Καραγιάννης Νικόλαος BSc, SRD,MPhil
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος- Ερευνητής
Τηλ. Επικοινωνίας: 24210-31737
Μια πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Gothenburg της Σουηδίας παρουσίασε ότι παιδιά που τρέφονται υγιεινά είναι πιο χαρούμενα, ενώ τα χαρούμενα παιδιά συνήθως τρέφονται και πιο σωστά. Οι επιστήμονες οργάνωσαν μια Ευρωπαϊκή έρευνα για να μελετήσουν τον συσχετισμό μεταξύ παιδικής παχυσαρκίας και ψυχολογίας. Μελέτησαν 7.675 παιδιά ηλικιών μεταξύ 2 και 9 ετών από 8 διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες: Βέλγιο, Κύπρος, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ισπανία και Σουηδία.
Οι επιστήμονες συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα της διατροφής των παιδιών και προσδιόρισαν πόσο κοντά είναι η διατροφή τους σε σχέση με την υγιεινή ισορροπημένη διατροφή και κατά πόσο αποφεύγουν την κατανάλωση ζαχαρούχων και λιπαρών τροφίμων και πόσο υψηλή είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Επίσης, μελετήθηκε η ψυχολογική επάρκεια των παιδιών και πιο συγκεκριμένα η αυτοπεποίθηση τους, τα συναισθηματικά τους προβλήματα και οι κοινωνικές τους σχέσεις με τους γονείς και τους συνομήλικους τους, στην αρχή και στο τέλος των δύο ετών που κράτησε η έρευνα. Περαιτέρω πληροφορίες συλλέχτηκαν σχετικά με το βάρος και το ύψος των παιδιών στην αρχή και στο τέλος της διετίας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι παιδιά τα οποία ακολουθούσαν μια σωστή διατροφή παρουσίασαν λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα, περισσότερη αυτοπεποίθηση και καλύτερες κοινωνικές επαφές με τους συνομήλικους τους. Πιο συγκεκριμένα η κατανάλωση ψαριού 2 με 3 φορές την εβδομάδα σχετίστηκε με υψηλή αυτοπεποίθηση και ανύπαρκτα ψυχολογικά προβλήματα και κοινωνικά προβλήματα, ενώ η κατανάλωση σιτηρών ολικής αλέσεως σχετίστηκε με καλύτερες κοινωνικές επαφές με τους συνομηλίκους τους. Βασικό να τονίσουμε ότι το βάρος των παιδιών ήταν εντελώς ανεξάρτητο από τα αποτελέσματα της έρευνας.
Βλέπουμε λοιπόν ότι τα συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της διατροφής και η ποιότητα της διατροφής μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματα. Με το να τρεφόμαστε σωστά νοιώθουμε καλύτερα.