top, Ειδήσεις, Κόσμος

Άνδρας έγινε ο πρώτος ασθενής στη Βρετανία που έκανε εμβόλιο κατά του καρκίνου

Συμμετείχε σε μια πρωτοποριακή δοκιμή εμβολίου κατά του καρκίνου

Ο Γκράχαμ Μπουθ, ένας ασθενής στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχει υποβληθεί σε θεραπεία για τον καρκίνο τέσσερις φορές, τώρα ελπίζει σε «ένα καλύτερο μέλλον» ως ο πρώτος ασθενής της χώρας που έλαβε ένα πρόσφατα αναπτυγμένο εμβόλιο.

 

Ο Μπουθ διαγνώστηκε με καρκίνο για πρώτη φορά και υποβλήθηκε σε θεραπεία το 2011. Πέντε χρόνια αργότερα, επιβεβαιώθηκε ξανά ότι έχει καρκίνο, ενώ παρόμοιες ήταν οι διαγνώσεις το 2019 και το 2021.

 

Αφού υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μεγάλου μέρους της γνάθου, των όγκων και του περιβάλλοντος ιστού στο στόμα του, ακολούθησε πρόσφατα χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία, οι γιατροί του είπαν ότι εάν ο καρκίνος του επέστρεφε ξανά – πράγμα που πιστεύουν ότι είναι πιθανό – δεν θα είναι πολύ περισσότερα που θα μπορούσαν να κάνουν.

 

Τώρα, είναι ο πρώτος ασθενής στο Ηνωμένο Βασίλειο που συμμετείχε σε μια πρωτοποριακή δοκιμή εμβολίου κατά του καρκίνου.

 

Το ITV News είχε αποκλειστική πρόσβαση στο Κέντρο Καρκίνου του Κλάτερμπριτζ στο Λίβερπουλ, όπου οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα πιθανό εμβόλιο κατά παραγγελία που θα μπορούσε να μειώσει τους θανάτους από καρκίνους κεφαλής και τραχήλου, όπως στο στόμα, το λαιμό, τη γλώσσα και το ιγμόρειο. Αυτό που ελπίζει η ομάδα είανι ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των θυμάτων.

 

Το εμβόλιο στοχεύει στη χρήση του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του ασθενούς για την καταπολέμηση της νόσου και τη μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης του καρκίνου. Κάθε εμβόλιο προσαρμόζεται στον μεμονωμένο ασθενή, μιμούμενο το κύτταρο που θα μπορούσε να προκαλέσει την ανάπτυξη του καρκίνου του. Αυτό στη συνέχεια «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει, να επιτίθεται και να σκοτώνει τυχόν καρκινικά κύτταρα που δημιουργεί το σώμα.

 

Αφού έκανε την πρώτη του δόση του εμβολίου, ο Γκράχαμ είπε στο ITV News ότι έχει «ανάμεικτα συναισθήματα», προσθέτοντας: «Ελπίζω σε ένα καλύτερο μέλλον. Ελπίζω να μην επιστρέψει ποτέ ξανά».

πηγή:Lifo.gr