top, Ελλάδα, ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ, ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΙ

Συνέντευξη με τον κ. Γιαννόπουλο πρόεδρο του συλλόγου “Το χαμόγελο του παιδιού”

Το Χαμόγελο του παιδιού είναι εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που λειτουργεί στην Ελλάδα, με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων τους. Η δράση του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη φιλοξενία παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, την τηλεφωνική υποστήριξή τους, προγράμματα συμβουλευτικής και κοινωνικής ένταξής του, την ενίσχυση οικογενειών που τελούν σε ένδεια, καθώς και τη διοργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης ή πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων.

Ευχαριστώ θερμά τον Κ. Γιαννόπουλο για τιμή που μου έκανε να δεχτεί χωρίς δεύτερη σκέψη να μιλήσουμε και να μάθουμε περισσότερα για τη δράση του « Χαμόγελου»

 

 1.Κύριε Γιαννόπουλε θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη αυτή με λίγα λόγια από εσάς για τον Ανδρέα σας, τον Ανδρέα όλων μας και την όμορφη εκδήλωση για τον εορτασμό των 25+1 χρόνων από την ίδρυση του οργανισμού

9 Νοεμβρίου 1995, 26 χρόνια πριν, στην κουζίνα του σπιτιού μας ο Ανδρέας έγραψε την τελευταία σελίδα του ημερολογίου του. Μία σελίδα που αποπνέει γνώση και σοφία, όπως αυτή που χαρακτηρίζει τον λόγο των παιδιών και σπάνια συναντάμε στους ενήλικες. Απλά, λιτά αλλά ταυτόχρονα πολύ περιεκτικά ο Ανδρέας εξέφρασε την επιθυμία του, την οποία ανέλαβα να υλοποιήσω όταν έφυγε από τη ζωή.

9 Νοεμβρίου 2021, 26 χρόνια μετά, με τη φιλοξενία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών πραγματοποιήσαμε την Επετειακή Εκδήλωση του Οργανισμού μας. Με ιδιαίτερη συγκίνηση και περηφάνια, εγώ αλλά και όλοι όσοι μίλησαν, προσπαθήσαμε να ξεδιπλώσουμε την πορεία των 26 ετών αλλά και να θέσουμε τις βάσεις για το μέλλον, να δεσμευτούμε ότι θα παραμείνουμε και  τα επόμενα 25 χρόνια, δίπλα σε κάθε παιδί και οικογένεια που έχει ανάγκη.

Θα ήθελα να σταθώ στην παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, που μας τίμησε βαθύτατα, καθώς και να ευχαριστήσω από καρδιάς τους εκατοντάδες ανθρώπους από όλο το φάσμα της κοινωνίας, που βρέθηκαν δίπλα στο «Χαμόγελο», αυτή την τόσο σημαντική στιγμή.

  1. Έχουν περάσει 26 χρόνια από τότε που ιδρύσατε το «Χαμόγελο του Παιδιού». Πολλά παιδάκια και οι οικογένειές τους σας έχουν σαν «πατέρα» τους, με τον τρόπο που τα έχετε στηρίξει. Πώς αισθάνεστε γι αυτό; Υπάρχει κάτι για το οποίο έχετε μετανιώσει;

Καταρχήν, θα ήθελα να πω ότι ιδρυτής του Χαμόγελου είναι ο Ανδρέας, εγώ υλοποιώ και συνεχίζω την επιθυμία του.

Αισθάνομαι όμορφα που μέσα από το Χαμόγελο, είμαι κοντά στα παιδιά. Τα παιδιά έχουν αισιοδοξία, γνησιότητα, αμεσότητα και αυτό πιστεύω ότι δίνει δύναμη σε κάθε άνθρωπο που βρίσκεται δίπλα τους.

Στα σπίτια μας, που σήμερα μεγαλώνουμε 300 παιδιά, έχουμε ήδη μεγαλώσει περισσότερα από 850 παιδιά. Παιδιά, ενήλικα πλέον, που είμαι δίπλα τους και με τιμούν με την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους. Πολλά έχουν πλέον τις δικές τους οικογένειες, είναι τα ίδια γονείς, και βλέποντας την πορεία τους, με κάνουν τόσο περήφανο.

