Γιατροί, Διαιτολόγος

“Διατροφή και καραντίνα” από τη Διατροφολόγο Ελευθερία Μπουντούρη

Ελευθερία Μπουντούρη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ασκληπιού 9, Τρίκαλα

2431304686

Η περίοδος που διανύουμε είναι αρκετά κρίσιμη καθώς πρέπει να μείνουμε σπίτι μας με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και τον τερματισμό της διασποράς του κορονοιού. Η σωματική άσκηση έχει μειωθεί και είναι εύκολο να ξεφύγουμε και να πάρουμε κάποιο περιττό βάρος.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ-ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ

Το φάρμακο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στη διατροφή μας και μας το χαρίζει η φύση απλόχερα. Τρόφιμα πλούσια σε Βιταμίνη C βοηθούν αρκετά.Tην Βιταμίνη C την συναντάμε επί το πλείστων στα φρούτα και ιδιαίτερα στα εσπεριδοειδή όπως το πορτοκάλι, το ακτινίδιο, τα μανταρίνια. Στα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τα σκουροπράσινα λαχανικά και οι κόκκινες πιπεριές. Γι’ αυτό, συστήνεται κάθε μέρα να καταναλώνουμε 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά. Έρευνες έχουν αποδείξει πως η κατανάλωση 200mg Βιταμίνης C ημερησίως μειώνει δραματικά την εξέλιξη ενός κρυολογήματος.

Η Βιταμίνη D έχει αποδειχθεί πως ενισχύει το ανοσοποιητικό και προφυλάσσει τον οργανισμό από τους ιούς και τις λοιμώξεις. Την απαραίτητη ποσότητα μπορούμε να τη λάβουμε με 15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο ή από τα λιπαρά ψάρια, όπως τόνος και σολομός, τον κρόκου του αυγού ή από το κρέας.

Η Βιταμίνη Α ενισχύει τη δράση των Τ- και Β- λεμφοκυττάρων που λειτουργούν ως μαχητές του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Τη συναντάμε στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αποφεύγουμε την επεξεργασμένη ζάχαρη(αναψυκτικά, έτοιμοι χυμοί, γλυκά) καθώς βοηθά στην εκδήλωση φλεγμονής και αποδυναμώνει το αμυντικό μας σύστημα και την κατανάλωση αλκοόλ καθώς και αυτό επιδεινώνει τις φλεγμονές και αφυδατώνει τον οργανισμό.

8-10 ποτήρια υγρών ημερησίως είναι απαραίτητα.

Συμπερασματικά, επιλέγουμε μία διατροφή πλούσια σε φρούτα, χυμούς, λαχανικά και σπόρους. Το κρέας προτιμάμε να το μαγειρεύουμε σαν σούπα με λαχανικά για να κερδίσουμε και το πλεονέκτημα της ενυδάτωσης. Προσθέτουμε στη διατροφή μας το σκόρδο το οποίο είναι αντιμικροβιακό και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και το ginger το οποίο μειώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος όταν αυτό εμφανιστεί.

Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΒΟΗΘΑΕΙ;

Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα διατροφικό πρότυπο που χαρακτηρίζεται από άφθονη κατανάλωση ελαιόλαδου, υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και σπόρους), μέτρια πρόσληψη αλκοόλ (κυρίως κρασιού), μέτρια κατανάλωση ψαριών, θαλασσινών, γιαουρτιού, τυριών, πουλερικών και αυγών και χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και δη επεξεργασμένου. Όλα τα παραπάνω την καθιστούν πλούσια σε αντιοξειδωτικά και της προσδίδουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι αντιφλεγμονώδεις αυτές ιδιότητές της συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της χρόνιας, χαμηλού βαθμού φλεγμονής, η οποία οδηγεί σε εξασθένιση του ανοσοποιητικού. Με τον τρόπο αυτό, η μεσογειακή διατροφή συμβάλει στην ενίσχυση το ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία ενάντια στον Covid-19. Επιπλέον, συμβάλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, του σακχαρώδους διαβήτη και της υπέρτασης που αποτελούν υποκείμενα νοσήματα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία λοιπόν πως η προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή αποτελεί μέσο ενίσχυσης του ανοσοποιητικού και ασπίδα προστασίας για την υγεία.

