Τι γίνεται με τα περιστατικά CoViD και πώς επηρέασε την απόδοση του συστήματος η πρόσφατη μεταρρύθμισή του.
Πυρά και από βαριά όπλα έχουν δεχθεί 17 υγειονομικές δομές στην Ουκρανία. Από τις επιθέσεις, έχουν χάσει τη ζωή τους 10 άνθρωποι και 16 έχουν τραυματιστεί.
Τα παραπάνω στοιχεία είναι χθεσινά. Προέρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και είναι επιβεβαιωμένα, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του ΠΟΥ.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ, έχουν δεχθεί επίθεση 13 υγειονομικές δομές και 2 ασθενοφόρα. Έχουν πληγεί ασθενείς και υγειονομικοί, ενώ σε 3 περιπτώσεις υπήρξαν ζημιές σε υγειονομικό υλικό.
Οι ειδικοί του Οργανισμού επισημαίνουν πως τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Προκύπτουν σημαντικά εμπόδια πρόσβασης των ασθενών στις δομές παροχής φροντίδας και στα φαρμακεία, λόγω των εχθροπραξιών, της απαγόρευσης κυκλοφορίας, των ζημιών στους δρόμους και της έλλειψης μέσων μαζικής μεταφοράς.
Παρατηρείται, επίσης, έλλειψη εξειδικευμένων τμημάτων στα νοσοκομεία, καταλυμάτων για άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ δεν υπάρχει ασφάλεια στις εγκαταστάσεις.
Πολλοί απομονωμένοι οικισμοί δεν διαθέτουν φαρμακεία ή ιατρικές δομές. Τα εμπόδια επιδεινώνονται από την καταπόνηση που έχει δεχτεί το σύστημα Υγείας από την πανδημία, τον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό, τις ελλείψεις σε προσωπικό, φάρμακα και υγειονομικό υλικό.
Οι ειδικοί του ΠΟΥ αποδίδουν μέρος του προβλήματος και στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο σύστημα Υγείας της Ουκρανίας.
Ελλείψεις σε οξυγόνο
Οι λειτουργούσες δομές επικεντρώνονται πλέον στη φροντίδα τραυματιών. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, δεδομένων των ελλείψεων σε οξυγόνο. Τρεις μεγάλες μονάδες έχουν κλείσει και οι προμήθειες είναι επικίνδυνα χαμηλές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εμπόδια στην παροχή φροντίδας και ασθενών με CoViD.
Από τις 3 Μαρτίου, περισσότερες από 200 δομές Υγείας έχουν βρεθεί μέσα στην εμπόλεμη ζώνη. Υπάρχουν αναφορές, τόσο επαληθευμένες όσο και υπό διερεύνηση, για ζημιές ή καταστροφή υγειονομικών εγκαταστάσεων.
Το ουκρανικό υπουργείο Υγείας ανέστειλε όλες τις προγραμματισμένες νοσηλευτικές διαδικασίες, προκειμένου να επιτρέψει στις μονάδες να ανταποκριθούν στην επείγουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω του πολέμου.
Για να καλυφθούν οι ανάγκες, τραυματίες παραπέμπονται σε νοσοκομεία εκτός της χώρας, όπως στην Πολωνία.
Τα τηλεφωνικά κέντρα για την CoViD έχουν μετατραπεί σε κέντρα διαχείρισης έκτακτων περιστατικών Υγείας, που σχετίζονται με τις συγκρούσεις.
πηγή:ιατροnet.gr