Γενικός Χειρουργός, Γιατροί

“Αιμορροΐδες: Σύγχρονη και Ασφαλής θεραπεία με Laser” από το Γενικό Χειρουργό Φαφουλάκη Φραγκίσκο

Δρ. Φραγκίσκος Ι. Φαφουλάκης

MD, PhD, MSc

Γενικός χειρουργός

Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

Τι είναι οι αιμορροΐδες;
Πρόκειται για διογκωμένες φλέβες στην περιοχή του πρωκτού και το κάτω μέρος του ορθού. Παρόλο που είναι μία απλή πάθηση, αποτελεί συχνό πρόβλημα της καθημερινότητας πολλών ατόμων παγκοσμίως. Η ηλικία εμφάνισης των Αιμορροΐδων ποικίλλει. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές εμφανίζεται σε άτομα απο 40-60 ετών. Οι Αιμορροΐδες διακρίνονται σε δύο τύπους:
– Εσωτερικές Αιμορροΐδες προβάλλουν στην περιοχή του αυλού του ορθού
– Εξωτερικές Αιμορροΐδες προβάλλουν στην περιοχή του πρωκτού

Ποια είναι τα συμπτώματα των Αιμορροΐδων;
Τα συχνότερα συμπτώματα τόσο στις εσωτερικές όσο και στις εξωτερικές αιμορροΐδες είναι τα εξής:
– Πόνος
– Κνησμός
– Δυσφορία
– Αιμορραγία κατά τη διάρκεια της κένωσης

Που οφείλεται η αιμορροΐδοπάθεια;
Τα αίτια διόγκωσης των Αιμορροΐδων δεν έχουν διασαφηνιστεί πλήρως. Φαίνεται, ωστόσο πως σχετίζεται με την καθιστική ζωή, την κληρονομικότητα, την διατροφή που δεν περιλαμβάνει φυτικές ίνες, και τέλος την χειρωνακτική εργασία.

Ποια είναι τα στάδια των αιμορροΐδων;
Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε:
• 1ου βαθμού  διόγκωση στον αυλό του πρωκτού
• 2ου βαθμού  περαιτέρω διόγκωση, προβάλλουν έξω από τον πρωκτό κατά τη διάρκεια της κένωσης
• 3ου βαθμού  επίστροφή των αιμορροιδων στον αυλό του εντέρου με την «ώθηση» του ατόμου
• 4ου βαθμού  οι αιμορροΐδες μένουν μόνιμα έξω από τον πρωκτό
• Ο ασθενής παρουσιάζει αναιμία λόγω της αιμορραγίας

Ποια είναι η θεραπευτική προσέγγιση των Αιμορροΐδων;
Η χειρουργική αντιμετώπιση, εκτός από την κλασική χειρουργική εκτομή , περιλαμβάνει επίσης την μέθοδο απολινωσης των αιμορροϊδικών αρτηριών με τη χρήση υπερήχων, τη μέθοδο Longo, και την εκτομή με τη χρήση Laser.

Αντιμετώπιση των αιμορροΐδων με την χρήση Laser

Η αιμορροϊδοπλαστική με Laser είναι μία πρωτοποριακή και, κυρίως, ανώδυνη μέθοδος, ελάχιστα επεμβατική, που διαρκεί λιγότερο από δεκαπέντε λεπτά και διενεργείται υπό ελάχιστη αναισθησία ή μέθη. Είναι η μόνη τεχνική που παρεμβαίνει απευθείας στο αιμορροϊδικό πλέγμα, προκαλώντας την οριστική συρρίκνωση του, χωρίς να θίγει ούτε στο ελάχιστο το βλεννογόνο του εντέρου και χωρίς να αφήνει μετεγχειρητικές ουλές εντός του πρωκτού. Πραγματοποιείται με τη χρήση Laser εφαρμόζοντας με ομοιόμορφο και απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο την ενέργεια Laser στον υποβλεννογόνιο ιστό προκαλώντας άμεση συρρίκνωση του αιμορροϊδικού όζου. Η συνολική θεραπεία διαρκεί λίγα λεπτά διαφυλάσσοντας απόλυτα τον βλεννογόνο και το σφικτήρα. Μετά από μερικές ημέρες δημιουργείται νέος συνδετικός ιστός που διατηρεί τα αιμορροϊδικά «μαξιλάρια» λειτουργικά ενώ ο βλεννογόνος προσκολλάται στα υποκείμενα στρώματα αποφεύγοντας ενδεχόμενη υποτροπή και νέα βλεννογονική πρόπτωση.

Η αντιμετώπιση των αιμορροΐδων με την χρήση Laser είναι η πιο εξελιγμένη τεχνική από τις λεγόμενες ανώδυνες , η οποία ελαχιστοποιεί τις επιπλοκές και παρενέργειες, ενώ ταυτόχρονα μηδενίζει τις υποτροπές. Είναι μακράν η ασφαλέστερη θεραπεία ακόμη και σε ασθενείς με προβλήματα πηκτικότητας στο αίμα ή σε ασθενείς υπό αντιπηκτική αγωγή. Η θεραπεία γίνεται χωρίς διακοπή των αντιπηκτικών φαρμάκων. Μετά την αιμορροϊδοπλαστική με Laser δεν απαιτείται νοσηλεία και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του. Την επόμενη ημέρα ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει χωρίς πρόβλημα στις καθημερινές δραστηριότητες του. Υπό αυτή την έννοια, μην διστάζετε να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας, απαλλάσσοντας το σώμα σας από τις προβληματικές αιμορροΐδες. Είναι υπόθεση λίγων μόνο λεπτών, που γίνεται μέσα από μία απλή, αναίμακτη και εντελώς ανώδυνη διαδικασία, η οποία σας εξασφαλίζει οριστική λύση.

Η αιμορροϊδοπλαστική με Laser παρουσιάζει μία σειρά πλεονεκτημάτων για τον ασθενή. Καταρχάς, είναι μια απλή, σύντομη, εντελώς ανώδυνη και ασφαλής επέμβαση. Έχει οριστικό αποτέλεσμα χωρίς καν να αφήνει ουλές αφού δεν γίνονται ράμματα, προσφέρει εξαιρετικά σύντομη ανάρρωση και άμεση επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες, με ελάχιστο ή καθόλου μετεγχειρητικό πόνο. Τελευταίο αλλά όχι υποδεέστερο, είναι το γεγονός ότι το κόστος της θεραπείας είναι συγκριτικά μικρό σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους. Μετά την αφαίρεση των αιμορροΐδων, πόνος δεν υπάρχει, με τις σύγχρονες μεθόδους ο πόνος απουσιάζει. Μετά την επέμβαση το μόνο που  προσέχουμε είναι η διατροφή μας. Αρκετές φυτικές ίνες και υγρά για την αποφυγή της δυσκοιλιότητας.

Η καλύτερη πρόληψη για τις αιμορροΐδες είναι να διατηρούνται τα κόπρανα μαλακά. Η άσκηση, το περπάτημα και η κατανάλωση μιας υψηλής σε ίνες διατροφή, συμβάλουν στη μείωση της δυσκοιλιότητας, μαλακώνοντας τα κόπρανα και διευκολύνοντας την αποβολή αυτών. Στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας αν προσθέσουμε τη μικρή διάρκεια παραμονής στην τουαλέτα και το πλύσιμο με αρκετό νερό, στο τέλος της κένωσης θα συμβάλουμε καθοριστικά στην αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας.