Γιατροί, Γυναίκα, Γυναικολόγος

“Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών” γράφει ο μαιευτήρας γυναικολόγος Καμπαγιάννης Απόστολος

Καμπαγιάννης Απόστολος

Ιατρός Μαιευτήρας- Γυναικολόγος

Πιστοποιημένος Ιατρός Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (International Society Gynecological Endocrinology – ISGE

Συνεργάτης Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Fertilia by Genesis

“Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) είναι το πιο συχνό ορμονικό πρόβλημα στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και ο κυριότερος λόγος υπογονιμότητας σε γυναίκες με πρόβλημα ωορρηξίας. Υπολογίζεται πως ένα ποσοστό έως και 20% των γυναικών πάσχει από το Σύνδρομο, ανάλογα και με τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την διάγνωση του Συνδρόμου.

 

Το Σύνδρομο επηρεάζει τις γυναίκες ήδη από την ενδομήτρια ζωή, παρουσιάζει συμπτώματα σε κάθε ηλικιακή ομάδα-από την εφηβεία μέχρι και την εμμηνόπαυση-και προκαλεί προβλήματα υγείας που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής.

 

Το Σύνδρομο έχει πολλές διαφορετικές κλινικές μορφές που μπορεί να σχετίζονται με διαφορετικές επιπτώσεις και να χρειάζονται διαφορετική θεραπεία, κάτι που απαιτεί εξειδικευμένη και εξατομικευμένη προσέγγιση. Η αντιμετώπιση του Συνδρόμου γίνεται με βάση το κυρίαρχο σύμπτωμα. Είναι πολύ σημαντικό για τον ειδικό ιατρό να προσδιορίσει τον συγκεκριμένο τύπο του Συνδρόμου στην κάθε περίπτωση και να δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Η αδυναμία να προσδιοριστεί ο σωστός τύπος του Συνδρόμου οδηγεί σε ατελή θεραπεία και σταδιακή επιδείνωση των συμπτωμάτων.

 

Η υποψία για το Σύνδρομο τίθεται όταν έχουμε μία γυναίκα με ασταθή κύκλο, με συμπτώματα αυξημένων ανδρογόνων (τριχοφυία, ακμή, λιπαρό δέρμα, τριχόπτωση) και με εικόνα πολυκυστικών ωοθηκών στον κολπικό υπέρηχο. Το Σύνδρομο είναι μία διάγνωση εξ αποκλεισμού και πρέπει να διερευνηθούν άλλες ορμονικές καταστάσεις που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα. Η διερεύνηση γίνεται με ορμονικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται συγκεκριμένες ημέρες του κύκλου και απαιτούν ιδιαίτερη εξειδίκευση στην ερμηνεία τους, καθώς τιμές που φαίνονται μέσα στα όρια αναφοράς δεν σημαίνει πως είναι φυσιολογικές για την συγκεκριμένη κατάσταση.

 

Η αύξηση του σωματικού βάρους και η παχυσαρκία συνδέονται με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Κάθε γυναίκα με απότομη αύξηση του σωματικού βάρους και με, τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από τα ανωτέρω, θα πρέπει να αξιολογείται για την παρουσία του Συνδρόμου. Παρόλα αυτά, και αντίθετα με την πεποίθηση που υπάρχει, το Σύνδρομο μπορεί να υπάρξει και σε αδύνατες κοπέλες και να έχει τις ίδιες μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

 

Οι γυναίκες με το PCOS μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα επίτευξης εγκυμοσύνης. Γνωρίζουμε όμως πως οι γυναίκες αυτές θα έχουν τελικά τον ίδιο αριθμό παιδιών με τις γυναίκες που δεν έχουν PCOS. Για να το πετύχουν αυτό θα πρέπει να κάνουν νωρίς τον οικογενειακό τους προγραμματισμό. Σε περίπτωση που απαιτηθεί η βοήθεια της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, γνωρίζουμε πως τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι πολύ καλά. Μάλιστα, πολλές φορές, ένας κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να αποφέρει έναν πολύ καλό αριθμό εμβρύων που να καλύπτει τον συνολικό σχεδιασμό της οικογένειας του ζευγαριού (one and done concept). Προϋπόθεση είναι η αυστηρή τήρηση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων για την διέγερση των ωοθηκών. Στο Fertilia προσεγγίζουμε τις γυναίκες με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες, για να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα με την ασφάλεια.

 

Το Σύνδρομο έχει απώτερες επιπλοκές. Εκτός από τα προβλήματα που αναφέρθηκαν, το Σύνδρομο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο Σακχαρώδους Διαβήτη και Μεταβολικού Συνδρόμου, αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου. Το Σύνδρομο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, τόσο για την μητέρα, όσο και για το μωρό. Λόγω της οικογενούς προδιάθεσης, μπορεί να υπάρχει κάθετη μετάδοση του Συνδρόμου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και να γεννηθεί ένα μωρό με μεγάλη προδιάθεση να εμφανίσει τις επιπλοκές του Συνδρόμου. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική η σωστή διάγνωση και προσέγγιση του Συνδρόμου σε κάθε γυναίκα πριν μείνει έγκυος. Στο Fertilia αντιμετωπίζουμε κάθε γυναίκα εξατομικεύμενα με αυτήν την προσέγγιση. Στόχος μας δεν είναι μόνο ένα μωρό, αλλά ένας υγιής ενήλικας σε βάθος χρόνου.

 

Η διάγνωση του Συνδρόμου προκαλεί άγχος στην γυναίκα. Ο ειδικός ιατρός γνωρίζει πώς θα προλάβει όλες τις καταστάσεις. Η γυναίκα δεν πρέπει να φοβηθεί. Η έγκαιρη και σωστή πρόληψη και ενημέρωση θα της εξασφαλίσουν μία όμορφη ζωή και μία ευτυχισμένη και υγιή οικογένεια.”