top, Ειδήσεις, Ελλάδα

Την Κυριακή ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση άνω των 50 ετών

Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου το απόγευμα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την 3η δόση σε άτομα άνω των 50 ετών, όπως ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Προϋπόθεση για το κλείσιμο των ραντεβού είναι να έχουν περάσει 6 μήνες από τη δεύτερη δόση.

Διευκρίνισε ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για την 3η δόση ειδικά σε άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως χρόνια καρδιακή ανεπάρκειαχρόνια νεφρική νόσοςχρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κλπ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει η πλατφόρμα και για νεότερες ηλικίες και ενώ αναμένονται νέα δεδομένα από άλλες χώρες.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν εξορμήσεις με κινητά συνεργεία σε απομακρυσμένα χωριά. Την Τρίτη, θα επισκεφθούν χωριά σε Πιερία, Κιλκίς και Ξάνθη, την Τετάρτη Δράμα και Πέλλα και την Πέμπτη σε Φλώρινα και Σέρρες. Μέχρι σήμερα, χάρη στις εξορμήσεις, έχουν εμβολιαστεί πάνω από 10.000 άτομα σε απομακρυσμένα χωριά.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων ότι ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπήρξε πρόωρη άρση των μέτρων, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει αυξημένη διασπορά, τόσο η αναπληρωτής υπουργός Μ. Γκάγκα όσο και οι καθηγητές Μαγιορκίνης και Παπαευαγγέλου τόνισαν ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Σημείωσαν όμως ότι πλέον όλοι γνωρίζουμε πώς να προστατευτούμε μετά από 2 χρόνια πανδημίας και πως με εμβολιασμένο το 63% των ενηλίκων είναι δυνατόν οι εμβολιασμένοι να επιστρέψουν σε μία νέα κανονικότητα.

Η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι η πορεία της πανδημίας δείχνει να είναι σταθερή, με εξαίρεση τη Βόρεια Ελλάδα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Επί συνόλου περίπου 20.000 ενεργών κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, περίπου 1.200 είναι στη Λάρισα και πάνω από 3.000 στη Θεσσαλονίκη. Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο υπάρχει σε περιοχές, όπως Πιερία Δράμα Κοζάνη, Χαλκιδική, Καστοριά και Σέρρες.

Ο δείκτης θετικότητας είναι στο 1,1% και το ποσοστό κάλυψης κλινών σε ΜΕΘ σε όλη τη χώρα είναι 66%, αλλά 94% στη Θεσσαλονίκη. Οι εισαγωγές ασθενών δείχνουν μείωση σε 160 ανά ημέρα και συνολικά στο ΕΣΥ νοσηλεύονται περίπου 1.700 άτομα με κορωνοϊό.

Ειδική αναφορά έκανε η καθηγήτρια στα σχολεία. Τέσσερις εβδομάδες μετά το άνοιγμα τους, ο αριθμός των κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας το Σεπτέμβριο ήταν μικρότερος σε σχέση με τον Αύγουστο, γεγονός που δείχνει ότι τα μέτρα λειτουργούν στα σχολεία. Περίπου το 80% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά, που εντοπίζονται λόγω των self tests και έτσι απομονώνονται εγκαίρως πριν υπάρξει διασπορά του ιού.

πηγή: virus.com.gr