιορίστε τις σε 4-6 την ημέρα ή και λιγότερες.

Χαλβάς

Εάν τρώτε δύο ή περισσότερα μεγάλα κομμάτια καθημερινά, περιορίστε τα σε ένα το πολύ – ο χαλβάς είναι νόστιμος, υγιεινός, αλλά και πολύ θερμιδογόνος.

Καταναλώνετε νηστίσιμα γλυκά

Περιορίστε τα γλυκά του κουταλιού και τα παστέλια σε 2-3 φορές την εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει και για τα νηστίσιμα κουλουράκια, αλλά και τις κάθε λογής νηστίσιμες πίτες.

Ξηροί καρποί

Πόσο συχνά τρώτε ξηρούς καρπούς; Αν τρώτε καθημερινά, 1-2 χούφτες μην εκπλαγείτε αν δείτε το δείκτη της ζυγαριάς να μετακινείται προς τα δεξιά. Περιορίστε τους σε 2-3 φορές την εβδομάδα.

Ψωμί

Όχι νηστεία δεν σημαίνει μισή φρατζόλα ψωμί την ημέρα! Μην υπερβαίνετε τις δύο με τρεις φέτες ημερησίως. Επίσης αποφύγετε τις γενναίες βουτιές με το ψωμί στο λάδι της σαλάτας ή του φαγητού. Περιοριστείτε σε τρεις φορές την εβδομάδα όταν έχετε ένα ωραίο λαδερό φαγητό.

Μέγεθος μερίδας

Εάν θέλετε τη διπλάσια ποσότητα για να χορτάσετε, από ότι συνήθως μάλλον κάτι δεν κάνετε καλά. Φροντίστε κάθε μέρα να τρώτε 2-3 φρούτα και 1-2 σαλάτες. Επίσης αποφύγετε τα έτοιμα π.χ. πίτες και μην καταφεύγετε σε ψωμί και χαλβά για να χορτάσετε. Βάλτε στη διατροφή σας όσπρια, λαδερά και θαλασσινά και μην αυξήσετε την ποσότητα ζυμαρικών σε εβδομαδιαία βάση.

Να θυμάστε ότι δεν πρέπει να υπερβάλετε στην ποσότητα του γεύματός σας, να τρώτε ποικιλία νηστίσιμων πιάτων, να τρώτε καθημερινά φρούτα και σαλατικά, να αποφεύγετε τα νηστίσιμα κουλουράκια και να καταναλώνετε ψωμί με μέτρο.

Εάν αποφύγετε τις παγίδες και νηστέψετε με υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο στο τέλος της Σαρακοστής θα δείτε ότι έχετε μείνει στα κιλά σας, ίσως και να έχετε χάσει βάρος. Επίσης δεν αποκλείεται να δείτε και αλλαγές προς το καλύτερο, στο λιπιδαιμικό σας προφίλ, δηλαδή μείωση στην ολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

Η νηστεία, όταν γίνεται σωστά, μπορεί να ωφελήσει και όσους έχουν υπέρταση. Όταν όμως χαρακτηρίζεται από υπερβολικές στερήσεις και λανθασμένες διατροφικές επιλογές, μπορεί να εξασθενήσει τον οργανισμό κάτι που δεν είναι επιθυμητό, ιδιαίτερα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία που ταλαιπωρούνται από χρόνια νοσήματα, αλλά και για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας – ιδιαίτερα όταν έχουν μεγάλη απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση.

ygeiamou.gr