Οι μεταλλάξεις στους ιούς είναι διαδικασία συνηθισμένη, αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Π.Θ.
«Οι μεταλλάξεις ενός ιού είναι κάτι συνηθισμένο» τονίζει ο καθηγητής πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, με αφορμή τον… συναγερμό που έχουν σημάνει τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού και το κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης που εντοπίστηκε τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Γουργουλιάνης επικαλείται τον ιό της γρίπης για τον οποίο κάθε χρόνο μεγάλο μέρος του πληθυσμού υποβάλλεται σε εμβολιασμό. «Κάθε χρόνο κάνουμε το εμβόλιο για τον ιό της γρίπης. Πρόκειται για εμβόλιο που κάθε χρόνο τροποποιείται για να πιάνει τις μεταλλάξεις», αναφέρει.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι ιοί κάθε χρόνο μεταλλάσσονται. «Αυτή είναι η ζωή των ιών. Μεταλλάσσονται για να μεταδοθούν και να ζήσουν» αναφέρει με ψύχραιμη λογική και εξηγεί ότι ήδη ο κορονοϊός έχει συμπληρώσει έναν χρόνο ζωής και η μετάλλαξη είναι μία… φυσική πορεία.
«Συνήθως οι μεταλλάξεις είναι στην κατεύθυνση να γίνονται οι ιοί περισσότερο μεταδοτικοί και λιγότερο θανατηφόροι. Από τη στιγμή όμως που μολύνονται πολλοί, κάποιοι που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας επιβαρύνονται», προσθέτει.
Ο κ. Γουργουλιάνης τονίζει ότι είναι καλό να παρακολουθούμε τις μεταλλάξεις προκειμένου να εντοπίσουμε εγκαίρως τυχόν κακή μετάλλαξη του κορονοϊού που ενδεχομένως να τον κάνει πιο θανατηφόρο. Ωστόσο η εμπειρία έχει δείξει ότι οι ιοί μεταλλάσσονται και χάνουν από τη λοιμογόνο δύναμή τους. «Τρεις είναι οι ελπίδες μας για να φθάσουμε στο τέλος της πανδημίας. Ξεκινώντας αντίστροφα, η πρώτη είναι να αποκτήσει ο πληθυσμός ανοσία που σημαίνει ότι ο κορονοϊός θα σταματήσει να μεταδίδεται, η δεύτερη να δημιουργηθεί ανοσία μέσω του μαζικού εμβολιασμού και η τρίτη και σημαντικότερη είναι να πάρει ο κορονοϊός καλές μεταλλάξεις και τροποποιώντας τη σύστασή του να μην σκοτώνει. Αν τον περνάμε σαν ένα απλό ιό, τότε αυτό θα σημάνει και το τέλος της πανδημίας», υπογράμμισε ο κ. Γουργουλιάνης τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης της τήρησης των μέτρων προστασίας.
Πηγή: Ταχυδρόμος