top, Ειδήσεις, Ελλάδα

Το πρώτο κρούσμα Όμικρον στην Ελλάδα – Είχε εμβολιαστεί κατά της CoViD

Πρόκειται για Έλληνα από την Κρήτη, ο οποίος εισήλθε στη χώρα, από τη Νότια Αφρική, στις 26 Νοεμβρίου.

Διευκρινίσεις για τον τρόπο εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της CoViD, που εξήγγειλε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, έδωσε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Είχε προηγηθεί – την Τετάρτη – η κατάθεση της σχετικής τροπολογίας.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Θεοκλής Ζαούτης, ανακοίνωσε πως το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον εντοπίστηκε στην Κρήτη.

Πρόκειται για Έλληνα, ο οποίος εισήλθε στη χώρα από τη Νότια Αφρική στις 26 Νοεμβρίου. Έπειτα από αρνητικά rapid tests, η εξέταση βγήκε θετική. Σήμερα το πρωί, επιβεβαιώθηκε ότι φέρει την παραλλαγή Όμικρον.

Όλες οι επαφές του είναι αρνητικές, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήταν εμβολιασμένος κατά της CoViD-19.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τα εξής:

  • Θα συσταθούν ειδικές επιτροπές, οι οποίες θα εξετάζουν τις αιτήσεις εξαίρεσης από τον εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους.
  • Ενόψει των εορτών, θα δοθεί δωρεάν ένα self test σε όλους τους ενήλικους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Το πρώτο τεστ θα γίνει από τις 6 έως τις 11 Δεκεμβρίου και θα επαναληφθεί μετά τις γιορτές. Συστήνεται, στην περίοδο των Χριστουγέννων, να γίνονται αυξημένα τεστ και στους εμβολιασμένους.
  • Στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα θα μπορούν να εισέρχονται μόνον εμβολιασμένοι και για τα ανήλικα παιδιά θα γίνεται rapid test.
  • Για να ισχύει το πιστοποιητικό νόσησης, θα απαιτείται μοριακή εξέταση PCR.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις ηλικίες 5 έως 11 ετών. Αναμένονται τα εμβόλια, προκειμένου να ανοίξει η πλατφόρμα ραντεβού. Εξετάζεται η υλοποίηση αναμνηστικής δόσης πριν το εξάμηνο.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως 1,5 εκατομμύριο Έλληνες έχουν κάνει την τρίτη δόση και έχουν κλείσει 900.000 ραντεβού.

Όπως ανέφερε, δίνεται προτεραιότητα στη χορήγηση της πρώτης δόσης και όποιος επιθυμεί ραντεβού, θα εμβολιάζεται άμεσα.

πηγή: iatronet.gr