top, Ελλάδα

Πίεση υπουργείου Υγείας στα μαιευτήρια για μητρικό θηλασμό [εγκύκλιος]

Απογοητευτικά χαμηλά είναι τα ποσοστά στην Ελλάδα. Τήρηση της νομοθεσίας, ζητεί ο Θάνος Πλεύρης από δημόσιες και ιδιωτικές δομές.

Χαμηλά παραμένουν στη χώρα μας τα ποσοστά μητρικού θηλασμού. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, το ποσοστό των βρεφών που θηλάζουν στην Ελλάδα κατά το πρώτο 24ωρο ζωής, ανέρχεται σε 66%, υποχωρεί στο 51% με την ολοκλήρωση της πρώτης εβδομάδας και στο 40% στο τέλος του πρώτου μήνα.

Σε πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη προς νοσοκομεία και ιδιωτικά μαιευτήρια, επισημαίνεται πως η χρήση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος γίνεται μόνον όταν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι ή γραπτή συναίνεση της μητέρας.

Στην εγκύκλιο, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, υπογραμμίζεται πως τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους. Ως αποκλειστικός μητρικός θηλασμός ορίζεται ο θηλασμός κατά τον οποίο το βρέφος λαμβάνει μόνο μητρικό γάλα και καμία άλλη υγρή ή στερεή τροφή, με μόνη εξαίρεση διαλύματα επανυδάτωσης, σταγόνες ή σιρόπια (βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, φάρμακα).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι κατάλληλες πρακτικές σε σχέση με τον μητρικό θηλασμό και τη συμπληρωματική διατροφή διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της υγείας και της διατροφής των μικρών παιδιών και παρέχουν μακροχρόνια οφέλη έως την εφηβεία και την ενήλικη ζωή. Ο μητρικός θηλασμός είναι ο φυσικός τρόπος διατροφής του βρέφους, που του εξασφαλίζει την ιδανική αύξηση, ανάπτυξη και υγεία.

Το 2002, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF υιοθέτησαν την “Παγκόσμια Στρατηγική για τη διατροφή του βρέφους και του μικρού παιδιού”, με σκοπό την παγκόσμια ευαισθητοποίηση για την επίδραση που έχουν οι πρακτικές σίτισης στο θρεπτικό επίπεδο, την αύξηση και την ανάπτυξη, την υγεία και την επιβίωση των βρεφών και των μικρών παιδιών.

Ο υπουργός Υγείας επισημαίνει πως τα νοσοκομεία έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της μητέρας για έναρξη του θηλασμού αμέσως μετά την γέννηση, ενώ στο θηλάζον νεογνό δεν πρέπει να χορηγούνται οποιαδήποτε άλλα υγρά εκτός αν υπάρχει ειδικός ιατρικός λόγος.

Υπενθυμίζει πως η χορήγηση υποκατάστατου μητρικού γάλακτος στα νεογνά εντός των δημόσιων, Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων, ιδιωτικών κλινικών της χώρας και λοιπών νοσοκομείων, επιτρέπεται για αποδεκτούς ιατρικούς λόγους ή κατόπιν έγγραφης συναίνεσης της μητέρας.

Σημειώνει, δε, πως ειδικά διαμορφωμένο έντυπο της συναίνεσης συμπληρώνεται με ευθύνη του παιδίατρου ή της μαίας ή από τον θεράποντα παιδίατρο και φυλάσσονται στον ιατρικό φάκελο του νεογνού και της μητέρας.

Της έγγραφης συναίνεσης προηγείται ενημέρωση της μητέρας σχετικά με τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για την υγεία και την ανάπτυξη του βρέφους, για την υγεία της ίδιας, καθώς για και τους ενδεχόμενους κινδύνους που συνεπάγεται η λανθασμένη χρήση των υποκατάστατων μητρικού γάλακτος.

Με αυτά τα δεδομένα, ζητείταi η πιστή τήρηση των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία, η οποία αποσκοπεί στην αύξηση των ποσοστών μητρικού θηλασμού, που στην χώρα μας είναι απογοητευτικά χαμηλά.

πηγή: ιατροnet.gr