top, Ειδήσεις, Ελλάδα

Κατάργηση περιορισμών σε εμβολιασμένους

Την κατάργηση των περιορισμών σε εμβολιασμένους – ακόμη και σε κόκκινες περιοχές – μελετά η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την επιτροπή ειδικών με τις τελικές αποφάσεις να ανακοινώνονται την Τετάρτη από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Στόχος είναι αφενός οι εμβολιασμένοι να επιστρέψουν κατά το δυνατόν στην κανονικότητα και αφετέρου να δοθεί επιπλέον κίνητρο στους ανεμβολίαστους να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα σε όσα μελετώνται είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι να μπορούν να απολαμβάνουν μουσική στην εστίαση, ακόμη και στις κόκκινες περιοχές. Ακόμη ενδέχεται να μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμό στο ωράριο ή να επισκέπτονται τον οδοντίατρο χωρίς την ανάγκη διενέργειας rapid test.

Ανάλογα μέτρα επιστροφής στην κανονικότητα έχουν εφαρμοστεί και στο εξωτερικό. Όμως, αφορούν κυρίως χώρες, στις οποίες τα ποσοστά εμβολιασμού έχουν ξεπεράσει το 70% στο γενικό πληθυσμό, ενώ στη χώρα μας βρίσκεται μόλις στο 52%. Χώρες, όπως η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία έχουν άρει πολλούς περιορισμούς

Συνεπώς, ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις ότι ενδεχομένως να είναι πρόωρη η κίνηση της κυβέρνησης, με δεδομένο ότι οι εμβολιασμένοι μπορεί να είναι προστατευμένοι έναντι σοβαρής λοίμωξης, αλλά μπορούν να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό.

Την ώρα μάλιστα που ο καιρός έχει ψυχράνει και πλέον ο κόσμος θα χρειαστεί να επισκεφθεί κλειστούς χώρους. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι, που εκτιμούν ότι η κίνηση της κυβέρνησης αναμένεται να οξύνει τις αντιδράσεις από τους αρνητές της πανδημίας και των εμβολίων.

Τέλος, τίθεται το κρίσιμο ερώτημα: Πώς θα ελέγχονται τα νέα μέτρα; Η εμπειρία έχει δείξει από τη δεύτερη καραντίνα και μετά ότι είχε ατονήσει ο έλεγχος εφαρμογής των μέτρων. Ειδικά στην περιφέρεια, οι έλεγχοι είναι επιεικώς πλημμελείς για την εφαρμογή των μέτρων, όπως η μάσκα και η αποφυγή συνωστισμού.

πηγή: virus.com.gr