top, Ειδήσεις, ΠΑΙΔΙ

Ηπατίτιδα: Ανησυχία και στην Ελλάδα – Τι λένε οι ειδικοί

Έντονη είναι η ανησυχία επικρατεί για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά, με τους γονείς να φοβούνται πως σύντομα θα φτάσει και στην Ελλάδα.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για κρούσματα ηπατίτιδας», δήλωσε το πρωί μιλώντας στον ΣΚΑΙ  ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Για τα συμπτώματα της οξείας ηπατίτιτδας μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης. «Η Ελλάδα δεν νομίζω να έχει ασυλία όσον αφορά τις ηπατίτιδες. Η ηπατίτιδα αυτή είναι σε 14 χώρες απλωμένη, οπότε το περιμένουμε να έρθει και εδώ. Το θέμα είναι πως μπορούμε να προφυλαχτούμε, ποια είναι τα συμπτώματα που θα μας ανησυχήσουν και πως μπορούμε να την περιορίσουμε».

Εκείνο που έχουν παρατηρήσει οι παιδίατροι είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών είναι ευάλωτο, διότι δεν έρχονταν σε επαφή με μικρόβια λόγω μάσκας και αντισηπτικών: «Τους τελευταίους μήνες μετά την επιστροφή στην κανονικότητα βλέπουμε ότι έχουν εκτονωθεί πολλές ιώσεις που ήταν καταπιεσμένες κατά την περίοδο της καραντίνας», είπε.

Τα πρώτα συμπτώματα της ηπατίτιδας συμπεριλαμβάνουν εμετό, διάρροια, πόνο στην κοιλιά, εξανθήματα και κόπωση. Στο δεύτερο στάδιο τα ούρα έχουν σκούρα όψη, ενώ τα κόπρανα είναι λευκά. Στο τρίτο στάδιο, το οποίο είναι σοβαρό, παρουσιάζεται ο ίκτερος, όπου το άτομο αποκτά κίτρινη όψη. Όπως εξήγησε ο κ. Μαζάνης, μέσα σε λίγες μέρες, ανάλογα με το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, μπορεί να εξελιχθεί αυτή η κεραυνοβόλος ηπατίτιδα.

«Συνήθως τα παιδιά το ξεπερνούν στο σπίτι με ξεκούραση και πολλά υγρά, κρατάει μία εβδομάδα αυτό. Μερικά παιδιά χρειάζεται να μπουν στο νοσοκομείο και να λάβουν φαρμακευτική αγωγή, μέχρι και να χορηγηθεί κορτιζόνη. Εκείνο που ανησυχεί τον ΠΟΥ είναι ότι ανάμεσα σε 200 περιστατικά το 10% εμφάνισε πολύ σοβαρά συμπτώματα, απειλήθηκε η ζωή τους και περίπου 20 παιδιά έχουν κάνει μεταμόσχυεση ήπατος. Είναι μία δύσκολη επέμβαση που δεν γίνεται στην Ελλάδα, αλλά σε ορισμένα κέντρα του εξωτερικού».

Με τα σχολεία να ανοίγουν εντός των επόμενων ημερών εκείνο που συνέστησε ο παιδίατρος ήταν να τηρηθούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής: «Θέλει μεγάλη προσοχή. Στις τουαλέτες θα πρέπει να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας και να υπάρχει πολύ καλή καθαριότητα στις τουαλέτες των σχολείων, στα γυμναστήρια, στους κοινόχρηστους χώρους», είπε και τόνισε πως δεν χρειάζεται πανικός.

Τι να κάνουν οι γονείς

«Οτιδήποτε είναι άγνωστο είναι ανησυχητικό», είπε η Επιδημιολόγος Ντόρα Ψαλτοπούλου μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά. Η καθηγήτρια εξήγησε ότι δεν αφορά τους ιούς της ηπατίτιδας A, B, C, D και E και αφορά κυρίως παιδιά 2-5 ετών αλλά και έως 16 ετών.

«Δε μπορούμε να προβλέψουμε σε ποια παιδιά θα εμφανιστεί», τόνισε και συμβούλευσε τους γονείς να προσέχουν την υγιεινή των παιδιών. «Να πλένουν τα χέρια τους και να μην έρχονται σε επαφή με άτομα που έχουν γαστρεντερικά συμπτώματα ή ιογενείς λοιμώξεις

Επίσης, επεσήμανε ότι οι γονείς δεν πρέπει να δίνουν κάποια αγωγή, αλλά να απευθύνονται στον γιατρό.

Τα παιδιά που νοσούν με ηπατίτιδα εμφανίζουν μια σειρά συμπτωμάτων με κύριο το κιτρίνισμα των ματιών ή του δέρματος, ανέφερε η κα Ψαλτοπούλου.

Για τη συσχέτιση με τον κορωνοϊό είπε ότι υπάρχουν διάφορες υποθέσεις. Μια υπόθεση είναι ότι τα παιδιά είχαν περάσει πρόσφατα κορωνοϊό με αποτέλεσμα να έχουν πιο εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Μια άλλη υπόθεση, στην οποία αναφέρθηκε και η κα Παπαευαγγέλου, είναι ότι τα παιδιά επειδή έχουν προστατευθεί τόσο καιρό δεν έχουν έρθει σε επαφή με μια σειρά ιών με πολύ ελαφρύτερα συμπτώματα.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο της μεταμόσχευσης ήπατος, η κα Ψαλτοπούλου είπε ότι τα περιστατικά που έχουν διαγνωσθεί διεθνώς είναι περίπου 180, επομένως δεν υπάρχει ευρεία καταγραφή, ενώ οι μεταμοσχεύσεις που έγιναν αφορούσαν κυρίως περιστατικά της Μεγάλης Βρετανίας. Η μεταμόσχευση γίνεται όταν η κατάσταση του συκωτιού δε μπορεί πια να βελτιωθεί με τις θεραπείες.

protothema.gr