Δρ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ Π ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ, MD, PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Site : www.ortho-innovations.gr
e-mail: slazarides@hotmail.com
τηλ : 2410 539140
Ο κ Λαζαρίδης είναι Ορθοπαιδικός χειρουργός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις Χειρουργικές Τεχνικές Ελάχιστης Παρέμβασης κι εκπαίδευση στη Μεγάλη Βρετανία, στην Αμερική και στη Γαλλία.
Τρίτη Ηλικία έχει επικρατήσει διεθνώς να θεωρείται η ηλικία άνω των 65 ετών, που συμπίπτει και με την ηλικία συνταξιοδότησης. Σήμερα που το προσδόκιμο ζωής φτάνει τα 80 χρόνια, αντιλαμβανόμαστε ότι οι άνθρωποι Τρίτης Ηλικίας αντιπροσωπεύουν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και χρήζουν ιδιαίτερης μνείας.
Η ηλικία αυτή έχει πολλές ιδιαιτερότητες, αφού με την πάροδο των ετών όλα τα λειτουργικά συστήματα του οργανισμού εκπίπτουν σε κάποιο βαθμό.
Το καρδιαγγειακό ταλαιπωρείται από υπέρταση και αρτηριοσκλήρυνση, με συχνές καρδιοπάθειες και κακή κυκλοφορία. Το αναπνευστικό σε συνδυασμό με μερική αδυναμία των αναπνευστικών μυών, λειτουργεί συχνά ανεπαρκώς. Η νεφρική λειτουργία, το πεπτικό σύστημα, η εγκεφαλική λειτουργία, ο Σακχαρώδης διαβήτης κτλ συχνά ταλαιπωρούν αυτή την ηλικία.
Το μυοσκελετικό σύστημα, λόγω και της έκτασής του εμφανίζει πάντοτε προβλήματα σ΄αυτή την ηλικία. Οι μύες ατροφούν και αποδυναμώνονται σε κάποιο βαθμό, οι αρθρώσεις φθείρονται και τα οστά «αραιώνουν». Διάχυτα άλγη εμφανίζονται σε πολλές περιοχές του σώματος.
ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ |
|
ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ | Οστεοαρθρίτιδα Γονάτων, Ισχίου, Αντίχειρα, Σπονδυλοαρθροπάθεια, Αυχενικό σύνδρομο |
ΟΣΤΑ | Οστεοπόρωση, εκφυλιστική σκολίωση, κύφωση, κατάγματα ισχίου |
ΜΥΕΣ | Μυαλγίες, δυσκινησία, εύκολες πτώσεις |
ΠΡΟΛΗΨΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Το μυϊκό σύστημα προστατεύεται με τη συχνή χρήση του. Το βάδισμα και η άσκηση είναι ο πιο σημαντικός τρόπος να διατηρήσει κανείς υγιείς μύες που με τη σειρά τους θα προστατεύσουν τα οστά και τις αρθρώσεις. Καλή διατροφή, πρωτεΐνες, μαγνήσιο και πολλά υγρά είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες καλής υγείας των μυών.
Τα οστά χρειάζονται ασβέστιο για να μπορούν να διατηρήσουν καλή μάζα. Η άσκηση, το βάδισμα, το κολύμπι είναι κι εδώ πρωταρχικής σημασίας. Έλεγχος για Οστεοπόρωση απαραίτητος σ΄αυτή την ηλικία. Η Οστεοπόρωση είναι συμπτωματική για χρόνια και μπορεί η πρώτη εκδήλωσή της να είναι ένα εύκολο κάταγμα. Μετά τα 60 – 65 χρόνια πρέπει να ελέγχεται σε ετήσια βάση. Η σωστή θεραπεία μειώνει τα κατάγματα σε μεγάλο ποσοστό και βελτιώνει και την ποιότητα ζωής και το προσδόκιμό της. Ιδιαίτερη σημασία για την ηλικία αυτή έχει η Βιταμίνη D !! παρόλη την ηλιοφάνεια στη χώρα μας, λείπει πολύ συχνά και είναι υπεύθυνη για πολλά συμπτώματα. Η έλλειψη της βιταμίνης D προωθεί την εμφάνιση της Οστεοπόρωσης και την εξέλιξή της, προκαλεί αδυναμία και δυσλειτουργία των μυών, καθώς και διάχυτα μυϊκά άλγη. Η σοβαρή έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε μικροκατάγματα και πολύ έντονους πόνους, οι οποίοι δεν υποχωρούν εύκολα με αναλγητικά.
