Γιατροί, Διαιτολόγος

“Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ της διατροφής μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων” από τη Διατροφολόγο Μπλούχου Νότα

Μπλούχου Νότα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, RD, MMeDSci

Πρότυπο Διαιτολογικό Κέντρο

Γκλαβάνη 50-52, Βόλος

Τηλέφωνο: 24210 24622

 

Οι γιορτές τελείωσαν και κάνοντας τον απολογισμό μας εκτός από την καλή ή κακή διάθεση που είχαμε μας προβληματίζουν τα λίγα παραπανίσια κιλά που μας έμειναν.. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;;;

1.Μια γρήγορη δίαιτα αστραπή για να ξεμπερδεύουμε με τα παραπανίσια κιλά;;

ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ. Τραγικό λάθος οι δίαιτες –αστραπή που θεωρητικά μας βοηθούν να «ανέβουμε  ψυχολογικά». Η διατροφή δεν είναι ούτε ανταμοιβή, ούτε βασικός παράγοντας- όπως θέλουμε να πιστεύουμε -για να περάσουμε καλά στη διάρκεια των εορτών αλλά ούτε και τιμωρία που θα ακολουθήσει μια περίοδο διατροφικής ασυνέπειας. Πιστώνουμε στον εαυτό μας λανθασμένες τακτικές που οδηγούν σε συχνότερα υπερφαγικά επεισόδια. Από την άλλη «σοκάρουμε» το μεταβολικό σύστημα και κινδυνεύουμε από ηλεκτρολυτικές διαταραχές, απότομη μείωση της αρτηριακής πίεσης, υπογλυκαιμικά επεισόδια, αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας, αφυδάτωση και το κυριότερο από μυϊκή καταστροφή και άμεση πιθανότητα επανάκτησης των κιλών που γρήγορα χάσαμε!!!

 

2.Πολύ έντονη άσκηση για να «κάψω» τις θερμίδες που κατανάλωσα;;;

ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ… Η συστηματική άσκηση απαιτεί οργάνωση και μεθοδολογία ανάλογα με τις σωματικές απαιτήσεις, τη σωματική δυναμική και την αντοχή του καθενός μας. Απευθυνόμαστε στους ειδικούς!!! Δεν ξεκινούμε γύμναση από μόνοι μας. Κινδυνεύουμε από μυοσκελετικές κακώσεις είτε γιατί είμαστε εντελώς αγύμναστοι είτε γιατί «παρατήσαμε» τη συστηματική άσκηση κατά τη διάρκεια των εορτών με αποτέλεσμα το σώμα μας να χρειάζεται το απαραίτητο χρονικό διάστημα για να «ξαναβρεί τη φόρμα του». Επίσης η υπερπαραγωγή γαλακτικού οξέος   από την έντονη και απρογραμμάτιστη  άσκηση δεν βοηθά στην απώλεια των κιλών που  επιθυμούμε!!!

 

3.Μπορώ να κάνω μια δίαιτα που έκανα πέρυσι και έχασα τα κιλά των εορτών ή μια δίαιτα που έκανα πριν λίγους μήνες;;; 

ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ….. Οι ανάγκες του οργανισμού διαφοροποιούνται όχι μόνο από τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά(ύψος-βάρος-ηλικία) αλλά και από την κλινική εικόνα, τις διατροφικές συνήθειες του τελευταίου διαστήματος, το είδος και την ένταση πιθανής άσκησης, τη διάθεσή μας, τις κλιματολογικές συνθήκες κ.τ.λ

 

 Τα ναι της επιτυχίας:

  1. Περιορίστε το αλάτι και το αλκοόλ που καταναλώσατε λίγο παραπάνω αυτές τις ημέρες.
  2. Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά!!
  3. Αποφύγετε τη ζάχαρη!!!
  4. θυμηθείτε να καταναλώνετε τις απαραίτητες ποσότητες ΝΕΡΟΥ!! Το νερό δεν αντικαθίσταται από άλλα υγρά λόγω της διαφορετικής ώσμωσης. Υπάρχει πιθανός κίνδυνος αφυδάτωσης!!!
  5. Αποφύγετε τα ζωικά λίπη. Χρησιμοποιείστε ελαιόλαδο αποκλειστικά στο μαγείρεμα. Από ζωικές πρωτεΐνες προτιμήστε  την κατανάλωση ψαριών πλούσια σε ω 3,6 λιπαρά οξέα, γαλοπούλας και κοτόπουλου σε αντικατάσταση  των άλλων λιπαρών κρεάτων που καταναλώσατε το τελευταίο διάστημα!!
  6. Περιορίστε το άμυλο και αντικαταστήστε το με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως φρούτα και λαχανικά εποχής, όσπρια, τρόφιμα ολικής αλέσεως, λαδερά φαγητά με ελεγχόμενη χρήση του ελαιολάδου!!
  7. Αποφύγετε το τσιμπολόγημα!!!
  8. Τηρήστε –κατά το δυνατόν- σταθερές ώρες γευμάτων. Ρυθμίζεται καλύτερα ο μηχανισμός της πείνας και της όρεξης!!!!
  9. Χρησιμοποιείστε υγιεινά snack όπως: γιαούρτι με λίγα λιπαρά και 2-3 αποξ. φρούτα, γιαούρτι με λίγο άνηθο και αγγουράκι, 1 φέτα ψωμί ή 1-2 cracker ολ. αλέσεως με τυρί χαμηλών λιπαρών(ανθότυρο, Φιλαδέλφια ή cottage cheese) ή 1 φέτα γαλοπούλας βραστή ή κάποια φέτα σολωμού, smoothies που προσφέρουν την αίσθηση του κορεσμού και πολλή ενέργεια, 1 μπανάνα + λίγους ανάλατους ξηρούς καρπούς.
  10. Τα αρωματικά φυτά προσφέρουν την αίσθηση της πληρότητας και της καλύτερης γεύσης!!χρησιμοποιήστε τα!!
  11. Το «ελαφρύ» γεύμα της ημέρας μπορεί να αποτελείται από πράσινες σαλάτες με 2 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο, 5-6 αμύγδαλα/ καρύδια ή 1 κουτ. σούπας cranberry+ ½ ξυνόμηλο ή αχλάδι + 30-40 γρ. γραβιέρα. Αποτελούν ένα πλήρως ισορροπημένο γεύμα, γευστικό, χορταστικό, πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μειώνοντας παράλληλα την αίσθηση της πείνας.
  12. Εμείς οι γυναίκες κάποιες ημέρες αισθανόμαστε ή παρατηρούμε κάποια οιδήματα γύρω από τα μάτια ή τα άκρα μας «πιο βαριά και άκαμπτα». Το φαινόμενο αυτό οφείλεται πολλές φορές σε ορμονικές ή ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Αντιμετωπίστε το με 1-2 φλυτζ. αφέψημα από  ιβίσκo, λουίζα και φασκόμηλο.
  13. Τρώτε αργά και χωρίς άγχος!!!!

                                               Καλή Επιτυχία!!