top, Ειδήσεις, Ελλάδα

ΕΟΔΥ: Ενδείξεις αυξημένης διασποράς γρίπης τις τελευταίες εβδομάδες

Σε επαγρύπνηση για την εποχική γρίπη βρίσκονται οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας, μετά την πρώιμη έξαρση του κύματος γρίπης στο Νότιο Ημισφαίριο αλλά και τα αυξημένα εγχώρια κρούσματα της νόσου.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διασποράς ιών της γρίπης σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας και σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εκδοθεί επιδημιολογική έκθεση παρότι πρόκειται για προ-επιδημική περίοδο γρίπης. Υπενθυμίζεται πως η περίοδος της επιδημίας εποχικής γρίπης διαρκεί συνήθως από τον Οκτώβριο κάθε έτους έως τον Μάιο του επόμενου.

Τα αυξημένα κρούσματα γρίπης καταγράφονται στη νησιωτική χώρα, σε συγκεκριμένες περιοχές, από το τέλος του περασμένου Ιουλίου και σχετίζονται με τους τουρίστες νεαρής ηλικίας. Παρά το γεγονός ότι η γρίπη εμφανίζει εποχική διακύμανση, με σταδιακή αύξηση της διασποράς του ιού από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, ο ΕΟΔΥ καταγράφει τα περιστατικά της γρίπης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

“Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης που καταγράφεται είναι μικρός και, κατά κανόνα, αφορά στα σποραδικά κρούσματα του νοσήματος. Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διασποράς κατά την τρέχουσα προ-επιδημική περίοδο σε σχέση με προηγούμενα έτη, κυρίως μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.

Και προσθέτει ότι “με δεδομένο ότι στο Νότιο Ημισφαίριο καταγράφηκε πρώιμη έναρξη του επιδημικού κύματος της γρίπης για τη φετινή περίοδο, ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της δραστηριότητας του νοσήματος”.

Για την πρόληψη της διασποράς της γρίπης στην κοινότητα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής, και τα μέτρα προστασίας, ενώ ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για τον πληθυσμό. Τα αντιγριπικα εμβόλια αναμένονται στις αρχές του Οκτωβρίου.

protothema.gr