Η χρόνια χρήση των αρθρώσεων προκαλεί τη φθορά τους και πολύ συχνά Οστεοαρθρίτιδα σ΄αυτή την ηλικία. Το σωστό σωματικό βάρος, η κίνηση, το κολύμπι, η λουτροθεραπεία είναι παράγοντες σημαντικοί για την πρόληψη της φθοράς και της σωστής λειτουργίας τους. Εφόσον εμφανιστεί Οστεοαρθρίτιδα, η ενδοαρθρική έγχυση Υαλουρονικού Οξέος αποτελεί ιδανική μέθοδο καλής λειτουργίας και πρόληψης περεταίρω φθοράς, ανακουφίζοντας παράλληλα και από τον πόνο. Διάφορα συμπληρώματα διατροφής ( κολλαγόνο, πόσιμο υαλουρονικό, χονδροιτίνη, γλυκοζαμίνες κτλ) έχουν επίσης θέση στην πρόληψη, αλλά και στη θεραπεία σε πρόδρομα στάδια οστεοαρθρίτιδας. Η χρήση αυτόλογων PRP’ s από το αίμα του ασθενούς αποτελεί επίσης μέθοδο που βρίσκει αποδοχή τα τελευταία χρόνια.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Όταν οι συντηρητικές μέθοδοι κρίνονται ανεπαρκείς και αποτυγχάνουν να δώσουν λύση ή να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών, η χειρουργική αντιμετώπιση λαμβάνει ένδειξη.
Δεδομένης της επηρεασμένης λειτουργικότητας των υπολοίπων οργανικών συστημάτων των ασθενών της Τρίτης Ηλικίας, οι Χειρουργικές Τεχνικές Ελάχιστης Παρεμβατικότητας με τη συμμετοχή και της τεχνολογίας τυγχάνουν ευρύτατης αποδοχής, αφού ελαχιστοποιούν τους κινδύνους μιας επέμβασης και οδηγούν σε ταχύτατη ανάρρωση των ασθενών αυτών. Παραδείγματα αναφέρονται παρακάτω :
Χρήση απλών βελονών υπό ακτινοσκόπηση για τη διήθηση μεσοσπονδύλιων αρθρώσεων και ανακούφιση από χρόνιο πόνο Σπονδυλοαρθροπάθειας. (Α,Β)
Ιππουριδική επισκληρίδιος με παρόμοια διαδικασία για ανακούφιση από χρόνια Ισχιαλγία, μουδιάσματα και καυσαλγία των ποδιών
Ολική αντικατάσταση της άρθρωσης του Γόνατος, λόγω βαριάς, επώδυνης Οστεοαρθρίτιδας Εφαρμογή Τεχνικής Ελάχιστης Παρέμβασης, μικρή τομή 10 εκατοστών και η εικόνα μετά από 24 ώρες. Ελάχιστος πόνος, άμεση βάδιση, επιστροφή στο σπίτι σε 2 -3 μέρες.
Ολική αντικατάσταση της άρθρωσης του Ισχίου για βαριά Οστεοαρθρίτιδα. Εφαρμογή Ελάχιστης Παρέμβασης με τομή 8 εκατοστών. Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι σε 2-3 μέρες χωρίς καθόλου πόνο, πλήρως λειτουργικός για τις βασικές του ανάγκες. Έξι (6) εβδομάδες μετά έχει απόλυτα φυσιολογική ζωή.
Υποτροχαντήριο κάταγμα δεξιού Ισχίου σε 80-χρονη γυναίκα. Αντιμετωπίστηκε με Ήλωση με τις ελάχιστες τομές που φαίνονται. Περπάτησε την επόμενη μέρα, χωρίς πόνο. Πώρωση σε 6 εβδομάδες.