top, Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Κατάθλιψη και άγχος μπορεί να ακολουθήσουν τη σοβαρή νόσηση βάσει επιστημονικής έρευνας

Η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να εκδηλώνονται στον άνθρωπο για περισσότερο από ένα χρόνο μετά από σοβαρή λοίμωξη με κορωνοϊό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο The Lancet Public Health, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα υγείας από σχεδόν 250.000 ανθρώπους που ζουν στη βόρεια Ευρώπη από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Αύγουστο του 2021. Κατά τη διάρκεια αυτού του ενάμιση χρόνου, περίπου το 4% των συμμετεχόντων προσβλήθηκαν από Covid- 19.

Η ανάλυσή αποκάλυψε ότι οι ασθενείς με την πιο σοβαρή νόσηση είχαν 50 έως 60% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι βίωσαν άγχος, κατάθλιψη ή και τα δύο, έως και 16 μήνες αργότερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα που βίωσαν ηπιότερες λοιμώξεις φάνηκε να διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας.

«Τα καλά νέα είναι ότι η ομάδα ασθενών στο σύνολό της δε διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει μακροχρόνια προβλήματα [ψυχικής υγείας]», λέει η συγγραφέας της μελέτης, Ουνούρ Άννα Βαλντιμαρσντότιρ, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας.

Η ερευνητική ομάδα ανέφερε ότι δεν είναι σίγουρη για τον λόγο που όσοι έχουν ήπιες λοιμώξεις φαίνεται να τα πηγαίνουν καλύτερα όσον αφορά τη μετέπειτα ψυχική τους υγεία.

Όπως σημειώνεται, τα αποτελέσματα της μελέτης δε σημαίνουν ότι η λοίμωξη είναι και αυτή που προκαλεί απαραίτητα τη διαταραχή της ψυχικής υγείας. Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε αυτές τις ψυχικές διαταραχές και τη σοβαρή νόσηση. Δεν είναι επίσης σαφές εάν αυτά τα συμπτώματα σχετίζονται με τον ίδιο τον ιό ή με το ψυχικό τραύμα της μόλυνσης από μια σοβαρή ασθένεια.

Με πληροφορίες από Smithsonian Magazine

Πηγή: lifo.gr