top, ΠΑΙΔΙ

Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή στα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή στα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζετε

  • Τι είναι η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή;
  • Τι την προκαλεί;
  • Ποια είναι τα συμπτώματα;
  • Πώς γίνεται η διάγνωση;

Τι είναι η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή;

Η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή είναι μία καταθλιπτική διαταραχή η οποία εμφανίζεται μία συγκεκριμένη εποχή κάθε έτους, συνήθως τον χειμώνα. Τα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους όταν νυχτώνει πιο νωρίς και υποχωρούν την άνοιξη, όταν και πάλι η μέρα γίνεται μεγαλύτερη.

Αίτια

Τα ακριβή αίτια που προκαλούν την Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή παραμένουν άγνωστα, ωστόσο οι ειδικοί πιστεύουν ότι σχετίζεται με την αντίδραση του εγκεφάλου στη μείωση του φυσικού φωτός και τη διαταραχή στην παραγωγή μελανίνης και σεροτονίνης. Η Εποχικής Συναισθηματική Διαταραχή είναι πιο συνήθεις σε ενήλικες, ωστόσο εμφανίζεται και σε παιδιά.

Η μελατονίνη και η σεροτονίνη βοηθούν στη ρύθμιση των κύκλων ύπνου-αφύπνισης, της ενέργειας και της διάθεσης ενός ατόμου. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα τα επίπεδα της μελατονίνης αυξάνονται, ενώ τις σεροτονίνης μειώνονται, δημιουργώντας έτσι βιολογικές συνθήκες κατάθλιψης.

Ποια είναι  τα συμπτώματα της Εποχιακής Συναισθηματικής Διαταραχής στα παιδιά

Τις πρώτες εβδομάδες της χειμερινής περιόδου, παρατηρούνται διάφορες στην ψυχολογία των παιδιών που πάσχουν από Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή. Οι διαφορές αυτές ακολουθούν ένα μοτίβο και ενδέχεται να πλήξουν την αυτοπεποίθησή των παιδιών και να τα κάνουν να αισθάνονται απομόνωση και μοναξιά. Πιο συγκεκριμένα τα συμπτώματα  είναι:

Αλλαγές στη διάθεση

Το παιδί που πάσχει από Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή είναι ευέξαπτο, υποτονικό και έχει κακή διάθεση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για σχεδόν δύο εβδομάδες συνεχόμενες μία συγκεκριμένη περίοδο του έτους.  Το διάστημα αυτό ίσως να είναι πιο ευαίσθητα στην κριτική και να έχουν ακόμα πιο χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Δεν κοινωνικοποιείται και απουσία ενδιαφέροντος για οτιδήποτε

Το παιδί δεν έχει όρεξη να κάνει ακόμα και πράγματα που συνήθως το ευχαριστούν. Είναι πιθανό να πιστεύει ότι δεν τα καταφέρνει το ίδιο καλά σε δραστηριότητες και να νιώθει απογοήτευση και ενοχές για αυτό.

Έντονη κόπωση

Το παιδί που έχει Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή την συγκεκριμένη εποχή του χρόνου που εκδηλώνονται τα συμπτώματα, νιώθει κούραση και έντονη κόπωση και είναι πιθανό να κοιμάται περισσότερο από ότι πριν.

Αλλαγές στη διατροφή

Οι αλλαγές στη διατροφή επίσης ίσως σχετίζονται με την Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή. Οι πιο συνήθεις είναι η τάση για υπερκατανάλωση φαγητού και οι λιγούρες για τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και υδατάνθρακες.

Δυσκολία συγκέντρωσης

Το παιδί δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί και να διαβάσει τα μαθήματά του, με αποτέλεσα οι σχολικές του  επιδόσεις να επιδεινωθούν.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Οι ειδικοί αφού εξετάσουν το παιδί μπορούν να διαγνώσουν εάν πάσχει από Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή. Απαραίτητες κρίνονται και οι απλές εξετάσεις αίματος, καθώς συμπτώματα όπως για παράδειγμα η έντονη κόπωση μπορεί να σχετίζεται με την έλλειψη θρεπτικών συστατικών.

πηγή:mother’s blog.gr