top, Ειδήσεις, Ελλάδα

Σαρηγιάννης στο iatronet: Κυνική αντιμετώπιση η χαλάρωση των μέτρων

Έχουμε συμφιλιωθεί με 70 – 80 θανάτους την ημέρα, δεν το προσυπογράφω, λέει. Πρόωρη η άρση μέτρων σε διασκέδαση και τηλεργασία, πάει πίσω τουλάχιστον 2 εβδομάδες η αποκλιμάκωση.

Την αντίθεσή του στην χαλάρωση των μέτρων, και ιδιαίτερα αυτών που αφορούν στην διασκέδαση και την τηλεργασία, εκφράζει μιλώντας στο iatronet.gr ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Κάνει λόγο για συμφιλίωση με τον υψηλό αριθμό καθημερινών θανάτων και την χαρακτηρίζει ως κυνική αντιμετώπιση της πραγματικότητας, την οποία ο ίδιος δεν προσυπογράφει, όπως λέει χαρακτηριστικά.

Το προγνωστικό μοντέλο CORE της διεπιστημονικής του ομάδας δείχνει πως η χαλάρωση των συγκεκριμένων μέτρων θα καθυστερήσει κατά τουλάχιστον δύο εβδομάδες την αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας στην Ελλάδα. Προβλέπει πως ο αριθμός των θανάτων από COVID-19 θα παραμείνει στα υψηλά επίπεδα των 70 καθημερινά ως τις 25-26 Μαρτίου, αντί για τις 6-7 Μαρτίου που προβλεπόταν με τα μέτρα σε ισχύ.

Διασκέδαση: Ομολογούμε αδυναμία ελέγχου

Ο κ. Σαρηγιάννης χαρακτηρίζει ως προβληματική την άρση της απαγόρευσης παρουσίας όρθιων στη διασκέδαση. “Διαμορφώνει συνθήκες συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, χωρίς να παίρνεται κανένα μέτρο για απολύμανση του αέρα. Ήμουν πάντα αντίθετος σε αυτό και θεωρώ ότι είναι λάθος. Πολύ στεγνά και καθαρά”, επισημαίνει και επικαλείται τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο εμβολιασμός με την 3η δόση παρέχει ένα ποσοστό ανοσιακής κάλυψης της τάξης του 50% με 60%.

“Άκουσα τον υπουργό να λέει πως ξέρουμε όλοι ότι στην πράξη γίνεται ήδη (σ.σ. η παρουσία όρθιων στη διασκέδαση). Άρα δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Και μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε ούτε και το αν θα εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι”, σημειώνει και προσθέτει: “Ας πάρουμε όμως ως υπόθεση εργασίας ότι οι χώροι αυτοί ελέγχονται πολύ αυστηρά και ότι μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις. Στην περίπτωση αυτή οι μισοί έχουν πιθανότητα μόλυνσης. Θα μου πει κάποιος είναι εμβολιασμένοι και δεν θα νοσήσουν βαριά. Σωστά, αλλά αυξάνεται η διασπορά, και είδαμε το Γενάρη ότι η αύξηση της διασποράς αύξησε και τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Λιγότερο από ό,τι η Δέλτα, αλλά όχι καθόλου”.

Μείωση τηλεργασίας: Δεν καταλαβαίνω

Σχολιάζοντας τη μείωση του ποσοστού τηλεργασίας από το 50% στο 20%, ο κ. Σαρηγιάννης υποστηρίζει πως από μόνο του το συγκεκριμένο μέτρο, ακόμα κι αν δεν συνοδευόταν από την απελευθέρωση της διασκέδασης, θα αρκούσε για να δημιουργήσει πρόβλημα.

