top, Διατροφή

Αλτσχάιμερ: Η βιταμίνη που επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου & πού θα τη βρείτε (εικόνες)

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική νόσος και η πιο συχνή μορφή άνοιας.

Σήμερα, 26 εκατομμύρια άτομα πάσχουν παγκοσμίως από τη νόσο Αλτσχάιμερ, και καθώς ολοένα και περισσότερο επιμηκύνεται η ζωή μας, μέχρι το 2050 οι πάσχοντες θα ξεπεράσουν τα 80 εκατομμύρια.

Τα κυριότερα κλινικά συμπτώματα είναι η διαταραχή της πρόσφατης μνήμης, η μείωση της ενεργητικότητας, η αδυναμία καθημερινής συντήρησης και η απώλεια βασικών δεξιοτήτων, η σταδιακή κοινωνική απόσυρση, η μείωση της λεκτικής επικοινωνίας, η ευσυγκινησία, η ανησυχία, η ευερεθιστότητα, η καχυποψία, οι εμμονές, η εχθρικότητα και επιθετικότητα και τα επεισόδια σύγχυσης και διέγερσης.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ασθενείς που λάμβαναν καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης Ε, παρουσίασαν ετήσιο ρυθμό επιβράδυνσης της νόσου κατά 19%.

Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθά το σώμα να εξουδετερώσει την οξείδωση η οποία είναι επακόλουθο των λιπών. Έχει επίσης αντιγηραντική δράση και συμβάλλει στη μείωση των κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.

 

Δείτε ποιες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε:

Αμύγδαλα: 30 γραμμάρια περιέχουν 7,4 mg βιταμίνης

Φουντούκια: 30 γραμμάρια παρέχουν το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης

Κουκουνάρι: Τα 30 γραμμάρια δίνουν 2,6 mg βιταμίνης Ε

Ηλιόσποροι: Μόλις ένα τέταρτο της κούπας ηλιόσποροι παρέχουν το 90,5% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Ε

Σπόροι σουσαμιού

Λαχανάκια Βρυξελλών

πηγή: onmed.gr