top, Ειδήσεις, Ελλάδα

Ανησυχία των ειδικών για αύξηση του επιδημιολογικου φορτίου

Αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου έχει σημειωθεί κατά 28% τις  τελευταίες εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευγγέλου. Επίσης αυξήθηκε ο δείκτης θετικότητας των τεστ κατά 1,35%.

Πιο έντονη είναι η επιδημία στην Βόρεια Ελλάδα, καθώς εκεί καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης. Αυξημένα είναι τα κρούσματα σε Γρεβενά, Ημαθία και Μαγνησία αλλά και στην Πελοπόννησο (Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία Αιτωλοακαρνανία). Στην Θεσσαλονίκη υπολογίζονται σε περισσότερα από 3000 ενεργά κρούσματα.

Στοιχεία που καταδεικνύουν ότι οι ανεμβολίαστοι θέτουν τον εαυτό τους σε αυξημένο κίνδυνο νόσησης και νοσηλείας έδωσε στην δημοσιότητα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.  Ανεμβολίαστοι ασθενείς καταλαμβάνουν τις περισσότερες κοινές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ στην 3η και 4η ΥΠΕ.  

Συγκεκριμένα η κ. Γκάγκα υπενθύμισε ότι η πλειοψηφία των  διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι. Το φαινόεμνο επαναλαμβάνεται  σε κοινούς θαλάμους με μεγάλη υποστήριξη οξυγόνου.  Ενδεικτικό είναι πως από τους νοησλευόμενους σε μονάδες στη Δυτκή Μακεδονία και νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, οι 70 από τους 73 νοσηλεύομενους σε ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι. Παράλληλα, από τους 22 νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες με υψηλή ροή οξυγόνου, οι 18 είναι ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός.

Αύξηση σημείωσε και ο αριθμός των θανόντων κατά 8%, ενώ επεσήμανε ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης ότι προς το παρόν ήπια είναι η πίεση στα νοσοκομεία. Εξαίρεση αποτελεί η Βόρεια Ελλάδα καθώς η πληρότητα των ΜΕΘ εκεί είναι στο 90%. Πιο έγκαιρη εκτίμηση της εικόνας για την πορεία της πανδημίας αυτό τον χειμώνα προβλέπεται να έχουν οι ειδικοί αρχές Νοεμβρίου

Την σημασία του εμβολιασμού επεσήμαναν οι καθηγητές, καθώς παρά την αύξηση του ιικού φορτίου,  σχεδόν κατά 30% δεν υπήρξε αύξηση των νοσηλειών αντίστοιχη με πέρυσι -200%- περίοδο προ εμβολιαμσού. Ο εμβολιασμός εκτιμάται ότι προσφέρει «ασπίδα» για να μην δούμε φαινόμενα ανάλογα με τα προηγούμενα πανδημικά κύματα.

Με την παρότρυνση της θωράκισης έναντι του ιού, η  κ. Παυευαγγέλου διευκρίνισε πως  στην χώρα μας υπολογίζεται ότι οι εμβολιασμένοι έχουν 11 φορές λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από Covid-19. Επίσης, η κ. Γκάγκα υπενθύμισε ότι το ΕΣΥ έχει πεπερασμένες δυνατότητες και κουρασμένο προσωπικό που δουλεύει συνεχόμενα τόσο καιρό. Με τόση πληθυσμιακή πίεση εντός των νοσοκομειακών μονάδων  δεν μπορούν να δοθούν και ποιοτικές υπηρεσίες.

Όσο για την τήρηση των μέτρων προστασίας, η κ. Παυευαγγέλου κάλεσε τους εμβολιασμένους να μην σταματήσουν να εφαμρόζουν την μάσκα και να τηρουν τους κανόνες υγιεινης μετά την χαλάρωση των μέτρων. Η ίδια  επέστησε την προσοχή και την χρήση μάσκας στις παρελάασεις που θα διοργανωθούν την προσεχή εβδομάμα.

πηγή: virus.com.gr