Βλαχογιάννη Σταυρίνα
Φυσικοθεραπεύτρια
Εξειδίκευση στην Παιδιατρική Φυσικοθεραπεία
Λάρισα
Email: blachogiannistavrina@gmail.com
Η Σταυρίνα Βλαχογιάννη, φυσιοθεραπεύτρια με εξειδίκευση στην παιδιατρική φυσιοθεραπεία ,βραβεύτηκε από τον Βούλγαρο Υπουργό Υγείας Eng. Slavi Pachalov καθώς και τον Πρύτανη Πανεπιστημίου Nikolay Izov για την συνεισφορά της στη μονάδα COVID-19.
Παρακάτω μας μιλάει για τη αναγκαιότητα της ειδικότητας της στην αποκατάσταση των ασθενών με COVID-19.
Σε κάθε ασθενή που εμφανίζει αναπνευστικά προβλήματα, είναι απαραίτητη η παροχή θεραπείας για την ανακούφιση τους και τη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας. Το φορτίο εκπομπής εκκρίσεων ατόμων με COVID-19 είναι μειωμένο, επομένως ορισμένοι ασθενείς μπορεί να συνεχίσουν να αναπτύσσουν Σύνδρομο οξεiας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS). Η φυσιοθεραπεία επικεντρώνεται περισσότερο σε μη επεμβατικά μέτρα υποστήριξης του αερισμού και στη συνέχεια στη φάση της αποκατάστασης.
Μόλις ο ασθενής σταθεροποιηθεί, εάν ενδείκνυται, κύριος στόχος της αναπνευστικής φυσιοθεραπείας είναι να κινητοποιηθούν οι εκκρίσεις και να διευκολυνθεί το έργο της αναπνοής.
Οι παρεμβάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τεχνικές όπως 1.η αυτογενής παροχέτευση(Autogenic Drainage AD), 2.οι ασκήσεις βαθιάς εισπνοής , 3.ο ενεργός κύκλος τεχνικών αναπνοής (ACBT) και 4. οι χειροκίνητες τεχνικές οι οποίες βοηθούν την απόχρεμψη πτυέλων.
ΣΤΟΧΟΙ
- Οξυγόνωση αίματος – κατά τη διαστολή του θώρακα επιφέρει μεγαλύτερη επιφάνεια για διάχυση οξυγόνου στο αίμα
- Ελαχιστοποίηση τον κίνδυνο λοίμωξης του πνεύμονα – Η αυξημένη διαστολή των πνευμόνων βοηθά στην κινητοποίηση των εκκρίσεων
- Αποτελεσματικότητα του βήχα – Οι ασθενείς που παρουσίαζαν βαθιές εισπνοές έδειξαν βελτίωση στο βήχα (κατά τη διαρκεια της θεραπείας) καθώς και κατά την κατάποση
- Αύξηση του αναπνευστικού όγκου όπως συντελείται και στις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις με το ίδιο πρωτόκολλο
1.Η αυτογενής παροχέτευση (AD), είναι μια τεχνική καθαρισμού των αεραγωγών που χαρακτηρίζεται από τον έλεγχο της αναπνοής, όπου το άτομο στοχεύει να προσαρμόσει το ρυθμό, το βάθος και τη θέση των όγκων των πνευμόνων κατά την εισπνοή . Η AD βασίζεται σε μια σειρά κανόνων που θεωρείται ότι επιτρέπουν στον ασθενή να επιτύχει ένα ανεξάρτητο σχήμα κάθαρσης των αεραγωγών το οποίο είναι προσαρμοσμένο στην ατομική παθολογία και πνευμονολογική λειτουργία του .Είναι ιδανικό για τη θεραπεία ασθενών με άσθμα που είχαν υποστεί κατακράτηση εκκρίσεων στο θώρακα και δυσκολία στην απομάκρυνση αυτών.
2.ΒΑΘΙΕΣ ΑΝΑΠΝΟΕΣ. Σε πολλές ομάδες ασθενών η τεχνική αυτή έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη πνευμονική ικανότητα και την αποβολή των εκκρίσεων. Για παράδειγμα στη μελέτη των Feitosa et al(2008) η τεχνική αυτή έδειξε ότι έχει μεγαλύτερη επίδραση στον αυξημένο όγκο των πνευμόνων από τη συμβατική σπιρομετριση. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βελτιώσει την κυψελιδική χωρητικότητα, βελτιώνοντας τον μηχανισμό και την μορφολογία των πνευμόνων .Παράλληλα συμβάλλει στη βελτίωση της ανταλλαγής αερίων σε ασθενείς με οξεία αναπνευστική δυσχέρεια. Στη μελέτη από τους Rafiq et al (2014) αναφέρεται επίσης ότι μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μολύνσεων στο αναπνευστικό σύστημα υποβοηθώντας την αποτελεσματικότητα του βήχα σε καθαρή έκκριση. Οι ενδείξεις για τη χρήση των βαθιών αναπνοών περιλαμβάνουν:
- Περιορισμένη κίνηση στο στήθος
- Μειωμένη πνευμονική ικανότητα λόγω μυϊκής αδυναμίας
- Αδυναμία βήχα
- Διατήρηση εκκρίσεων
3.Ενεργός Κύκλος Τεχνικών της Αναπνοής (ACBT). Το ΕΚΤΑ αποτελείται από τρεις κύριες φάσεις:
Έλεγχος πνευμονικής λειτουργίας, Ασκήσεις βαθιάς εκπνοής ή ασκήσεις θωρακικής επέκτασης, τεχνικές Huffing ή αναγκαστική τεχνική εκπνοής (FET)
4. Χειραγωγούμενες τεχνικές .Επιπλέον, μια χειραγωγούμενη τεχνική (Μanual Τechnique) ή θετική πίεση μπορεί να προστεθεί εάν και όταν χρειάζεται, για να δημιουργήσει έναν πιο σύνθετο κύκλο. Μια δοκιμή ελέγχου έφερε θετικά αποτελέσματα της ενεργητικής κυκλικής τεχνικής αναπνοής με ορατή βελτίωση στην αρτηριακή οξυγόνωση, τον καρδιακό ρυθμό και την αντίληψη του πόνου ειδικά σε μεταχειρουργικούς ασθενείς με COVID-19 κατόπιν εντολή θεράποντα ιατρού.