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ;

Αυτό που προτείνω είναι μία ισορροπημένη διατροφή βασισμένη στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής και μία μέτριας μορφής άσκηση καθημερινά.

Συγκεκριμένα:

  • 4-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Μπορούμε να επιλέξουμε φρέσκα φρούτα εποχής, σαλάτες και βραστά ή ψητά λαχανικά.
  • Σύνθετους υδατάνθρακες όπως όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και να αποφύγουμε τους απλούς υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί, η ζάχαρη, τα επεξεργασμένα τρόφιμα κ.α.
  • Να επιλέγουμε λευκό κρέας από ψάρια και πουλερικά και να περιορίσουμε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος σε 1 φορά την εβδομάδα.
  • Να αποφεύγουμε τα λιπαρά τρόφιμα(π.χ. λιπαρά κρέατα) και τα κορεσμένα λιπαρά(π.χ. τηγανητά) και να επιλέγουμε φυτικές πηγές λιπαρών όπως ξηρούς καρπούς και αλείμματα ξηρών καρπών.
  • 2L νερό την ημέρα είναι απαραίτητα.

Μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με κάποιας μορφής σωματική άσκηση, όπως περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε το βάρος μας σε φυσιολογικά πλαίσια και να μείνουμε υγιείς.

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ COVID-19

Παχυσαρκία είναι μία κατάσταση ή πάθηση κατά την οποία υπάρχει υπερβολική συσσώρευση λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Μπορεί να προκληθεί λόγω υπερβολικής πρόσληψης ενέργειας και έλλειψης σωματικής άσκησης ή σπανιότερα λόγω γενετικών παραγόντων ή κάποιας πάθησης. Η παχυσαρκία προκαλεί μία χρόνια φλεγμονή που έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στις μολύνσεις. Στην περίπτωση του covid-19, οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν και να εμφανίσουν βαριάς μορφής συμπτώματα καθώς η άμυνα του οργανισμού τους είναι μειωμένη και σε συνάρτηση με άλλα νοσήματα που σχετίζεται η εμφάνισή τους με την παχυσαρκία, όπως καρδιαγγειακά, διαβήτη, καρκίνο κ.α. μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ

Οι βασικές αρχές της διατροφής των παιδιών είναι όμοιες με αυτές των ενηλίκων δηλαδή είναι στα πρότυπα της ισορροπημένης και μεσογειακής διατροφής. Βέβαια, τα παιδιά είναι ευάλωτα σε πειρασμούς και συχνά αποζητούν τρόφιμα που δεν είναι υγιεινά και δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι αντικαταστήσετε αυτά τα τρόφιμα με άλλα παρόμοια αλλά πιο υγιεινά όπως, αντί για κέικ με ζάχαρη και βούτυρο μπορείτε να φτιάξετε ένα μπανανόψωμο που σε γεύση δεν υστερεί καθόλου σε σχέση με το κλασσικό κέικ. Μπορείτε να φτιάξετε σπιτικά κριτσίνια από πατζάρι ή καρότο, σπιτικές μπάρες δημητριακών με ξηρούς καρπούς, ταχίνι και μαύρη σοκολάτα. Αντί, του κλασσικού τοστ να φτιάξετε μία τορτίγια με 1 φέτα κασέρι, αυγό και λαχανικά. Αντί για κρέπα, να επιλέξετε μια τορτίγια με ταχίνι με κακάο και μπανάνα. Με έξυπνους τρόπους, να εντάξετε στη διατροφή του παιδιού σας υγιεινές συνήθειες ώστε να τρέφεται θρεπτικά και να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις όπως η παιδική παχυσαρκία που τα ποσοστά της είναι αρκετά υψηλά στις μέρες μας.

Πηγή: trikalaidees