Γιατροί, Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

“Ωοληψία: Ένα σημαντικό στάδιο της εξωσωματικής θεραπείας ” όσα θέλετε να ξέρετε από τη Fertilia by Genesis

Η ωοληψία είναι ένα καθοριστικό βήμα στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και η ακρίβεια στη διενέργειά της είναι καταλυτικής σημασίας για το αποτέλεσμα. Τα ωάρια περιέχονται στα ωοθυλάκια που βρίσκονται εντός των ωοθηκών και η συλλογή τους γίνεται περίπου 36 ώρες μετά την ένεση της χοριακής γοναδοτροπίνης, του τελευταίου από τα ενέσιμα φάρμακα που χορηγούνται κατά τη θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Πριν και μετά την ωοληψία

Πώς όμως πραγματοποιείται η ωοληψία και τι πρέπει να κάνετε για να προετοιμαστείτε γι’ αυτή; Η ωοληψία δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Μπορείτε την προηγούμενη ημέρα να έχετε καταναλώσει ένα ελαφρύ γεύμα, προτού προσέλθετε όμως για την ωοληψία θα πρέπει να είστε νηστική, αποφεύγοντας να καταναλώσετε ακόμα και νερό.

Πρόκειται για μια απλή επέμβαση που δεν διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά και πραγματοποιείται υπό ελαφρά νάρκωση (μέθη), η οποία βοηθά, πέραν της εξάλειψης της όποιας ενόχλησης, να αποφευχθούν ακούσιες κινήσεις της γυναίκας που μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό από τη βελόνη με την οποία διενεργείται η παρακέντηση των ωοθυλακίων.

Μετά την ολοκλήρωσή της απαιτείται η παραμονή σας στη μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης για διάστημα από 30 έως 60 λεπτά, ώστε να συνέλθετε από τη μέθη. Πριν από την αναχώρησή σας από το κέντρο θα ενημερωθείτε για τον αριθμό των ωαρίων που έχουν συλλεχθεί, αλλά και για τα επόμενα βήματα. Μετά την αναχώρησή σας δεν πρέπει να οδηγήσετε, γι’ αυτό και θα πρέπει να συνοδεύεστε, ενώ στη συνέχεια συνιστάται ανάπαυση και ένα ελαφρύ γεύμα. Την επόμενη ημέρα θα ενημερωθείτε για τον αριθμό των ωαρίων που έχουν γονιμοποιηθεί.

Μην θορυβηθείτε αν μετά την ωοληψία και για κάποιες ημέρες παρατηρήσετε κολπικές εκκρίσεις καφέ χρώματος, ούτε αν αισθανθείτε έναν ελαφρύ πόνο χαμηλά στην κοιλιά. Οι επιπλοκές μετά από μια ωοληψία είναι σπάνιο ενδεχόμενο και μπορεί να περιλαμβάνουν την εμφάνιση λοίμωξης ή τον τραυματισμό της ουροδόχου κύστης, του εντέρου ή αιμοφόρων αγγείων.

Συλλογή ωαρίων, γονιμοποίηση και εμβρυομεταφορά

Κατά τη διάρκεια της ωοληψίας τα ωοθυλάκια εντοπίζονται υπερηχογραφικά μέσω του κόλπου και γίνεται παρακέντησή τους. Το υγρό που συλλέγεται, εντός του οποίου περιέχονται τα ωάρια, μεταφέρεται στον εμβρυολόγο που θα προχωρήσει στην εξέτασή του και την αναζήτηση ωαρίων κάτω από το μικροσκόπιο. Μετά τον εντοπισμό και τη συλλογή τους τα ωάρια τοποθετούνται σε ειδικό καλλιεργητικό υλικό.

Όταν τα ωάρια φτάσουν στην επιθυμητή ωρίμανση γίνεται η ανάμιξή τους με το σπέρμα, ώστε να επιτευχθεί η γονιμοποίηση. Τις ημέρες μετά την ωοληψία θα χρειαστεί υποστηρικτική αγωγή ώστε να προετοιμαστεί το ενδομήτριο για την υποδοχή του εμβρύου.

Το επόμενο στάδιο είναι η εμβρυομεταφορά, που διενεργείται συνήθως 5 ημέρες μετά την ωοληψία. Πραγματοποιείται με υπερηχογραφική καθοδήγηση και τη χρήση καθετήρα που εισάγεται στη μήτρα μέσω του κόλπου. Για την εμβρυομεταφορά δεν απαιτείται κανενός είδους αναισθησία, ούτε κάποια άλλη προετοιμασία, δεν χρειάζεται για παράδειγμα να είστε νηστική.  Η προσεκτική επιλογή μιας αξιόπιστης και εξειδικευμένης μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με έμπειρο επιστημονικό προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό είναι καταλυτικής σημασίας για την επιτυχία όλων των σταδίων της εξωσωματικής γονιμοποίησης, από την ωοληψία μέχρι την εμβρυομεταφορά.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