top

Λίπος στο συκώτι: Πώς θα προστατευθείτε από τις σοβαρές επιπτώσεις (εικόνες)

Πολλοί άνθρωποι «κακοποιούν» χωρίς να το αντιλαμβάνονται το πολυτιμότερο όργανο του σώματός τους.

Και δεν πρόκειται για την καρδιά ή τον εγκέφαλο, αλλά το συκώτι.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, μιας κατάστασης που προκαλείται κυρίως από την παχυσαρκία και τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Πρόκειται για μια σοβαρή κατάσταση που αν επιδεινωθεί, μπορεί να χρειαστεί ακόμη και μεταμόσχευση ήπατος.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα ποσοστά του καρκίνου του ήπατος έχουν διπλασιαστεί από τη δεκαετία του ’80, καθιστώντας τον ένα από τους ταχύτερα διαδεδομένους καρκίνους.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να προστατεύσετε το συκώτι σας:
Σηκωθείτε από τον καναπέ: Η άσκηση είναι βασική για την υγεία του ήπατος. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι δεν αφορά μόνο την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, αλλά κυρίως την αποφυγή της καθιστικής ζωής. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το λίπος στο ήπαρ, μπορεί να μειωθεί ακόμη και σε άτομα που δεν κάνουν έντονη σωματική δραστηριότητα, αρκεί να σηκώνονται από τον καναπέ και να κάνουν λίγο περπάτημα. Αυτό σημαίνει κάποιος να περπατάει μετά το δείπνο αντί να βλέπει τηλεόραση, να χρησιμοποιεί τις σκάλες αντί του ασανσέρ ή να παρκάρει το αυτοκίνητο λίγο μακρύτερα από το σπίτι.
Ξεχάστε τη ζυγαριά: Η υγεία του ήπατος εξαρτάται περισσότερο από την περίμετρο της μέσης σας, παρά από το βάρος σας. Μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι τα άτομα με περίμετρο μέσης μεγαλύτερη από το φυσιολογικό είχαν πολύ υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης λιπώδους νόσου του ήπατος. Ο κίνδυνος δεν αφορά τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ή τον βαθμό παχυσαρκίας, αλλά πόσο λίπος αποθηκεύεται γύρω από τη μέση.
Πίνετε καφέ: Ο καφές είναι ίσως η καλύτερη τροφή για το συκώτι σας. Η ευεργετική επίδραση του καφέ στο συκώτι οφείλεται κυρίως στην καφεΐνη, καθώς όταν αυτή διασπάται παράγεται η παραξανθίνη, ουσία που επιβραδύνει την ανάπτυξη ιστών που προκαλούν βλάβες στο συκώτι. Σημαντικός στην προστασία του ήπατος θεωρείται επίσης ο ρόλος της καχεόλης και της καφεστόλης του καφέ. Έξι καφέδες εσπρέσο την ημέρα μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους νόσου, ακόμη και σε παχύσαρκα άτομα.
Κόψτε τη ζάχαρη: Η ζάχαρη και ειδικά η φρουκτόζη είναι εχθρός του ήπατος, καθώς μεταβολίζεται πλήρως, αλλά και γιατί έχει συνδεθεί με τη συσσώρευση λίπους. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα αναψυκτικά, τα γλυκά, τα κράκερ, τα μπισκότα, τα δημητριακά πρωινού με ζάχαρη, αλλά και τις επεξεργασμένες σος. Αποφεύγετε γενικά τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη ως ένα από τα πρώτα τρία συστατικά τους και περιορίστε τα προϊόντα που έχουν πάνω από 4 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα. Δεν χρειάζεται να μετράτε τα σάκχαρα που προέρχονται από φρούτα, αλλά περιορίστε την κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων, τα οποία μπορεί να περιέχουν πολλή συμπυκνωμένη ζάχαρη.
Προσθέστε κουρκουμά στη διατροφή σας: Ο κουρκουμάς είναι το αγαπημένο μπαχαρικό του ήπατος, γι’ αυτό δοκιμάστε να προσθέσετε λίγη ποσότητα στα φαγητά σας, για να βελτιώσετε τη λειτουργία του και να το αποτοξινώσετε. Ο κουρκουμάς είναι πολύ αποτελεσματικός, μιας και βοηθάει τα ένζυμα του ήπατος να αποβάλλουν τις καρκινογόνες ουσίες που συγκεντρώνονται στον οργανισμό μέσω των τροφών.
Αυξήστε την πρόσληψη ωμέγα-3: Οι τροφές που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο άγριος σολομός, η πέστροφα, οι σαρδέλες, ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, είναι ιδανικές για την υγεία του ήπατος, καθώς απομακρύνουν τις τοξίνες που επιβαρύνουν τη λειτουργία του.
πηγή:onmed.g