Αρχικά, όταν πάμε να αγοράσουμε κρέας, τι πρέπει να προσέχουμε;

  • Προφανώς, διαβάστε πάντα προσεκτικά την ετικέτα με την ημερομηνία λήξης.
  • Μια καλή συμβουλή για το σούπερ μάρκετ είναι να αγοράσετε πρώτα όλα τα υπόλοιπα προϊόντα στη λίστα σας, και τελευταίο το κρέας, για να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τον χρόνο που θα μείνει εκτός ψυγείου.
  • Αν το κρέας έχει έντονη μυρωδιά, ή σας φαίνεται σκληρό, αν έχει περίεργο χρώμα σε σχέση με το φυσιολογικό και αν έχει αρχίσει να εμφανίζεται γλίτσα, μην το αγοράσετε.
  • Για ψάρια και θαλασσινά, αποφύγετέ τα αν έχουν αρχίσει να μυρίζουν “ψαρίλα”, καθώς τα φρέσκα ψάρια δεν μυρίζουν. Επίσης, αν είναι έστω και λίγο “διάφανα”, μην τα αγοράσετε.
  • Για συσκευασμένα προϊόντα, προσέξτε να μην υπάρχουν προβλήματα με την συσκευασία, που σημαίνουν ότι το κρέας έχει εκτεθεί στον αέρα, άρα και σε βλαβερά βακτήρια.

Κατά την προετοιμασία και το μαγείρεμα..

  • Καθαρίστε τα χέρια σας σχολαστικά όποτε ετοιμάζετε κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι για μαγείρεμα. Τα βακτήρια μπορούν πολύ εύκολα να μεταφερθούν από τα χέρια στην τροφή και το ανάποδο. Είτε ωμό, είτε μαγειρεμένο, φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν και αφού πιάσετε κρέας.
  • Η επιφάνεια στην οποία προετοιμάζετε το κρέας πρέπει να είναι χωριστά από τα υπόλοιπα σκεύη και τα υπόλοιπα υλικά. Μην κόβετε το κρέας στην ίδια επιφάνεια που θα κόψετε λαχανικά, και μην χρησιμοποιείτε το ίδιο μαχαίρι.
  • Μαγειρέψτε πάντα ολοκληρωτικά το κοτόπουλο, καθώς αν δεν είναι καλά μαγειρεμένο, μπορεί να μεταφέρει σαλμονέλλα.
  • Ο κιμάς, επίσης, ακόμα και αν είναι μοσχαρίσιος (άρα κρέας που μπορεί να καταναλωθεί και λιγότερο μαγειρεμένο σε σχέση με το κοτόπουλο) πρέπει να μαγειρεύεται σωστά. Αυτό συμβαίνει επειδή, ενώ ένα φιλέτο κόκκινου κρέατος έχει τα περισσότερα βακτήρια στην επιφάνειά του, στον κιμά αυτά τα βακτήρια μπορεί να βρίσκονται παντού. Συνεπώς χρειαζόμαστε πιο υψηλή θερμοκρασία, για να τα σκοτώσουμε.

Μετά το μαγείρεμα, αφήστε το κρέας για 3-4 λεπτά. Αυτό δίνει αρκετό χρόνο στη θερμότητα που έχει απομείνει να σκοτώσει τυχόν μικρόβια που γλίτωσαν από το μαγείρεμα.

Ρωτήστε τον ιχθυοπώλη σας για συγκεκριμένες πληροφορίες μαγειρέματος σχετικά με το κάθε ψάρι, μιας και διαφέρουν. Σε γενικές γραμμές, όμως, τα ψάρια πρέπει να μαγειρεύονται διεξοδικά, ενώ τα ψάρια που μπορούν να φαγωθούν ωμά ως σούσι είναι πολύ συγκεκριμένα.

iatronet.gr