Δεν έχω μετανιώσει για κάτι. Όμως αυτό που δεν μπορώ να δεχτώ, αυτό που με δυσκολεύει είναι το να μην βρίσκουμε λύση στο πρόβλημα κάποιου παιδιού που έχει ανάγκη, που κινδυνεύει, που έχει πρόβλημα υγείας. Αυτό δεν μπορώ και αρνούμαι να το δεχτώ και αυτό είναι και το βασικό μου μέλημα. Παρά τις δυσκολίες, παρά τα «όχι», να κάνουμε ό,τι είναι ανθρώπινα δυνατό για να βρίσκουμε λύσεις.

  1. Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια λαμβάνουν χώρα δεκάδες περιστατικά bullying, κακοποίησης, βίας με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις την αυτοχειρία. Δεδομένου ότι πολλά παιδιά είναι αρκετά ευαίσθητα με ποιόν τρόπο μπορούμε να τα βοηθήσουμε και ποιος ο ρόλος του «Xαμόγελου»;

Τηρώντας πιστά τις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας προς την ελληνική κοινωνία, το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανακοινώσαμε τον απολογισμό των δράσεών μας βάσει του οποίου καταγράψαμε ότι σχεδόν 1 παιδί ανά ημέρα εξέφρασε αυτοκτονικό ιδεασμό στη Γραμμή 1056 του «Χαμόγελου». Οι κλήσεις στη 1056, αλλά και τα μηνύματα που δεχθήκαμε στο CHAT 1056 αυξήθηκαν ραγδαία από παιδιά που δήλωναν την πρόθεσή τους να αυτοκτονήσουν, ανέφεραν ενδοοικογενειακή βία, ενώ παρατηρήθηκε και αύξηση στις φυγές εφήβων. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσα από τις εξειδικευμένες δράσεις πρόληψης, ευαισθητοποίησης και παρέμβασης έχει υποστηρίξει πολλά παιδιά που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις και έχει αποτρέψει, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και ειδικότερα τη Δίωξη του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πολλούς εφήβους και νέους να βλάψουν τον εαυτό τους. Είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις και στις πιο ακραίες στιγμές απελπισίας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όταν κληθεί μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Είμαστε εδώ για όλα τα παιδιά, αλλά και τους γονείς τους, για ό,τι τούς συμβαίνει, για ό,τι τούς απασχολεί. Σε πανελλαδικό επίπεδο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί 13 Κέντρα Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης που στόχο έχουν, μεταξύ άλλων, τον συντονισμό και την άμεση κινητοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών του Οργανισμού προς όφελος κάθε παιδιού που χρειάζεται βοήθεια.

  1. Θα ήθελα να μας πείτε για το πρώτο σας σπίτι. Πότε ολοκληρώθηκε και πόσα παιδιά φιλοξένησε;

Το πρώτο μας σπίτι στα Πατήσια, μας παραχωρήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων και άνοιξε την αγκαλιά του, το 1997. Παρέμεινε έως το 2000, όπου λόγω του σεισμού κρίθηκε ακατάλληλο. Τα παιδιά τότε μετακόμισαν σε ένα νέο σπίτι στο Περιστέρι. Το Σπίτι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό για όλους μας. Τα παιδιά που μεγάλωσαν στο σπίτι αυτό, είναι πλέον μεγάλα, έχουν σπουδάσει, εργάζονται, έχουν οικογένειες αλλά πάντα θυμούνται το πρώτο σπίτι τους στο «Χαμόγελο» που βρήκαν την ασφάλεια, τη φροντίδα, τη ζεστασιά και την αγάπη που στερούνταν στη βιολογική τους οικογένεια.

  1. Τι έχει προσφέρει το Χαμόγελο του Παιδιού στα 26 χρόνια δράσης του και σε πόσα παιδιά δίνετε το χαμόγελο αυτή τη στιγμή;

Τα 26 χρόνια δράσης του «Χαμόγελου» καταφέραμε, όπως πολλοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό λένε, ένα θαύμα. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο υπηρεσιών για κάθε παιδί στην Ελλάδα, σε πολλούς τομείς, αφουγκραζόμενοι την κοινωνία και τα προβλήματα που απασχολούν τα παιδιά.

Καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία κουλτούρα και να έχουμε την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας σε θέματα δύσκολα, σε θέματα που δεν είχαμε εμπειρία ή παιδεία, όπως οι εξαφανίσεις, η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών, ο εκφοβισμός και πολλά άλλα.

Καταφέραμε να προωθήσουμε την έννοια της πρόληψης, που σε πολλούς τομείς, παίζει πρωταρχικό ρόλο.

