Γιατροί, Διαιτολόγος

“Τι να προσέξω στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας” από τη Διατροφολόγο Ελευθερία Μπουντούρη

Ελευθερία Μπουντούρη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ασκληπιού 9, Τρίκαλα

2431304686

 

Το τριήμερο της Αποκριάς είναι προ των πυλών και μαζί του έρχεται και η Καθαρά Δευτέρα. Η Καθαρά Δευτέρα είναι μία ημέρα κατά την οποία τρώμε νηστίσιμα εδέσματα και εδέσματα τα οποία δεν είναι ούτε ιδιαίτερα θρεπτικά ούτε μας χορταίνουν και ταυτόχρονα προσφέρουν πολλές θερμίδες.
🔹Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε το γεύμα μας από τα λαχανικά, τα οποία μπορεί να είναι ή ωμά ή βρασμένα ή ψητά ή τουρσιά. Η σαλάτα πρέπει να καλύπτει το μισό πιάτο μας.
🔹Ως κύριο γεύμα μπορούμε να επιλέξουμε όσπρια τα οποία είναι άκρως χορταστικά, πλούσια σε φυτικές ίνες και χωρίς πολλές θερμίδες αρκεί να μην έχουν μαγειρευτεί με πολύ λάδι. Μπορούμε βέβαια να αφαιρέσουμε το περιττό λάδι εάν δεν τα έχουμε μαγειρέψει εμείς.
🔹Μπορούμε, επίσης, να επιλέξουμε ως κύριο γεύμα ψητά μαλάκια όπως χταπόδι, καλαμάρι, σουπιά. Ή κάποιο μαγειρευτό φαγητό όπως σπανάκι με σουπιές, χταπόδι με ζυμαρικά, ριζότο με γαρίδες αλλά πρέπει να προσέξουμε το περιττό λάδι. ❗️Προσοχή στην ποιότητά τους.
🔹Προσοχή στα ”κεφτεδάκια” (ταραμοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες κ.α.) καθώς είναι τηγανητά και απορροφούν πολύ λάδι κατά το τηγάνισμα. Περιορίστε τα σε 2-3 κομμάτια.
🔹Καταναλώστε τη λαγάνα με μέτρο σαν να τρώτε ψωμί.
🔹Επιλέξτε τους απλούς χαλβάδες με βανίλια και κακάο και σε μικρές ποσότητες καθώς περιέχουν πολλές θερμίδες.
Χαρείτε τις ημέρες αυτές παρέα με τους αγαπημένους σας ανθρώπους και αποφύγετε υπερφαγικά επεισόδια. Δώστε μεγαλύτερη σημασία στους ανθρώπους που είναι γύρω σας και όχι στο φαγητό.