top, ΠΑΙΔΙ

Ο κορονοϊός πάει σχολείο: Ένα στα τρία κρούσματα είναι παιδιά, η ανησυχία των ειδικών

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ειδικοί αφού μετά το άνοιγμα των σχολείων έχει εκτοξευθεί η διασπορά του κορονοϊού στα παιδιά. Δύο μόλις εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων χρειάστηκαν για να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις περί αύξησης της διασποράς του κορονοϊού σε παιδιά και εφήβους μέσα στον Σεπτέμβριο. Και μπορεί τα επιδημιολογικά μοντέλα να δείχνουν ήπια ανοδική πορεία του ιού στα μέσα Οκτωβρίου για όλες τις ηλικίες, όμως οι εκτιμήσεις για 50.000-70.000 ανήλικους που θα νοσήσουν, διατηρούν σε υψηλά επίπεδα την ανησυχία αφενός για περαιτέρω ενδοοικογενειακή μετάδοση και αφετέρου για τη δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων. Στην ανακοίνωσή του το απόγευμα της Τρίτης 28/9, ο ΕΟΔΥ ανέφερε 2.978 κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 1.002 εντοπίζονται σε παιδιά (33,6% των κρουσμάτων) γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο διαγνώστηκαν 2.130 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε όλη την επικράτεια. Εξ αυτών, όπως φαίνεται από τον πίνακα ηλικιακής διαστρωμάτωσης των μολύνσεων κορωνοϊού στην Ελλάδα, 1.002 αφορούν σε παιδιά 0 έως 17 ετών. Για την ακρίβεια, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού σε παιδιά και εφήβους από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σήμερα σε 85.633 περιστατικά.

Μαζικά λουκέτα σε τμήματα Δημοτικού στην Ξάνθη

Άλλα τρία τμήματα δημοτικού σχολείου έκλεισαν σήμερα λόγω κρουσμάτων κορονοϊού. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τρια τμήματα του 1ου μειονοτικού δημοτικού σχολείου Ξάνθης:

Το τμήμα Ένταξης (ΣΤ Τάξη), το τμήμα ΣΤ2 (ΣΤ Τάξη) και το τμήμα Αγγλικών του ΣΤ2 (ΣΤ Τάξη).

Τα εν λόγω τμήματα θα παραμείνουν κλειστά από τις 27/09 μέχρι και τις 03/10.

Σημειώνεται πως κλειστά παραμένουν ακόμη δύο τμήματα του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης Συκεών Θεσσαλονίκης, καθώς και ένα τμήμα του δημοτικού σχολείου Μουλκίου που ανήκει στον δήμο Συκυωνίων του νομού Κορινθίας.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως η Ξάνθη ανήκει στις 10 περιοχές με την χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη στην επικράτεια.

mikrosxoleio1

Ανησυχία ειδικών

Ποσοστό 25%-30% των νέων κρουσμάτων αφορά σε παιδιά
Όπως έχει δηλώσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα η Μαρία Τσολιά, μέλος της επιτροπής ειδικών για τον κορωνοϊό, τις τελευταίες ημέρες οι νέες μολύνσεις σε παιδιά αγγίζουν το 25% με 30% του συνολικού αριθμού κρουσμάτων που ανακοινώνονται ημερησίως.

«Εμείς έχουμε υπολογίσει με βάση την τάση αυτή τη στιγμή και παρά τα -αρκετά ισχυρά- μέτρα που ισχύουν στα σχολεία, είναι τέτοια η μολυσματικότητα της Δέλτα που περιμένουμε μέχρι το τέλος του χρόνου το 44%, μεσοσταθμικά, των νέων κρουσμάτων να αφορά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας», εξηγούσε την Κυριακή ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου αναφέρθηκε στα σχολεία, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η πανδημία του κορωνοϊού.

Ερωτηθείς για τα κρούσματα στα παιδιά, ο κ. Ανδρέου τόνισε στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ πως «έχουν ανεβεί πάρα πολύ, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα. Είναι αυξημένο το ποσοστό, έχουμε να κάνουμε με ένα κοινωνικό φαινόμενο», εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι θα κλείσουν κι άλλα τμήματα.

Πέφτουν στη μάχη δήμοι και παιδίατροι

Τις επόμενες ημέρες με σποτ, το οποίο θα μεταδοθεί ως κοινωνικό μήνυμα μέσα από την τηλεόραση και τα social media, θα δίνεται έμφαση στα οφέλη του εμβολιασμού και θα ζητείται από τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου να κάνουν το εμβόλιο, συμβάλλοντας και αυτά στην «εθνική προσπάθεια» να χτιστεί το συντομότερο δυνατόν τείχος ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό.

Παράλληλα στη μάχη της “πειθούς” μπαίνουν και οι παιδίατροι, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις είναι και οικογενειακοί γιατροί και έχουν κατά κανόνα σχέση εμπιστοσύνης με τους γονείς και τα παιδιά. Μέσω διαδικτυακών εκδηλώσεων θα απαντούν στα ερωτήματα και τις ανησυχίες τους, ενώ θα ανοίξουν και τα ιατρεία τους για την παροχή συμβουλών. Παράλληλα προγραμματίζονται και δράσεις ενημέρωσης στα σχολεία για την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια στα ίδια τα παιδιά αλλά και στους ανθρώπους με τους οποίους έρχονται σε επαφή.

Σε τηλεδιάσκεψη χθες των υπουργείων Παιδείας, Υγείας και Εσωτερικών με την ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος και των περιφερειακών ενώσεων δήμων και του δήμου Αττικής,

ζητήθηκε και η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ενημέρωση γονέων και κηδεμόνων για τα οφέλη του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων 12-17 ετών.

Επιπλέον σε περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά θα “επιστρατευθούν” στην προσπάθεια “πειθούς” οι εμπορικοί, οι ιατρικοί, οι επαγγελματικοί κ.α. σύλλογοι.

sxoleia2

Το σχέδιο της κυβέρνησης σε περίπτωση αύξησης νοσηλειών στα παιδιά

Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, αναφορικά με το κομμάτι των παιδικών κλινών, ο σχεδιασμός είναι σε τριπλό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, το 1ο κομμάτι αφορά τις ήδη υπάρχουσες κλίνες, αναφορικά με το αν μπορούν να αναπτυχθούν περισσότερες. Μάλιστα, έχει γίνει ήδη ο σχεδιασμός και «είμαστε ήδη έτοιμοι αν χρειαστεί» σχολίασε ο κ. Πλεύρης.

Από κει και πέρα, η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα (έχει μία σειρά παιδικών κλινικών, ειδικά στο Λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και στη Θεσσαλονίκη ενώ έχει και ΜΕΘ για τον ανήλικο πληθυσμό), είναι κάτι που εξετάζει η κυβέρνηση.

Πάντως, εάν όλα αυτά αποδειχθούν ανεπαρκή, τότε «υπάρχει σχέδιο ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν κλίνες ΜΕΘ ενηλίκων, ειδικά στην ηλικία των 15-17» όπως σχολίασε ο κ. Πλεύρης.

«Άρα, υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός που, αναλόγως της δυναμικής της πανδημίας, θα επικαιροποιείται με βάση αυτό το πλαίσιο» κατέληξε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στους Σωτήρη Μπέσκο και Βασιλική Αγγουρίδη στον overfm.gr.

www.dikaiologitika.gr