Γιατροί, Διαιτολόγος, Διατροφή

“Μήπως το στρες σε παχαίνει…” από την διαιτολόγο- διατροφολόγο Δεληγιάννη Νάντια

Δεληγιάννη Νάντια
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Master Practitioner στις διατροφικές
διαταραχές και την παχυσαρκία
NCFED Μεγ. Βρετανίας
Αγ. Δημητρίου 17Β, Νέα Δημητριάδα, Βόλος
Τηλ. 2421305200, 6946683311
deligianninantia@gmail.com

 

Το στρες είναι μια αντίδραση σε διάφορες καταστάσεις και γεγονότα. Για τους περισσότερους από εμάς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ενώ ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει διαφορετικά μια στρεσογόνο κατάσταση.

Όλοι μας είμαστε φτιαγμένοι ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε το στρες, ωστόσο τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο και έτσι η ικανότητα αντιμετώπισής του  διαφέρει από άτομο σε άτομο.

                Τι γίνεται λοιπόν στο σώμα μας όταν αγχωνόμαστε;

  Όποτε το σώμα μας βιώνει διάφορες καταστάσεις άγχους, συμπεριλαμβανομένης και μιας ποιοτικά κακής διατροφής,  απελευθερώνει ορμόνες.Κατά τη διάρκεια έντονου στρες το σώμα μας απελευθερώνει αδρεναλίνη και αμέσως μετά κορτιζόλη  προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα αδρεναλίνης και να διατηρηθεί η δύναμη και η αντοχή. Το γεγονός αυτό μας ωθεί στο να βιώσουμε έντονα το αίσθημα της πείνας και της κόπωσης.

Εφ’ όσον το στρες και η πίεση συνεχίζεται και τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα παλεύουν  ν’ αυξήσουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο φυσιολογικό, η κούραση και η χαμηλή ενέργεια σε συνδυασμό  με το έντονο αίσθημα της πείνας συνεχίζονται. Δυστυχώς λίγοι θα επιξέγουμε ένα θρεπτικό σνακ  για να ηρεμήσουμε  την πείνα αυτή. Οι περισσότεροι καταφεύγουμε σε επεξεργασμένα, λιπαρά σνακ   χωρίς θρεπτικά συστατικά προκαλώντας στην ουσία μια σχέση εξάρτησης από τα τρόφιμα αυτά. Αυτή η κατάσταση λοιπόν μας ωθεί στο να τσιμπολογάμε όλη τη μέρα γλυκά και αλμυρά σνακ  «χορταίνοντας» προσωρινά  και φορτώνοντας με περιττές θερμίδες τον οργανισμό μας.

Το στρες σχετίζεται και με τον εγκέφαλο. Όταν αγχωνόμαστε τρώμε περισσότερο και αυτό έχει άμεση σχέση με τον εγκέφαλο. Η τροφή διεγείρει τα κέντρα αμοιβής στον εγκέφαλο. Τα κέντρα αυτά είναι ίδια για κάθε είδους ευχαρίστηση συμπεριλαμβανομένου του τσιγάρου, του αλκοόλ κλπ. Έτσι όταν είμαστε πιεσμένοι και στρεσαρισμένοι παρηγορούμε τον εαυτό μας με την τροφή φορτώνοντας με περιττές θερμίδες το σώμα μας.

Ο σημερινός τρόπος ζωής και το έντονο lifestyle σχετίζεται με περισσότερο  τυποποιημένα και ποιοτικά υποβαθμισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες , ζάχαρη και λιπαρά τα οποία δρουν στιγμιαία σαν αγχολυτικά αλλά στην ουσία είναι βόμβες θερμίδων και τα οποία μας οδηγούν με μαθηματικά ακρίβεια σε μεταβολικό σύνδρομο το οποίο είναι ο κύριος υπαίτιος της παχυσαρκίας.

Η διατροφική παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να διαχειριστούν περισσότερο αποτελεσματικά την καταπόνηση του σώματος από το στρες. Εκτός όμως από τη διατροφή  και τα όποια  συμπληρώματα διατροφής , είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν  ο τρόπος ζωής αλλά και οι «ανθυγιεινές» συνήθειες  που μας οδηγούν  σε στρεσογόνες καταστάσεις.