Καταφέραμε να κινητοποιήσουμε υγιείς δυνάμεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Καταφέραμε, σε πολλές περιπτώσεις, να κάνουμε το αδύνατο δυνατό.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στα 26 χρόνια δράσης του, δεν έγινε ένας απρόσωπος, υδροκέφαλος φορέας.

Παρέμεινε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» του Ανδρέα, που απλώθηκε, που στηρίζει πολυεπίπεδα δεκάδες, χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο, που στέκεται δίπλα στα παιδιά, αλλά και στις οικογένειες που έχουν ανάγκη με ουσιαστική, μετρήσιμη, χειροπιαστή φροντίδα και αξιοπρέπεια.

Σεβαστήκαμε και σεβόμαστε κάθε ευρώ που μας προσφέρουν οι συμπολίτες μας και οι επιχειρήσεις και το αξιοποιούμε ουσιαστικά, με σεβασμό και χωρίς καμία σπατάλη.

Λογοδοτούμε σταθερά, εξαμηνιαία και ετησίως, για να γνωρίζει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας το έργο μας, να γνωρίζει πώς αξιοποιήθηκαν οι δωρεές τους. Αυτό, για παράδειγμα, είναι μία πάγια τακτική μας που έχει συμβάλει καθοριστικά στο να μας εμπιστεύεται, όχι μόνο ο απλός κόσμος και οι επιχειρήσεις, αλλά και οι θεσμικοί φορείς, με τους οποίους συνεργαζόμαστε και χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να είμαστε δίπλα στα παιδιά.

Αξίζει και οφείλω να πω, ότι μέσα σε αυτά τα 26 χρόνια, προωθήσαμε την έννοια και την αξία του εθελοντισμού. Χιλιάδες άνθρωποι, διαφορετικών ηλικιών, διαφορετικών ενδιαφερόντων και ειδικοτήτων, ήρθαν στο «Χαμόγελο» και με συνέπεια και –κυρίως- αθόρυβα- πρόσφεραν και προσφέρουν καθημερινά στα παιδιά.

Πέρα όμως από τους εθελοντές, έχουμε δημιουργήσει μία εξαιρετική ομάδα επαγγελματιών στον τομέα της παιδικής προστασίας, ανθρώπους που συνδυάζουν αξιοθαύμαστα τον επαγγελματισμό με την προσωπική ευαισθησία για κάθε παιδί που στηρίζουν. Παιδαγωγοί, Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Διασώστες, Νοσηλευτές, Γιατροί και πολλοί άλλοι που μοιράζονται το όραμα του Ανδρέα.

Σε αυτά τα 26 χρόνια, όμως, βγήκαμε και εκτός συνόρων. Εργαστήκαμε σκληρά, μάθαμε από άλλους φορείς και οργανισμούς, ανταλλάξαμε εμπειρίες και σήμερα είμαστε περήφανοι να συμμετέχουμε ισότιμα και ενεργά σε φορείς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, να αποτελούμε «καλή πρακτική» διεθνώς, να ηγούμαστε σε πλήθος πρωτοβουλιών, έχοντας ενεργό ρόλο στο Διοικητικό τους Συμβούλιο ή ακόμα και την Προεδρία όπως στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο ενάντια στον Σχολικό Εκφοβισμό.

Όπως δημοσιοποιήσαμε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει συνολικά υποστηρίξει 1.802.303 παιδιά. Από αυτά, αλλά και όλα τα άλλα αναλυτικά μας στατιστικά στοιχεία, νομίζω αυτό που πρέπει όλοι να κρατήσουν είναι ότι: «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ευέλικτο, είναι μέσα στην κοινωνία, αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και όλα όσα προκύπτουν και βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί, σε κάθε οικογένεια, πάντα, 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες την ημέρα, χωρίς καμία διακοπή, χωρίς καμία έκπτωση.

  1. Σε μια χώρα που τα τελευταία χρόνια πλήττεται από την κρίση και πλέον και από τον κορονοϊό, το κράτος κατά πόσο βοηθάει τον οργανισμό σας να μοιράσει χαμόγελα και σε άλλα παιδάκια;

Στα 26 χρόνια δράσης μας, έχουμε αντιμετωπίσει πλήθος κοινωνικοικονομικών προβλημάτων, όπως η οικονομική κρίση που έπληξε και πλήττει όχι μόνο τις οικογένειες αυξάνοντας τα αιτήματά τους, αλλά και τη βιωσιμότητα του «Χαμόγελου».

