top, Ελλάδα, ΠΑΙΔΙ

«Η υγεία μου, η ζωή μου»: αντικαπνιστική πρωτοβουλία για μαθητές

Mια νέα πρωτοποριακή εκπαιδευτική πρωτοβουλία με τίτλο «Η ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ, Η ΖΩΗ ΜΟΥ», που στοχεύει στην ολοκληρωμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών σχετικά με το κάπνισμα και την εξάρτηση που αυτό προκαλεί, αναπτύσσεται στην ψηφιακή πλατφόρμα ygeiamouzoimou.gr.

To συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργήθηκε για να ευαισθητοποιήσει τη σχολική κοινότητα και την οικογένεια για την πρόληψη του καπνίσματος ως παράγοντα διατήρησης της καλής μας υγείας και να ενημερώσει για την αξία της υιοθέτησης υγιεινών συνηθειών. Στην πλατφόρμα ygeiamouzoimou.gr οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και τα παιδιά θα βρουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πληροφορίες και διαδραστικά παιχνίδια για επιπλέον θέματα αγωγής υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, την καλλιέργεια της αυτοεικόνας και της αυτοεκτίμησης, τη φιλία και την κοινωνική συναναστροφή.

Το σύγχρονο ψηφιακό εκπαιδευτικό περιβάλλον ygeiamouzoimou.gr, πλήρως εναρμονισμένο με τις απαιτήσεις της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές ηλικίας 10-15, τις οικογένειές τους και την εκπαιδευτική κοινότητα σχετικά με ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα: Η πρόληψη του καπνίσματος συμβάλλει στην ατομική και κοινωνική ευημερία και στην καλή υγεία.

Στο ygeiamouzoimou.gr

• Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν: Υλικό που θα τους βοηθήσει να μιλήσουν στους μαθητές τους για το κάπνισμα, την ισορροπημένη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, την ψυχική ισορροπία με ευχάριστο, δημιουργικό και διαδραστικό τρόπο. Μπορούν να βρουν εκπαιδευτικά σενάρια, οδηγούς υλοποίησης, ενημερωτικό υλικό, διαδραστικά παιχνίδια, εκτυπώσιμα φύλλα εργασίας, οπτικοακουστικό υλικό για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο θέμα.

• Οι μαθητές μπορούν να βρουν: Ενημέρωση και δραστηριότητες που μπορούν να αναπτύξουν στην τάξη με τον εκπαιδευτικό τους ή εκτός σχολικής τάξης με την οικογένεια και τους φίλους τους, ώστε να διατηρήσουν την καλή τους υγεία και ευεξία, μακριά από επιβλαβείς συνήθειες.

 Οι γονείς μπορούν να βρουν: Ενημερωτικά και επιστημονικά άρθρα για την προάσπιση της υγείας, καθώς και έξυπνες συμβουλές για τη διατήρηση του ευ ζην και της ποιότητας ζωής, τόσο των ίδιων όσο και των παιδιών τους.

Η δράση, η οποία στηρίζει τον παγκόσμιο στόχο «3» του ΟΗΕ για καλή υγεία και ευημερία, σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Quality Net Foundation με την επιστημονική συνεργασία της ΕΟΠΕ και την υποστήριξη της ΜSD.

H σπουδαιότητα αυτής της πρωτοβουλίας μπορεί να γίνει αντιληπτή από τα επιδημιολογικά στοιχεία του καρκίνου του πνεύμονα, ο οποίος αποτελεί τον 3ο συχνότερο καρκίνο στην Ελλάδα, με υψηλά ποσοστά θνητότητας.

Η αποφυγή του καπνίσματος και η διατήρηση της καλής υγείας των παιδιών, πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για όλους μας, για την οικογένεια, για το εκπαιδευτικό σύστημα, για την κοινωνία γενικότερα.

Η υιοθέτηση σωστών συνηθειών λειτουργεί ιδιαίτερα θετικά σε επίπεδο πρόληψης, ώστε τα παιδιά να κάνουν τις επιλογές που θα τα ακολουθήσουν στην ενήλικη ζωή τους. Έως το τέλος του έτους η πρωτοβουλία αναμένεται να αγγίξει πάνω από 140.000 μαθητές και μέλη της οικογένειάς τους.

πηγή: the mamagers.gr