top, Διατροφή

10 ποτά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι συνεχώς ενεργό, υπολογίζοντας ποια κύτταρα ανήκουν στο σώμα μας και ποια όχι.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μια υγιή δόση βιταμινών και μετάλλων, για να διατηρήσει την ενέργειά του σε εγρήγορση.

Οι παρακάτω συνταγές είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην καθημερινή μας υγεία και είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση ιών, όπως το κρυολόγημα ή η γρίπη.

Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε, ποια θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την ανοσία έχει κάθε χυμός, smoothie ή γάλα σπόρων, ώστε να μπορούμε να ξεκινήσουμε τα πρωινά μας με μια αναζωογονητική ώθηση στη φυσική άμυνα του οργανισμού μας.

Αυτές είναι οι 10 πιο υγιεινές συνταγές για χυμό, που στοχεύουν στην θωράκιση του οργανισμού μας:

1. Πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ και άλλα εσπεριδοειδή

Η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρά μας από ουσίες που βλάπτουν το σώμα.

2. Πράσινο μήλο, καρότο και πορτοκάλι

Τα μήλα και τα πορτοκάλια μας δίνουν τη βιταμίνη C. Η βιταμίνη Α, η οποία είναι επίσης σημαντική για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, υπάρχει στα καρότα με τη μορφή του αντιοξειδωτικού βήτα καροτίνης. Τα καρότα περιέχουν επίσης βιταμίνη Β-6, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στον πολλαπλασιασμό των ανοσοκυττάρων και στην παραγωγή αντισωμάτων.

3. Παντζάρια, καρότα, τζίντζερ και μήλο

Αυτός ο ενισχυτικός χυμός, διαθέτει τρία λαχανικά ρίζας που θα βοηθήσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και θα μειώσουν τα φλεγμονώδη συμπτώματα. Η φλεγμονή είναι συχνά μια ανοσολογική απάντηση σε λοιμώξεις που προέρχονται από ιούς ή βακτήρια. Τα συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης περιλαμβάνουν καταρροή, βήχα και πόνους στο σώμα.

4. Ντοματοχυμός

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β-9, κοινώς γνωστή ως φυλλικό οξύ. Βοηθά στη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων. Οι ντομάτες παρέχουν επίσης μέτριες ποσότητες μαγνησίου, που είναι επίσης αντιφλεγμονώδες.

5. Λάχανο, ντομάτα και σέλινο

Το λάχανο είναι βασικό συστατικό σε πολλούς πράσινους χυμούς, το γεγονός πως αυτή η συνταγή χρησιμοποιεί και χυμό ντομάτας, προσθέτει περισσότερη βιταμίνη Α.

6. Φράουλα και ακτινίδιο

Οι φράουλες και τα ακτινίδια είναι άλλες υγιεινές επιλογές για να συμπεριληφθούν σε ένα ποτό με βιταμίνη C. Δεδομένου ότι χρειάζονται περίπου 4 φλιτζάνια φράουλες για να φτιάξετε 1 φλιτζάνι χυμό, μπορεί να θέλουμε να συνδυάσουμε αυτά τα φρούτα σε ένα smoothie και όχι σε χυμό. Το γάλα άλλωστε είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και βιταμίνης D, η οποία είναι δύσκολο να βρεθεί σε χυμούς που περιέχουν μόνο φρούτα ή λαχανικά.

7. Φράουλα και μάνγκο

Η βιταμίνη Ε από το μάνγκο, προσθέτει επιπλέον αντιοξειδωτικά οφέλη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ειδικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

8. Καρπούζι με δυόσμο

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και αργινίνη (που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα), αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των μυϊκών πόνων. Ο μυϊκός πόνος είναι ένα συχνό σύμπτωμα της γρίπης, ειδικά σε ηλικιωμένους. Η περιεκτικότητα νερού σε αυτό το φρούτο μπορεί επίσης να διευκολύνει τον χυμό.

9. Κολοκυθόσπορος

Πολλές συνταγές χυμών κολοκύθας στο διαδίκτυο περιλαμβάνουν πολλά πρόσθετα σάκχαρα ή απαιτούν συσκευασμένο χυμό μήλου. Ωστόσο, τα επιπλέον οφέλη για την υγεία είναι δύσκολο να αγνοηθούν. Αυτός ο χυμός, όχι μόνο θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά μπορεί επίσης να μας βοηθήσει στα εξής:

  • υγεία των οστών
  • συμπτώματα ή επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης όπως επιδείνωση των επιπέδων χοληστερόλης
  • υγεία του ουροποιητικού
  • μαλλιά και δέρμα
  • ψυχική υγεία
  • υγεία του προστάτη

10. Πράσινο μήλο, μαρούλι και λάχανο

Ένας πράσινος χυμός με βάση τα λαχανικά είναι μια πηγή θρεπτικών συστατικών που προάγουν ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Προσθέστε μια χούφτα μαϊντανό ή σπανάκι για μερικές επιπλέον βιταμίνες Α, C και Κ.

Κρατάμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ισχυρό

Η παρασκευή χυμών, smoothies και διατροφικών ποτών είναι ένας από τους πιο νόστιμους τρόπους για να παραμείνουμε υγιείς. Ανεξάρτητα από το ποιο μας αρέσει, μπορούμε πάντα να προσθέσουμε άλλες υπερτροφές, όπως σπόρους chia και φύτρο σιταριού, για να «χαρίσουμε» περισσότερα οφέλη στην υγεία μας.

Άλλοι τρόποι για να διατηρήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ισχυρό, είναι η ενίσχυση της σωματικής μας υγιεινής, η ενυδάτωση, ο καλός ύπνος, η μείωση του άγχους.

πηγή: ONMED.GR