top, Ειδήσεις

Χάπια ιωδίου: Σε ποιες περιπτώσεις χορηγούνται – Οι οδηγίες της ΕΕΑΕ

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας προειδοποιεί για τα χάπια ιωδίου

Η κατάσταση της ραδιενέργειας περιβάλλοντος στην Ουκρανία, καθώς και σε όλες τις γειτονικές της χώρες, αναφέρεται φυσιολογική μέχρι σήμερα, με βάση τα πλέον αξιόπιστα διαθέσιμα δεδομένα, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), που αναφέρει ότι παρακολουθεί ενεργά και αδιάλειπτα την κατάσταση στην Ουκρανία, όσον αφορά την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων, η οποία απειλείται εν μέσω ενός πολέμου.

Η ΕΕΑΕ υπογραμμίζει ότι αναφορικά με τις πιθανές συνέπειες στη χώρα μας, στην απευκταία περίπτωση ενός ραδιολογικού ή πυρηνικού συμβάντος στην Ουκρανία, «λόγω της μεγάλης απόστασης, δεν μπορεί να προκληθεί μια κατάσταση κινδύνου στην Ελλάδα που θα απαιτούσε επείγοντα μέτρα προστασίας της ζωής ή της υγείας από την ακτινοβολία».

Ειδικότερα, επισημαίνει ότι «σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται να καταστούν αναγκαία πιο δραστικά μέτρα, όπως η εκκένωση πληθυσμού ή η χορήγηση χαπιών ιωδίου». Η ΕΕΑΕ δηλώνει «ρητά και κατηγορηματικά ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καταστεί αναγκαία η χορήγηση χαπιών σταθερού ιωδίου στην Ελλάδα και δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος να προμηθεύεστε δισκία ιωδίου «προληπτικά» και «για κάθε περίπτωση».

Σημειώνει ότι «οι ταμπλέτες αυτές είναι φαρμακευτικό σκεύασμα, του οποίου η αυθαίρετη λήψη χωρίς ιατρική αιτιολόγηση μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες. Η χορήγηση ιωδίου σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος αφορά μόνο τον άμεσα επηρεαζόμενο πληθυσμό, κοντά στην περιοχή του ατυχήματος, όπου η προβλεπόμενη δόση ραδιενέργειας στον θυρεοειδή αδένα είναι πάνω από κάποια καθορισμένα επίπεδα. Το συγκεκριμένο μέτρο προστασίας δεν αφορά με κανέναν τρόπο περιοχές που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, όπως η χώρα μας».

Ακόμη η ΕΕΑΕ υπενθυμίζει ότι, υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, έχει εκπονήσει πρόσφατα ένα νέο, πλήρως αναθεωρημένο εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης εξαιτίας σοβαρού ατυχήματος σε πυρηνική εγκατάσταση εκτός συνόρων. Σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, βάσει των οποίων το σχέδιο αυτό αναπτύχθηκε, τα πιθανά μέτρα απόκρισης για την περίπτωση της χώρας μας περιλαμβάνουν εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχων σε τρόφιμα και ζωοτροφές και, κατά μέγιστο, τον ενδεχόμενο περιορισμό στην κατανάλωση συγκεκριμένων τοπικά παραγόμενων ειδών.

Τα σκευάσματα ιωδίου, που κυκλοφορούν στην Ελλάδα ως συμπληρώματα διατροφής, έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ιώδιο, έως και 500 φορές μικρότερη, από τις δόσεις εκείνες τις οποίες αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι πρέπει να χορηγηθούν σε περίπτωση ραδιενεργού ατυχήματος και ως εκ τούτου είναι ακατάλληλα για τη σχετική ένδειξη, σημειώνει από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