top, Ελλάδα, Έρευνα Υγείας

Νέα στοιχεία από την Πάτρα δείχνουν πόσο κινδυνεύουν οι νέοι ανεμβολίαστοι

Νέα στοιχεία από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών επιβεβαιώνουν ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας αφορά ανεμβολίαστους και πως ακόμη και οι νέοι ανεμβολίαστοι νοσούν βαρύτερα!

Η κατάσταση με τους νοσηλευόμενους στην εντατική λόγω covid-19 στην Πάτρα από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τις 20 Αυγούστου αποτυπώνεται στο παρακάτω γράφημα, που έδωσε στη δημοσιότητα ο πνευμονολόγος του νοσοκομείου κ. Αργύρης Τζουβελέκης:

Όπως εξηγεί ο ίδιος, τα πιο σημαντικά ευρήματα, που προκύπτουν από το γράφημα είναι:

  • Το 92% των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι και τo 17, 5% των ανεμβολίαστων νοσηλευομένων είναι νέοι μικρότεροι των 40 ετών. Τα ποσοστά επιβεβαιώνουν την τρέχουσα βιβλιογραφία που αναφέρει ότι το 4ο κύμα της πανδημίας είναι το κύμα των ανεμβολίαστων και κυρίως των νεαρότερων ηλικιών.
  • Ακόμα και οι ανεμβολίαστοι νέοι νοσούν πολύ βαρύτερα από τους εμβολιασμένους νέους, ήτοι διπλάσιος μέσος χρόνος νοσηλείας (12 ημέρες έναντι 5 ημέρες), σοβαρότερου βαθμού αναπνευστική ανεπάρκεια και μεγαλύτερη πιθανότητα για διασωλήνωση (95% στην ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι).

Πρόσφατη μελέτη δημοσιευμένη στο έγκριτο περιοδικό JAMA με 3.222 νέους 18-34 ετών το 21% (ένας στους 5 δηλαδή) χρειάστηκε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και το 10% ένας στους δέκα) διασωληνώθηκε και το 2,7% πέθανε. Συμπέρασμα: Ακόμα και οι νέοι ανεμβολίαστοι δεν είναι άτρωτοι.

 

Αξίζει να αναφερθεί, τονίζει ο κ. Τζουβελέκης, ότι όσο βαρύτερη είναι η νόσος τόσο πιθανότερο να παραμείνουν μακροχρόνια κατάλοιπα στον οργανισμό στα πλαίσια ενός όψιμου μεταφλεγμονώδους συνδρόμου που κυκλοφορεί με τον όρο long COVID-19. To συγκεκριμένο σύνδρομο είναι μάλιστα πολυσυστηματικό και περιλαμβάνει εκδηλώσεις από το αναπνευστικό σύστημα (δύσπνοια, μειωμένη ικανότητα για άσκηση), το μυοσκελετικό (αδυναμία, καταβολή, γενικευμένη κόπωση, μυαλγίες, αρθραλγίες), μέχρι την καρδιά (ταχυκαρδία) και τους νεφρούς, αλλά και νευρολογικές εκδηλώσεις έως και διαταραχές του ύπνου.

πηγή: virus.com.gr