top

Πρόληψη καρκίνου: 9 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο κατά 50% (εικόνες)

Ο καρκίνος εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου στους μεσήλικες στις ανεπτυγμένες χώρες.

Μάλιστα στις χώρες υψηλού εισοδήματος, οι θάνατοι από καρκίνο έχουν γίνει δύο φορές συχνότεροι συγκριτικά με τους θανάτους από καρδιαγγειακά (επιδημιολογική έρευνα PURE – Prospective Urban Rural Epidemiology, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, 2019).

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο υγιεινός τρόπος ζωής θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου το 50% των θανάτων από καρκίνο.

Δείτε 9 αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στη ζωή σας για να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου:

Μην καπνίζετε: Σύμφωνα με το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον πνεύμονα, τον οισοφάγο, το στόμα, το λαιμό το στομάχι και το πάγκρεας.

Κάνετε τακτικά εξετάσεις: Οι συχνές εξετάσεις μπορούν να εντοπίσουν τον καρκίνο σε πρώιμο και θεραπεύσιμο στάδιο.

Περιορίστε το αλκοόλ: Μην πίνετε πάνω από δύο ποτά την ημέρα αν είστε άντρας, και ένα ποτό αν είστε γυναίκα.

Προστατευθείτε από τον ήλιο: Μην παραλείπετε ποτέ το αντηλιακό, ακόμη και αν μένετε κάτω από τον ήλιο για μικρό χρονικό διάστημα.

Ασκηθείτε: Έρευνες δείχνουν ότι οι σωματικά δραστήριοι άνθρωποι, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο.

Προσοχή στα περιττά κιλά: Ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος συνδέεται με μεγαλύτερες πιθανότητες καρκίνου.

Αποφεύγετε τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης: Έρευνες έχουν δείξει ότι η ορμονοθεραπεία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας.

Αποφεύγετε την ακτινοβολία: Στους παράγοντες που συνδέονται με κακρίνο περιλαμβάνεται η ιοντίζουσα ακτινοβολία που προέρχεται από τις ακτίνες Γ, UV και Χ.

Προσοχή στη διατροφή: Οι ειδικοί συστήνουν τον περιορισμό του κόκκινου κρέατος και την αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών και φρούτων.

πηγή:onmed.gr