Οι πέτρες σχηματίζονται στα νεφρά όταν αυξάνεται υπερβολικά σε αυτά η συγκέντρωση κάποιων ουσιών, όπως το οξαλικό ασβέστιο και το ουρικό οξύ, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό μικρών κρυστάλλων.
Οι κρύσταλλοι μπορεί σταδιακά να μεγαλώσουν σε μέγεθος, σχηματίζοντας τις λεγόμενες πέτρες (λίθους). Μια πέτρα που έχει σχηματιστεί μέσα στο νεφρό μπορεί να μετακινηθεί στον ουρητήρα, μπλοκάροντας τη φυσιολογική ροή των ούρων. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο δυνατός πόνος (συνήθως στη μία πλευρά του σώματος, ανάμεσα στο στομάχι και στη μέση), η εμφάνιση αίματος στα ούρα, η ναυτία, ο έμετος κ.ά.
Εάν η πέτρα συνεχίσει να μετακινείται προς την ουροδόχο κύστη, συχνά εκδηλώνονται συμπτώματα όπως συχνουρία, αίσθημα πίεσης στην κύστη ή πόνος στη βουβωνική χώρα.
Οι πέτρες στα νεφρά είναι πιο συχνές στους άντρες παρά στις γυναίκες, ενώ στο 50% των ανθρώπων που εμφανίζουν πέτρες, ξαναεμφανίζονται μέσα σε 2-5 χρόνια αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.
Αν και δεν υπάρχει τρόπος να εξαλείψετε εντελώς τον κίνδυνο νεφρολιθίασης, οι παρακάτω κανόνες μπορούν αποδεδειγμένα να μειώσουν τον κίνδυνο:
Επαρκής ενυδάτωση: Οι άνθρωποι που παράγουν 2-2,5 λίτρα ούρων καθημερινά διατρέχουν 50% μικρότερο κίνδυνο νεφρολιθίασης σε σύγκριση με όσους παράγουν μικρότερη ποσότητα ούρων. Για να παραχθούν αυτά τα 2-2,5 λίτρα ούρων, η πρόσληψη νερού πρέπει να φτάνει περίπου τα 2 λίτρα καθημερινά.
Μείωση της κατανάλωσης τροφών με οξαλικές ενώσεις: Τροφές όπως το σπανάκι, το παντζάρι και τα αμύγδαλα είναι πλούσιες σε οξαλικές ενώσεις κι έτσι αυξάνουν τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων από τις συγκεκριμένες ουσίες. Τροφές με μέτρια περιεκτικότητα σε οξαλικές ενώσεις είναι η σοκολάτα και τα μούρα. Η πρόσληψη οξαλικών ενώσεων από τη διατροφή πρέπει να γίνεται με μέτρο.
Λεμόνια: Το κιτρικό οξύ του λεμονιού ενώνεται με το ασβέστιο κι έτσι εμποδίζει τον σχηματισμό των λίθων. Μελέτες δείχνουν ότι αν κάποιος πίνει καθημερινά μισό φλιτζάνι συμπυκνωμένο χυμό λεμόνι αραιωμένο σε νερό ή χυμό από δύο λεμόνια μπορεί πιθανώς να μειώσει τον κίνδυνο νεφρολιθίασης.
Προσοχή στο αλάτι: Μια διατροφή πλούσια σε αλάτι αυξάνει τον κίνδυνο νεφρολιθίασης επειδή ανεβάζει τα επίπεδα ασβεστίου στα ούρα. Η συνολική ημερήσια πρόσληψη αλατιού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2.300 mg, ενώ για όσους έχουν εμφανίσει ξανά στο παρελθόν πέτρες στα νεφρά το όριο μπαίνει στα 1.500 mg.
Μείωση της κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών: Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αυγών και πουλερικών ανεβάζει τα επίπεδα ουρικού οξέος. Οι πέτρες ουρικού οξέος σχηματίζονται όταν το pH των ούρων είναι πολύ χαμηλό.
πηγή: ONMED.GR