Γιατροί, Ουρολόγος

“Στυτική δυσλειτουργία” από τον Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο Αθανάσιο Ζαχαρίου

Αθανάσιος Ζαχαρίου, MD, PhD, FEBU
Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος
Board Member, EAU Section of Outpatient and Office Urology (ESUO)
Board Member-ex officio, EAU Section of Female and Functional Urology (ESFFU)
Ακαδημαϊκός Υπότροφος, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Τι είναι η στυτική δυσλειτουργία;
Είναι η συνεχής ή περιοδική αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης, για να υπάρξει μία επιτυχημένη σεξουαλική επαφή. Ένα παροδικό επεισόδιο στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να συμβεί σε κάθε άνδρα και δεν είναι αναγκαστικά σημαντικό. Αν, όμως, αυτό επαναλαμβάνεται ή είναι μόνιμο, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ουρολόγο σας. Η στυτική δυσλειτουργία με την πάροδο του χρόνου προκαλεί συχνά άγχος, προβλήματα στην ερωτική σχέση και μείωση της αυτοπεποίθησης του άνδρα.

Είναι ακόμη θέμα-ταμπού;
Η δυσκολία αναζήτησης βοήθειας δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των Ελλήνων, έχει δηλαδή καταγραφεί και σε διεθνείς μελέτες. Σα βασική αιτία αναφέρεται η ντροπή. Επίσης, φαίνεται πως οι νέοι άντρες αισθάνονταν μεγαλύτερη δυσκολία να απευθυνθούν σε ουρολόγο αφού θεωρούν ότι τέτοια προβλήματα έχουν μόνο οι μεγαλύτερες ηλικίες.

Ποιες ηλικίες έχουν συχνότερα πρόβλημα;
Οι άντρες, μετά τα 50 έτη, συνήθως έχουν οργανικό πρόβλημα. Υπολογίζεται ότι το 70% των προβλημάτων της στύσης είναι οργανικής αιτιολογίας και σχετίζονται με αγγειακά αίτια.
Τα οργανικά αίτια είναι πολύ σπάνια σε ηλικίες κάτω των 50 ετών. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν πως 9/10 νέοι άντρες κάτω των 40 ετών, χωρίς προβλήματα υγείας, βιώνουν σεξουαλικό πρόβλημα συνήθως ψυχογενούς αιτιολογίας.

Είναι αποτελεσματικά και ασφαλή τα χάπια της στύσης;
Από το 1998, – οπότε άρχισαν να κυκλοφορούν σκευάσματα για τη στύση- πάνω από 200 εκατομμύρια άντρες τα έχουν χρησιμοποιήσει παγκοσμίως. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στο 50-70% των περιπτώσεων. Επιπλέον, ύστερα από 17 έτη κυκλοφορίας, έχει αποκτηθεί τεράστια εμπειρία σχετικά με την ασφάλεια. Η μόνη απόλυτη αντένδειξη είναι η συγχορήγηση με τα νιτρώδη, τα γνωστά φάρμακα για τη στηθάγχη.

Υπάρχουν δεδομένα για την κατανάλωση των φαρμάκων αυτών στη χώρα μας;
Τα επίσημα στοιχεία πωλήσεων από φαρμακεία δείχνουν ότι καταναλώνονται περίπου 400.000 χάπια το μήνα και πάνω από 100.000 Έλληνες χρησιμοποιούν κάποιο από τα αυτά τα φάρμακα.

Τα σκευάσματα που διαφημίζονται στην τηλεόραση ή στο internet για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας έχουν αποτέλεσμα;
Όχι. Τα σκευάσματα αυτά συνήθως εισάγονται και κυκλοφορούν χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος. Αναγράφουν ότι βοηθούν τον ανδρισμό ή τη στύση και μάλιστα διαφημίζονται στην τηλεόραση, παρά την έλλειψη σχετικών μελετών. Εργασίες έδειξαν ότι φάρμακα που πωλούνται στο internet συχνά ΔΕΝ περιέχουν τα αναφερόμενα στη συσκευασία συστατικά και είναι ακατάλληλα.

