top, Έρευνα Υγείας

Αντικαρκινικά συστατικά και σε ποιες τροφές περιέχονται (εικόνες)

Οι διατροφικές μας επιλογές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την υγεία μας.

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει στην πρόληψη πληθώρας ασθενειών, από την καρδιοπάθεια και τον διαβήτη έως τον καρκίνο.

Ειδικά σε ότι αφορά στον καρκίνο, είναι αδιαμφισβήτητο ότι η σωστή διατροφή, σε συνδυασμό με τη συστηματική γυμναστική και το υγιές σωματικό βάρος, αποτελεί «κλειδί» στην πρόληψή του.

Η αντικαρκινική δράση ορισμένων τροφών αποδίδεται φυσικά στα μοναδικά και πολύτιμα συστατικά που μας παρέχουν.

Πολλά είναι τα συστατικά που έχουν συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου διαφόρων μορφών καρκίνου.

Για τα παρακάτω όμως, υπάρχουν ιδιαιτέρως ισχυρά επιστημονικά κριτήρια:

Καροτενοειδή: Πολυάριθμες μελέτες υποδεικνύουν ότι ορισμένα καροτενοειδή προστατεύουν από τον καρκίνο του πνεύμονα και ενδεχομένως από τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη. Σε ποιες τροφές βρίσκονται: Ντομάτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καρότο, καρπούζι, παπάγια, γκρέιπφρουτ, πιπεριά, γκουάβα, σπαράγγια, κόκκινο λάχανο, κολοκύθα, αρακάς, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών.

Ισοθειοκυανάτες: Μειώνουν τον κίνδυνο για διάφορες μορφές καρκίνου. Σε ποιες τροφές βρίσκονται: Λαχανάκια Βρυξελλών, κράμβη, λάχανο, λαχανίδα (κέιλ), μπρόκολο, κουνουπίδι.

Ανθοκυανίνες: Έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, διαδικασία που λειτουργεί προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο. Σε ποιες τροφές βρίσκονται: Μούρα, κόκκινο σταφύλι, κόκκινο λάχανο, κεράσι, κρεμμύδι, κοκκινόφυλλο μαρούλι, ραπανάκι, μελιτζάνα, μαύρα φασόλια, δαμάσκηνο.

πηγή:onmed.gr