Η κρίση της πανδημίας, είναι πολυεπίπεδη, με σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία και τα παιδιά που στηρίζουμε. Παράλληλα, όμως, είναι και μία τεράστια δυσκολία με σοβαρές επιπτώσεις για «Το Χαμόγελο του Παιδιού», τα παιδιά, τις οικογένειες, τους εργαζομένους και τους εθελοντές μας. Για μία ακόμα φορά κινηθήκαμε άμεσα και αποτελεσματικά σε δύο άξονες.

Έπρεπε να ανταποκριθούμε στα αυξανόμενα αιτήματα των παιδιών και των οικογενειών και ταυτόχρονα έπρεπε να προστατεύσουμε τα 300 παιδιά που μεγαλώνουν στα 11 Σπίτια μας, τα παιδιά που ήδη στηρίζουμε, τις οικογένειες και φυσικά να διαφυλάξουμε την υγεία των εργαζομένων και των εθελοντών μας. Όλα τα παραπάνω, φυσικά, με κάλυψη των αυξανόμενων αιτημάτων για βοήθεια και χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα των υπηρεσιών.

Σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, μπορώ να πω ότι παρά τις τεράστιες δυσκολίες έχουμε ανταποκριθεί, καταγράφοντας όμως μία κατακόρυφη και τεράστια μείωση στα έσοδά μας. Ευχόμαστε, έχοντας στο πλευρό μας τον απλό κόσμο και τις επιχειρήσεις, να καταφέρουμε να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε παιδί που έχει ανάγκη. Αναφορικά με την κρατική υποστήριξη, οφείλω να πω ότι για εμάς το κράτος δεν είναι κάτι γενικό και αόριστο. Είναι οι άνθρωποι μέσα στις υπηρεσίες, οι άνθρωποι που υπηρετούν τους θεσμούς και θα ήθελα να πω ότι υπάρχουν άνθρωποι με διάθεση να ακούσουν, να καταγράψουν τις ανάγκες και να στηρίξουν την προσπάθειά μας.

  1. Θα μπορούσατε να μου πείτε ετησίως τι έξοδα έχετε για κάθε ένα από τα σπίτια σας;

Η καρδιά του «Χαμόγελου» χτυπά στα 11 Σπίτια του σε όλη την Ελλάδα! Από το πρώτο Σπίτι μας στα Πατήσια μέχρι σήμερα, έχουμε μεγαλώσει με πολλή αγάπη περισσότερα από 850 παιδιά, που βρέθηκαν στην αγκαλιά μας κάποια από μωρά και άλλα μεγαλύτερα.

Κάθε ένα από τα παιδιά μας είναι μοναδικό και ο στόχος των ανθρώπων που τα μεγαλώνουν, είναι να τους προσφέρεται εξατομικευμένα η αγάπη και η φροντίδα που το κάθε ένα, βάσει των εμπειριών και του χαρακτήρα του, έχει ανάγκη. Βασικό μέλημά μας είναι να τους παρέχουμε ασφάλεια και ίσες ευκαιρίες μέχρι την πλήρη ενδυνάμωσή και αυτονομία τους.

 

Σήμερα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει 11 Σπίτια σε όλη την Ελλάδα, 11 πολυμελείς οικογένειες, στις οποίες μεγαλώνουν 300 παιδιά από ημερών έως 18 ετών.

 

Σε κάθε σπίτι εργάζεται μία ομάδα ανθρώπων, διαφόρων ειδικοτήτων (Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχολόγοι, Παιδαγωγοί, Εκπαιδευτικοί, Νοσηλευτές, Μαγείρισσες, Προσωπικό καθαριότητας, Οδηγοί) ενώ παράλληλα υπάρχει πλήθος αναγκών, όπως και σε κάθε οικογένεια.

 

Τα ετήσια λειτουργικά έξοδα κάθε σπιτιού κυμαίνονται, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και του προσωπικού, από 250.000 έως 300.000 ευρώ  και σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται η μισθοδοσία, τα λειτουργικά έξοδα του σπιτιού, η συντήρηση, καθώς και διάφορα άλλα έξοδα των παιδιών, όπως το χαρτζιλίκι τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλήθος των αναγκών καλύπτεται από συμπολίτες μας ή επιχειρήσεις που στηρίζουν με τη χορηγία ειδών ή και υπηρεσιών.

 

  1. Πώς καταφέρατε και φέρατε το Amber alert στην Ελλάδα; Θα ήθελα να μου πείτε γι’ αυτό.

