Γιατροί, Διαιτολόγος

“Διατροφή για σακχαρώδη διαβήτη κύησης” από τη Διαιτολόγο Μαυρογιάννη Γεωργία

Γεωργία Μαυρογιάννη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

📌Λάρισα: Παναγούλη 2 (1ος όροφος) – τ.: 2410 418676

📌Αγιά: Βέροιας 9 & Φιλελλήνων – τ.: 24940 23249

http://georgiamavrogianni.gr/

Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης είναι ένα είδος διαβήτη που διαγιγνώσκεται για πρώτη φορά στην κύηση.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο πλακούντας τροφοδοτεί το έμβρυο με θρεπτικά συστατικά και παράγει ποικιλία ορμονών που είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική ανάπτυξη του.
Αυτές οι ορμόνες όμως, εμποδίζουν τη δράση της ινσουλίνης (ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας για να μειωθεί το σάκχαρο του αίματος) στην έγκυο. Έτσι εμφανίζεται αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία συνήθως ξεκινάει από την 20 – 24η εβδομάδα κύησης.
Καθώς ο πλακούντας αναπτύσσεται , παράγονται περισσότερες ορμόνες και η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνεται. Το πάγκρεας των γυναικών με διαβήτη κύησης δεν μπορεί να παράγει περισσότερη ινσουλίνη με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος μπορούν να ρυθμιστούν με διατροφή και άσκηση. Ωστόσο, κάποιες γυναίκες θα χρειαστούν και πιο εντατική θεραπεία με ινσουλίνη.
Συνήθως, ο διαβήτης κύησης υποχωρεί με το τέλος της κύησης, αλλά χρειάζεται προσοχή καθώς οι γυναίκες αυτές έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 στη μετέπειτα ζωή τους.
Τι διατροφή θα πρέπει να ακολουθήσετε:
✓ Τρώτε 3 βασικά γεύματα και 2-3 σνακ κάθε μέρα. Προσπαθήστε να τρώτε ποικιλία τροφίμων.
✓ Τρώτε κάθε 2-3 ώρες για να μην έχετε μεγάλες διακυμάνσεις στη γλυκόζη αίματος.
✓Καταναλώστε «έξυπνους» υδατάνθρακες σε όλα τα γεύματα σας.
✓ Προτιμήστε τροφές που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες , ψωμί ολκής αλέσεως ή πολύσπορο, βρώμη, μακαρόνια ολικής αλέσεως, όσπρια. Η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, παρεμποδίζουν την ανάπτυξη μεταγευματικής υπεργλυκαιμίας.
✓ Τρώτε περισσότερα λαχανικά και τροφές με πολλές φυτικές ίνες.
✓ Διαβάστε προσεκτικά τις διατροφικές ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων.
🆘Γενικότερα, τα κυρία γεύματα σας θα πρέπει να περιλαμβάνουν πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες, τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (σαλάτα) και καλά λιπαρά. Υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
Ποιες τροφές θα πρέπει να αποφύγετε:
✓ Fast food και γενικότερα τροφές που περιέχουν λιπαρά κυρίως κορεσμένα (ορατό λίπος στο κρέας, βούτυρο, μαγιονέζα)
✓ Τηγανητά
✓ Αρτοποιήματα όπως κέικ και donuts, τυρόπιτες
✓ Γλυκά
✓ Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως τα λευκά ζυμαρικά, το λευκό ρύζι , το λευκό ψωμί.
✓ Δημητριακά και μπάρες που περιέχουν ζάχαρη
✓ Αναψυκτικά και χυμούς που περιέχουν ζάχαρη
🚶‍♀️Παράλληλα με την ισορροπημένη διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση (σε συνεννόηση πάντα με το γιατρό σας) και η τακτική παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, θα σας βοηθήσουν να έχετε μία υγιή εγκυμοσύνη.
🆘Αν έχετε διαγνωσθεί ήδη ή υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσετε διαβήτη κύησης, συζητήστε με το γιατρό σας για το ενδεχόμενο επιλογής ενός διατροφολόγου που θα σας βοηθήσει με ένα πλάνο διατροφής που θα καλύπτει τόσο τις δικές σας ανάγκες, όσο και του μωρού σας.