top, ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ, ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ, Μαγνησία

Νίκος Χαυτούρας: «Κινδυνεύουμε γιατί είναι αφύλαχτο το Νοσοκομείο»

Ανήθικο να αντιμετωπίζουν θέμα ασφάλειας οι λιγοστοί γιατροί που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες

Ένα περιστατικό βίας απέναντι σε γιατρούς και νοσηλευτές της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου ήρθε στο φως της δημοσιότητας προ ημερών, καθώς συγγενείς ασθενούς επιτέθηκαν στο προσωπικό. «Κινδυνεύουμε, γιατί είναι αφύλαχτο το Νοσοκομείο», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας κ. Νίκος Χαυτούρας, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στο Δημήτρη Καρεκλίδη, επισημαίνοντας πως οι ελλείψεις δεν επικεντρώνονται μόνο στο ιατρικό προσωπικό, αλλά και στους υπόλοιπους εργαζόμενους, αλλά και στους εργαζόμενους στον τομέα της φύλαξης.

» Το λιγότερο που έχω να πω είναι ανήθικο, οι λιγοστοί αυτοί γιατροί που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες δίπλα στον συνάνθρωπο να έχουν να αντιμετωπίσουν και θέμα ασφάλειας, να κινδυνεύει και η ζωή τους από ανθρώπους που παρανομούν και λειτουργούν με αυτό τον τρόπο. Η αλήθεια είναι ότι κινδυνεύουμε γιατί είναι αφύλαχτο το Νοσοκομείο και το έχουμε θέσει πολλές φορές αυτό το θέμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαυτούρας.

Σημείωσε δε πως και η υπηρεσία ασφαλείας του Νοσοκομείου είναι υποστελεχωμένη, καθώς στην εφημερία εργάζονται μόνο δύο φύλακες. Μάλιστα, ο κ. Χαυτούρας ανέφερε πως και στο παρελθόν έχουν συμβεί παρόμοια περιστατικά, ειδικευόμενοι έχουν κινδυνεύσει στα Επείγοντα εξαιτίας της ελλιπούς φύλαξης και χαρακτήρισε ήρωες τους λιγοστούς εργαζομένους στη φύλαξη, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

«Εκείνο το απόγευμα ήταν δύο κοπέλες σεκιούριτι. Που να πρωτοπάνε; Παντού υπάρχει πρόβλημα και σε ιατρικό και σε νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και στην ασφάλεια. Κι εμείς από την άλλη πρέπει να είμαστε ήρεμοι για να προσφέρουμε. Δεν μπορούμε να κινδυνεύουμε. Το θέμα είναι πολιτικό. Το νοσοκομείο πρέπει να το στηρίξει η πολιτεία σε όλα τα επίπεδα», είπε ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΜ.

Η πανδημία έχει φέρει και αναβολές στα χειρουργεία

Στο μεταξύ ο κ. Χαυτούρας αναφέρθηκε και στην καθημερινότητα του Νοσοκομείου λέγοντας πως γίνονται αναβολές σε τακτικά χειρουργεία, ενώ τα επείγοντα χειρουργεία γίνονται κανονικά.

«Οι 4 κλινικές covid δεν λειτουργούν με προσωπικό που ήρθε, αλλά με προσωπικό από άλλες κλινικές. Τα επείγοντα χειρουργεία γίνονται. Αναβάλλονται τακτικό χειρουργεία, που μπορεί να γίνουν έκτακτα. Αυτή τη στιγμή έχουμε θέμα με την ψυχιατρική. Από τις έξι θέσεις ιατρών που προβλέπονταν,  είναι τρεις και η μία γιατρός  παραιτήθηκε και η άλλη για λόγους υγείας φεύγει και μένει ο διευθυντής μόνος του», ανέφερε ο  κ. Χαυτούρας σημειώνοντας πως συνεχώς αποσπώνται στις κλινικές covid ειδικευόμενοι γιατροί.

«Δεν γίνεται με μεσοβέζικες λύσεις. Το κράτος πρέπει να κάνει μόνιμες προσλήψεις. Υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς αλλά πρέπει να δοθούν και κίνητρα», σημείωσε.

Αυξήθηκε και η υπόλοιπη νοσηρότητα

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, ο κ. Χαυτούρας σημείωσε πως φαίνεται ότι η μετάλλαξη Όμικρον δυσκολεύει περισσότερο τα πράγματα και τόνισε πως το μείζον θέμα είναι πως η δημόσια υγεία είναι ασθενής. Είπε πως και το Νοσοκομείο Βόλου είναι …στην Εντατική, γιατί προσπαθεί να αντιμετωπίσει και την πανδημία και την υπόλοιπη νοσηρότητα που αυξάνεται.

Ο κόσμος στα πρώτα κύματα της πανδημίας, όπως είπε ο κ. Χαυτούρας, ίσως από φόβο δεν έρχονταν στο Νοσοκομείο και τώρα όλες οι κλινικές μη covid είναι γεμάτες.

«Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις γι αυτό.  Πολλοί άργησαν να έρθουν στο Νοσοκομείο κι έχει ενταθεί το πρόβλημα υγείας τους, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, γιατί μπορεί να προλάβει πολλά και σε επίπεδο πρόληψης αλλά και σε επίπεδο πρώιμης αντιμετώπισης μιας πάθησης. Αιτία είναι και η οικονομική δυσχέρεια. Τα εξωτερικά ιατρεία έχουν μειωθεί λόγω πανδημίας και το προσωπικό είναι λίγο, καθώς μετακινείται σε διάφορες κλινικές», σημείωσε ο κ. Χατούρας.

Έμεινα λίγο στην εκδήλωση με την Άννα Βίσση

Στο μεταξύ, ο κ. Χαυτούρας μίλησε και για την παρουσία του στο Εκθεσιακό Κέντρο, κατά τη διάρκεια της συναυλίας της Άννας Βίσση, που σχολιάστηκε αρκετά λέγοντας πως πήγε μόνο σε μία εκδήλωση και δεν παρατήρησε άσχημες συνθήκες που να ευνοούν τη μετάδοση του ιού. Άλλωστε, όπως συμπλήρωσε ο γιατρός, έμεινε λίγο στη συναυλία κι έπειτα αποχώρησε.

πηγή: magnisianews.gr