“Δεν ξέρω τι πιέσεις δέχονται οι ιθύνοντες και η επιτροπή – φαντάζομαι από τον επιχειρηματικό κόσμο – αλλά πιστεύω ότι ειδικά αυτό το μέτρο είναι λάθος, γιατί δεν είναι μόνο η εργασία, είναι και τα μέσα μεταφοράς που επηρεάζονται”, επισημαίνει και προσθέτει: “Γυρνάμε πίσω σε ένα καθεστώς που είχαμε πριν, με μια διασπορά του ιού στις 19.000 μολύνσεις την ημέρα, χωρίς να έχουμε πάρει κανένα άλλο μέτρο για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας ή των ΜΜΜ από άποψη υγειονομική. Δεν καταλαβαίνω”.

Ο καθηγητής θεωρεί ως το μόνο θετικό το γεγονός ότι η χαλάρωση γίνεται προσβλέποντας στην άνοιξη. “Είναι καλύτερο δηλαδή να το κάνουμε τώρα, από το να το είχαμε κάνει το Νοέμβριο. Αυτό είναι προφανές, αλλά εγώ θα το έκανα αργότερα”, σημειώνει.

Είναι ΟΚ 70 θάνατοι τη μέρα;

Με βάση τα παραπάνω, το μοντέλο προβλέπει πως τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα υπάρξει μια σχετική μείωση του αριθμού των ημερήσιων θανάτων – η χαλάρωση των μέτρων δεν επηρεάζει άμεσα τους σκληρούς δείκτες – η οποία εκτιμάται όμως πως θα σταματήσει στους 70 – 71 θανάτους στις αρχές Μαρτίου, από 80 σήμερα σε εβδομαδιαίο κυλιόμενο μέσο όρο. Ο αριθμός αυτός προβλέπεται πως θα διατηρηθεί ως τα τέλη του μήνα, κάτι που ο κ. Σαρηγιάννης αποδίδει στην χαλάρωση.

“Αν δεχόμαστε ότι είναι ΟΚ το να πεθαίνουν 70 άτομα κάθε μέρα από τώρα μέχρι τις 25 Μαρτίου, επειδή αυτοί όλοι είναι για παράδειγμα ανεμβολίαστοι, άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν το καλό τους, είναι μια κυνική αντιμετώπιση της πραγματικότητας, που εγώ δεν την συνυπογράφω, ως άνθρωπος. Μιλάμε για 2.000 ανθρώπους”, σημειώνει, προσθέτοντας πως η παρατήρηση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά. “Ο υπουργός λέει τη ρεαλιστική πραγματικότητα, αλλά έχουμε δικαίωμα σαν πολίτες να κάνουμε μια αξιολόγηση για το αν αυτό είναι λογικό, ηθικό, γενικώς, σε ευρωπαϊκό επίπεδο”.

Στο ίδιο διάστημα, και λόγω της επιβράδυνσης της αποκλιμάκωσης, προβλέπεται πως ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων θα παραμείνει στα 18.000 με 18.500 κρούσματα την ημέρα, με διακυμάνσεις, ως τις 26 Μαρτίου. Μετά θα υπάρξει αποκλιμάκωση.

Εμβόλια: το 21% των εμβολιασμένων δεν έχουν κάνει 3η δόση

Ο καθηγητής παρατηρεί με ανησυχία την πτώση του ρυθμού των εμβολιασμών και επισημαίνει την αναγκαιότητα αύξησή τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την τρίτη δόση. Κάνοντας την αφαίρεση των ποσοστών 2ης και 3ης δόσης επί του γενικού πληθυσμού, διαπιστώνει ότι ένα ποσοστό 21% όσων έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις δεν έχουν ακόμη κάνει τη συμπληρωματική. “Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανοσιακή προστασία από την Όμικρον της τάξης του 19%, αντί για 50% – 60% όσων έκαναν την τρίτη δόση”, λέει.

Η πτώση του ρυθμού των εμβολιασμών άρχισε την εβδομάδα του άτυπου lockdown στην Αττική λόγω του χιονιά και συνεχίστηκε έκτοτε. Ο κ. Σαρηγιάννης δεν αποκλείει να οφείλεται σε πιθανή χαλάρωση ενός μέρους του κόσμου, λόγω της αποκλιμάκωσης και τονίζει την ανάγκη επιτάχυνσης.

πηγή:iatronet.gr