Λαμβάνουν φάρμακα για τη στύση και άντρες χωρίς πρόβλημα;
Είναι σαφές ότι πολλοί άντρες τα χρησιμοποιούν καθαρά για λόγους επιδόσεων. Κάποιοι άλλοι, θεωρούν λανθασμένα ότι τα φάρμακα της στύσης είναι αφροδισιακά. Τέτοιου είδους χρήση αποτελεί σαφέστατα κατάχρηση και κυρίως γίνεται για λόγους προσωπικής ανασφάλειας. Μην ξεχνάμε ότι είναι επιβλαβές να παίρνουμε φάρμακα χωρίς λόγο και συνταγή γιατρού.

Τι είναι τα κρουστικά κύματα;
Μέχρι σήμερα, οι θεραπευτικές επιλογές για την καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας αγγειακής αιτιολογίας αντιμετώπιζαν περιστασιακά μόνο το σύμπτωμα, αλλά όχι την αιτία, δηλαδή τη μείωση της ροής του αίματος στα σηραγγώδη σώματα του πέους. Με τη νέα θεραπευτική μέθοδο φαίνεται να γίνεται εφικτή πλέον η θεραπεία της πάθησης, αφού τα κρουστικά κύματα προκαλούν επαναγγείωση του πέους. Η θεραπεία γίνεται σε 12 συνεδρίες των 30 λεπτών σε διάστημα 9 εβδομάδων. Είναι εντελώς ανώδυνη και, το κυριότερο, δεν έχει παρενέργειες. Στους ασθενείς που υποβλήθηκαν στη θεραπεία παρατηρήθηκε αύξηση της αιματικής ροής στο πέος κατά 140%, ενώ το 80% των ασθενών διακόπτουν τη λήψη φαρμάκων για τη στύση μετά τη θεραπεία, αφού δεν τα χρειάζονται πια.

Εάν τα παραπάνω αποτύχουν, υπάρχουν άλλες επιλογές;
Υπάρχουν οι ενδοπεϊκές ενέσεις, όπου μέσω μιας λεπτής σύριγγας ινσουλίνης, γίνεται έγχυση ειδικού φαρμάκου στο πέος. Χρησιμοποιούνται από το 1985 και δίνουν αποτέλεσμα μέσα σε 10 λεπτά, με διάρκεια, αναλόγως της δόσης, που δεν πρέπει να ξεπερνά τη 1 ώρα.

Πρόληψη στυτικής δυσλειτουργίας
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες και παθήσεις που μπορεί να συντελέσουν στην εμφάνιση ή στην επιδείνωση της στυτικής δυσλειτουργίας. Από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο, είναι:
• Διατήρηση σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα και μεσογειακή διατροφή.
• Σωματική άσκηση τουλάχιστον 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Απώλεια 10% του σωματικού βάρους με μεσογειακή διατροφή και άσκηση μπορεί να λύσει το πρόβλημα, να επανέλθει δηλαδή η ποιότητα της στύσης στα φυσιολογικά.
• Διακοπή καπνίσματος. Το κάπνισμα βλάπτει τα αγγεία του πέους και ευθύνεται για στυτική δυσλειτουργία.
• Διατήρηση χαμηλών επιπέδων χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων.
• Ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής υπέρτασης. Κάποια αντιυπερτασικά φάρμακα, όπως τα διουρητικά, επιδρούν αρνητικά στη στύση.
• Η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. Και τα δύο μπορεί να προκαλούν χαλάρωση και να «βοηθούν» τη διάθεση για σεξ, η σταθερή όμως χρήση τους έχει αποδειχτεί ότι βλάπτει τη σεξουαλική ζωή.
• Αντιμετώπιση της δυσθυμίας και κυρίως της κατάθλιψης. Επιπλέον, πολλά αντικαταθλιπτικά φάρμακα προκαλούν στυτική δυσλειτουργία και καθυστερημένη εκσπερμάτιση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη στυτική δυσλειτουργία και καρδιαγγειακή λειτουργία

European Urology Today, June-July 2019