top, Διατροφή

Οι τροφές με τα περισσότερα καλά λιπαρά (εικόνες)

Το σώμα χρειάζεται το λίπος για την απορρόφηση των βιταμινών, για να έχει ενέργεια, για την προστασία των εσωτερικών οργάνων και για την ισορροπία των ορμονών.

Τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά αυξάνουν την κακή χοληστερόλη, σε αντίθεση με τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά που βοηθούν στη μείωσή της, αλλά και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη ρύθμιση της ινσουλίνης και στην προστασία της καρδιάς.

Συγκεκριμένα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της καλής χοληστερόλης και στη μείωση των τριγλυκεριδίων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που βρίσκονται στη μέση και την τρίτη ηλικία και οι οποίοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, καταναλώνοντας 500 mg ωμέγα-3 λιπαρά οξέα καθημερινά, κινδυνεύουν κατά 48% λιγότερο να χάσουν την όρασή τους εξαιτίας του διαβήτη.

Δείτε έξι τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά που πρέπει να περιλαμβάνει το διατροφολόγιό σας.

Ωμό ελαιόλαδο: Μία κουταλιά της σούπας την ημέρα δίνει 10 γραμμάρια μονοκόρεστων λιπαρών. Αντικαταστήστε το βούτυρο με ελαιόλαδο στα φαγητά και στα γλυκά.

Φιστίκια Αιγίνης: Το 90% των λιπαρών που περιέχουν οι νόστιμοι ξηροί καρποί ανήκουν στα υγιεινά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Αποτελούν επίσης πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών, μειώνοντας την αίσθηση της πείνας.

Σπόροι κολοκύθας: Ο ταπεινός πασατέμπος είναι σημαντική πηγή καλών λιπαρών. Περιέχουν επίσης πολλές φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο και πολλές άλλες βιταμίνες και μέταλλα.

Λιπαρά ψάρια: Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης.

Λιναρόσπορος: Είναι πλούσιος σε α-λινολενικό οξύ (ALA), ένα από τα πλέον ισχυρά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα φυτικής προέλευσης, που βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Δύο κουταλιές της σούπας λιναρόσπορου παρέχουν στον ανθρώπινο οργανισμό τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σε α-λινολενικό οξύ.

Αβοκάντο: Είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και περιέχει 20 διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα.

πηγή: onmed.gr