top, Διαιτολόγος, Διατροφή, ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΝΕΑ, ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΥΓΕΙΑ, Μαγνησία, ΠΑΙΔΙ

“Παιδικό Ανοσοποιητικό..: Τροφές για Περισσότερη Προστασία!” γράφει η διατροφολόγος Ματσούκα Φωτεινή

ΜΑΤΣΟΥΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

CLINICAL DIETICIAN/NUTRITIONIST

 

 

Έχει αποδειχτεί ότι κάποια από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στις τροφές είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού, καθώς προσφέρουν προστασία από ασθένειες και λοιμώξεις. Ακολουθούν δέκα τροφές που ενισχύουν αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σύστημα:

1) Εσπεριδοειδή: Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, κάλιο και σελήνιο ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας τον οργανισμό να αμύνεται ενάντια στο κρυολόγημα και στις ιώσεις. 1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι πριν το σχολείο είναι ό,τι καλύτερο.

2) Ξηροί καρποί: Έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά και δημιουργούν μια ιδιαίτερη αντιοξειδωτική ασπίδα. 1 χούφτα ανάλατοι και ωμοί ξηροί καρποί αποτελούν το τέλειο σνακ σε κάποιο διάλειμμα ή πρίν την άθληση.

3) Μαϊντανός: Διαθέτει εξαιρετικές ανττισηπτικές ιδιότητες, βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία. Ο νωπός χυμός του μαϊντανού θεωρείται ότι είναι ευεργετικός για τον πυρετό, τον βήχα, τη γρίπη, καθώς και για τις παθήσεις του αναπνευστικού.

4) Πιπεριά: Είναι πλούσια στις αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και β-καροτένιο και συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Προσθέστε πιπεριές στα όσπρια ακόμα και στα κεφτεδάκια.

5) Ελαιόλαδο: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, η οποία θεωρείται απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μαγειρεύουμε μόνο με ελαιόλαδο λοιπόν.

6) Κρεμμύδι: Με αξιοσημείωτη περιεκτικότητα σε αλυσίνη και σε βιταμίνη C, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιβιοτικό και αναλγητικό. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να προλαμβάνει τα κρυολογήματα. Προσθέσθε κρεμμύδι στις σαλάτες ή στις σούπες.

7) Μπρόκολο: Διακρίνεται για την υψηλή του περιεκτικότητα στις αντιοξειδωτικές ουσίες λουτεΐνη και σουλφοροφάνη, οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου. Δώστε το στα παιδια σαν βρασμένη σαλάτα ή σαν μπιφτέκια λαχανικών.

8) Σκόρδο: Είναι πλούσιο σε αλυσίνη, η οποία παρουσιάζει έντονη αντιμικροβιακή δράση και διεγείρει την παραγωγή λευκοκυττάρων, τα οποία με τη σειρά τους αναστέλλουν την παραγωγή των ιογενών κυττάρων. Το μαγειρεμένο σκόρδο δεν εχει τοσο εντονη γεύση και μυρωδιά, επομένως είναι πιο εύκολο να το καταναλώσουν τα παιδιά.

9) Ψάρια/Θαλασσινά: Τα θαλασσινά αποτελούν εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου, που σχετίζεται με τη βέλτιστη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων. Επίσης είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα που επίσης ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παίδιων.

10) Γιαούρτι: Τα προβιοτικά που περιέχονται στο γιαούρτι όχι μόνο προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου, αλλά επιπλέον ενισχύουν την άμυνα την οργανισμού. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά μπορεί να αδρανοποιούν τους παθογόνους οργανισμούς.