top, Ειδήσεις, Ελλάδα

Θεοδωρίδου: Προειδοποίησε ξανά για τη γρίπη και την έλευση του χειμώνα

Νέα προειδοποίηση για την έλευση του χειμώνα και την ταυτόχρονη κυκλοφορία του ιού της γρίπης και του κορωνοϊού απηύθυνε η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου. Μάλιστα, όπως είπε, η συνλοίμωξη και με τους δύο ιούς αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 20%!

“Η φετινή χρονιά με τη γρίπη δεν θα είναι η ίδια με την περσινή, που δεν είχαμε κανένα κρούσμα. Ήδη, είχαμε στην Κροατία περιστατικά γρίπης Η3Ν2, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για άτομα μεγάλης ηλικίας”, ανέφερε και κάλεσε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο.

Η καθηγήτρια είπε πως η έλευση του χειμώνα πλησιάζει και είναι ήδη γνωστό ότι το κρύο ευνοεί τον κορωνοϊό. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ο κορωνοϊός στους 6 βαθμούς επιβιώνει 10 φορές μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι στους 20 βαθμούς!

Μέχρι σήμερα, έχουν διενεργηθεί 1.000.000 εμβολιασμοί έναντι της γρίπης και η καθηγήτρια ανέφερε ότι ευάλωτοι πληθυσμοί, όπως έγκυοι και παχύσαρκοι δεν έχουν λάβει το μήνυμα για την ανάγκη εμβολιασμού. Σημείωσε ότι δεν πρέπει να συγχέουμε τη γρίπη με το κρυολόγημα και ότι φέτος θα είμαστε πιο ευάλωτοι στη γρίπη, ακριβώς επειδή πέρσι δεν είχαμε κρούσματα.

Ο γενικός γραμματέας Μάριος Θεμιστοκλέους έκανε γνωστό ότι στις 5 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη διενέργεια 2ης δόσης για όσους έχουν κάνει το μοναδικό εμβόλιο της Johnson. Αρκεί να έχουν περάσει 2 μήνες μετά την πρώτη δόση και ανεξαρτήτως ηλικίας. Ακόμη, από την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου στο emvolio.gov.gr θα αναγράφεται το είδος του εμβολίου σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο.

Ακόμη ανέφερε ότι έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά πάνω από 12.385.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 6.600.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 63% του γενικού πληθυσμού, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι 68,7%. Τις τελευταίες 2 εβδομάδες, έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση άλλα 70.000 άτομα.

πηγή: virus.com.gr