Μπορεί η σχέση εποχής και καρδιακής υγείας να μοιάζει παράδοξη, υπάρχουν ωστόσο επιστημονικές μελέτες που την τεκμηριώνουν.
Aρκετοί είναι οι παράγοντες που επιβαρύνουν την καρδιά μας τους χειμερινούς μήνες.
Για παράδειγμα, μελέτη στις ΗΠΑ που αφορούσε περίπου 600.000 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια έδειξε ότι ο κίνδυνος μακράς νοσηλείας ή και θανάτου ήταν αυξημένος τον χειμώνα σε σύγκριση με τις άλλες εποχές του χρόνου.
Επίσης, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη στον Καναδά, για κάθε 1°C που μειώνεται η θερμοκρασία ο κίνδυνος εμφράγματος αυξάνεται κατά 0,7%.
Η καρδιά είναι πιο ευάλωτη τους χειμερινούς μήνες για τους παρακάτω λόγους:
Συστολή των αιμοφόρων αγγείων: Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τους χειμερινούς μήνες αναγκάζουν το σώμα να εργάζεται πιο εντατικά ώστε να διατηρήσει την εσωτερική θερμοκρασία του σε φυσιολογικά επίπεδα. Συνέπεια της προσπάθειας αυτής είναι η συστολή των αιμοφόρων αγγείων, η οποία όμως έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο να φτάσει το αίμα σε ολόκληρο το σώμα. Κατά συνέπεια, η καρδιά αναγκάζεται να χτυπά πιο γρήγορα για να διοχετεύσει το αίμα. Όσο αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς και η αρτηριακή πίεση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος θρόμβωσης, εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος, ιδίως αν στην εξίσωση μπαίνει και κάποια μορφή σωματικής δραστηριότητας. Το βασικότερο μέτρο προστασίας που μπορείτε να λάβετε στην περίπτωση αυτή είναι τα ζεστά ρούχα. Προστατεύστε κυρίως τα άκρα και το κεφάλι, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια θερμότητας και να μην καταπονείται η καρδιά.
Περισσότερο φαγητό: Ένα μεγάλο γεύμα οδηγεί σε σημαντική αύξηση της ροής αίματος προς το στομάχι. Αν αμέσως μετά βγείτε στο κρύο, λόγω της συστολής των αιμοφόρων αγγείων που αναφέρθηκε παραπάνω, δεν θα φτάνει στην καρδιά η ποσότητα αίματος που απαιτείται και οι συνθήκες αυτές είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση ενός εμφράγματος.
Στρες: Η περίοδος των γιορτών χαρακτηρίζεται από το έντονο στρες. Οι αυξημένες κοινωνικές υποχρεώσεις και οι ετοιμασίες, σε συνδυασμό με τον συνήθη φόρτο της καθημερινότητας, μας φορτίζουν ακόμη περισσότερο απ’ ό,τι τις υπόλοιπες εποχές του έτους. Σύμφωνα με έρευνες, η δραστηριότητα στην αμυγδαλή του εγκεφάλου –ο οποία αποτελεί το «κέντρο ελέγχου» του στρες– συνδέεται στενά με τα καρδιαγγειακά επεισόδια.