Το Amber Alert δημιουργήθηκε το 1996 σαν παρακαταθήκη της 9χρονης Amber Hagerman, ενός μικρού κοριτσιού, που απήχθη κάνοντας βόλτα με το ποδήλατό του και δολοφονήθηκε βάναυσα στο Arlington του Texas. Η τραγωδία τάραξε και εξόργισε την τοπική κοινωνία. Κάτοικοι επικοινώνησαν με ραδιοφωνικούς σταθμούς στην περιοχή του Dallas και τους πρότειναν να προβάλλουν ειδικά ενημερωτικά δελτία έτσι ώστε να συμβάλλουν στην πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των πολιτών για την ασφάλεια των παιδιών η Ένωση Ραδιοφωνικών Παραγωγών του Dallas / Fort Worth (Dallas / Fort Worth Association of Radio Managers) σε συνεργασία με τις τοπικές Αστυνομικές Αρχές στο Βόρειο Texas, δημιούργησαν ένα καινοτόμο σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης με σκοπό την ανεύρεση των παιδιών-θυμάτων αρπαγής.

 

Αυτό οδήγησε στη δημιουργία του προγράμματος Amber Alert, τον συντονισμό του οποίου στις Η.Π.Α. έχει το «Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά» («National Centre for Missing and Exploited Children»), μέλος του «Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα παιδιά» (International Centre for Missing and Exploited Children και εδρεύει στην Washington των Η.Π.Α.

 

Τον Φεβρουάριο 2006 η εξαφάνιση του Άλεξ, συντάραξε την κοινωνία και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το «Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά» και ως μέλος του «Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα παιδιά», ενημερώθηκε για το πρόγραμμα, το οποίο εισήγαγε στη χώρα μας με τις κατάλληλες φυσικά προσαρμογές στα ελληνικά δεδομένα.

Μετά από μεγάλη προσπάθεια, το Πρόγραμμα Amber Alert Hellas, θεσμοθετήθηκε κατόπιν και του Συμφώνου συνεργασίας που συνάψαμε με το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σήμερα, 14 χρόνια μετά, στο πρόγραμμα συμμετέχουν περισσότεροι από 150 φορείς κρατικοί, ιδιωτικοί, εθελοντικοί και το Πρόγραμμα Amber Alert Hellas αποτελεί πρότυπο διεθνώς.

  1. Για όλους τους Έλληνες το Χαμόγελο του Παιδιού είναι ταυτισμένο με εσάς. Κύριε Γιαννόπουλε σας ανησυχεί το αύριο; Το έχετε σκεφτεί;

Η Focus Bari πρόσφατα πραγματοποίησε αφιλοκερδώς μία πανελλαδική έρευνα, σύμφωνα με την οποία «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκεται στην πρώτη θέση, και με ποσοστό 92%, αναγνωρισιμότητας, μεταξύ των ΜΚΟ της χώρας μας. Όπως καταλαβαίνετε, νιώθω μεγάλη περηφάνια που, χάρη στον Ανδρέα μου δημιουργήθηκε «Το Χαμόγελο του Παιδιού», που σήμερα γνωρίζουν και εμπιστεύονται σχεδόν όλοι οι Έλληνες.

Την ίδια στιγμή, όμως, ξέρω πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να πούμε ότι έχουμε κάνει ουσιαστική πρόοδο ως κοινωνία στον τομέα της παιδικής προστασίας. Το έργο του «Χαμόγελου» δεν τελειώνει ποτέ. Αυτήν την περίοδο, λόγω της πανδημίας, οι  ανάγκες να στηρίξουμε κάθε ένα παιδί και την οικογένειά του, ολιστικά και εξειδικευμένα, γίνονται όλο και περισσότερες. Τα παιδιά μας είναι το παρόν, και φροντίζοντας αυτά διασφαλίζουμε και το υγιές μέλλον τους. Συνεχίζουμε, λοιπόν, με την υποστήριξη χιλιάδων πολύτιμων εθελοντών και υποστηρικτών, που αποτελούν την «ψυχή» του Οργανισμού. 26 χρόνια πέρασαν, 26 χρόνια έρχονται!

Θα ήθελα επίσης να πω ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού», που όπως λέτε είναι ταυτισμένο με εμένα, έχει μία εξαιρετική ομάδα ανθρώπων που εργάζονται με πάθος και καθημερινά δίνουν μάχες. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δεν είμαι εγώ, είμαστε όλοι όσοι εργαζόμαστε για τα παιδιά με το ίδιο όραμα και την ίδια δύναμη. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει τους ανθρώπους, έχει τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες, να συνεχίσει με και χωρίς εμένα.