Γιατροί, Πλαστικός Χειρουργός

“Λίφτινγκ: Μόνιμη νεότητα – Σύγχρονες τάσεις – Νέες τεχνικές” από τον Πλαστικό Χειρουργό Πάτση Κωνσταντίνο

Πάτσης Κωνσταντίνος

Πλαστικός Χειρουργός

Πλαστική Επανορθωτική & Αισθητική Χειρουργική

Bόλος  : Κ. Καρτάλη 172

Αθήνα : Γρανικού 5, Μαρούσι         

Τ. 2421-404084 – info@drpatsis.gr

www.drpatsis.com

Η σύγχρονη Πλαστική χειρουργική είναι η ειδικότητα που έχει αναλάβει την καταπολέμηση και την κατάργηση των επιπτώσεων του χρόνου στο ανθρώπινο πρόσωπο και σώμα. Οι προτεινόμενες θεραπείες ποικίλουν , μα όλες έχουν ένα κοινό στόχο : Την επαναφορά και διατήρηση της νεανικής όψης. Οι θεραπείες αντιγήρανσης για το πρόσωπο και το λαιμό που ένας πλαστικός χειρουργός προσφέρει, διαχωρίζονται σε ελάχιστα επεμβατικές και σε αμιγώς χειρουργικές θεραπείες.

Οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες που εφαρμόζονται στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού , όπως το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ , η βοτουλινική τοξίνη Α (μπότοξ) , τα νήματα ανάπλασης ή ανόρθωσης , οι μεσοθεραπείες ετερόλογες ή PRP και πολλές ακόμα , επιτυγχάνουν εξαιρετικά αποτελέσματα στην αισθητική βελτίωση της εικόνας ενός προσώπου το οποίο δεν έχει σοβαρές αλλοιώσεις από το χρόνο .

Η χειρουργική διόρθωση της γήρανσης του προσώπου και του λαιμού, είναι η ρυτιδοπλαστική ή το κοινώς λεγόμενο Λίφτινγκ.

Με την πάροδο των ετών, οι ιστοί του προσώπου ατροφούν . Το δέρμα χάνει την ελαστικότητα του, οι σύνδεσμοι που συγκρατούν τους ιστούς χαλαρώνουν, τα οστά χάνουν ένα σημαντικό ποσοστό του όγκου τους ενώ ο λιπώδης ιστός προπίπτει λόγω της βαρύτητας και της χαλάρωσης. Το πρόσωπο αλλοιώνεται, οι ρυτίδες αυξάνονται , η χαλάρωση δημιουργεί αυλακώσεις στη ρινοπαρειακή περιοχή, στις παρειές, οι κύκλοι των κάτω βλεφάρων τονίζονται , τα φρύδια κατεβαίνουν με απότέλεσμα τα βλέφαρα να «κλείνουν»,  το περίγραμμα της κάτω γνάθου χάνεται και συνολικά το πρόσωπο απεικονίζεται γηρασμένο. Όλες αυτές οι αλλοιώσεις, δεν είναι εφικτό να διορθωθούν στο μέγιστο βαθμό και μόνιμα με καμία άλλη μέθοδο πλήν της χειρουργικής. Ο πλαστικός χειρουργός χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες και αξιόπιστες τεχνικές χειρουργικού λίφτινγκ μπορεί όχι μόνο να διορθώσει αυτές τις αλλοιώσεις του χρόνου στους έν τω βάθει ιστούς, αλλά και να προσδώσει στον ασθενή ένα νεανικό πρόσωπο , σφριγηλό , με σαφείς γωνίες και οβάλ , ανοιχτό βλέμμα, όπως ακριβώς είχε στη νεότητα του.

Το χειρουργικό λίφτινγκ, πραγματοποιείται σε χειρουργική κλινική, απαιτεί εξειδικευμένα χειρουργικά εργαλεία πλαστικής χειρουργικής, και προυποθέτει άριστη γνώση της ανατομίας και των χειρουργικών τεχνικών.

Με γενική αναισθησία και διά μέσου τομών στην προωτιαία και συνήθως και στην οπισθοωτιαία χώρα (εμπρός και πίσω από το αυτί), ο πλαστικός χειρουργός αποκτά πρόσβαση στους βαθύτερους ιστούς του προσώπου και κατ’επέκταση του λαιμού. Τα σημαντικότερα, πιο αξιόπιστα και σταθερά αποτελέσματα , έχει να επιδείξει η τεχνική ανόρθωσης του SMAS  , δηλαδή του μυοαπονευρωτικού συστήματος του προσώπου, που εκτός από το δέρμα και το λιπώδη ιστό, επανατοποθετεί και τις βαθύτερες δομές του προσώπου σε ένα υψηλότερο σημείο καθήλωσης. Το SMAS περιλαμβάνει δομές όπως περιτονία, νεύρα, αδένες και μύες, και για το λόγο αυτό η χειρουργική επέμβαση ορίζεται ως επανορθωτική επέμβαση και όχι ως μόνο αισθητική.

Επιγραμματικά , το SMAS είναι μια ινομυώδης δομή που παρέχει στήριξη στους ιστούς του προσώπου, και βρίσκεται άνωθεν της παρωτιδικής περιτονίας και σε συνέχεια με την επί πολής κροταφική περιτονία  και το μυώδες πλάτυσμα (στο λαιμό). Οι τεχνικές ανόρθωσης του SMAS –μυοαπονευρωτικού συστήματος– είναι διάφορες , οι κυριότερες όμως είναι το MACS (minimal access cranial suspension) , το SMAS plication , το SMAS-ectomy ,το High SMAS και το extended –SMAS face lift. Αυτές οι τεχνικές, διαφέρουν τόσο ως προς τις τομές διαμέσου των οποίων διενεργείται η επέμβαση , όσο και στη χειρουργική τεχνική διαχείρισης των ιστών. Καθώς το «σύστημα στήριξης» του προσώπου βρίσκεται σε ανατομική συνέχεια με το μυ του μυώδους πλατύσματος (platysma muscle) στον τράχηλο (λαιμό) , η επέμβαση μπορεί να διορθώσει και τη χαλάρωση της περιοχής του λαιμού εξαφανίζοντας τις ενοχλητικές «χορδές»  που χαρακτηρίζουν ένα γηρασμένο λαιμό. Το SMAS lift προσώπου και λαιμού , μπορεί να συνδυαστεί στον ίδιο χειρουργικό χρόνο με τεχνικές ανόρθωσης της μετωπιαίας χώρας και των δομών του άνω τριτημορίου του προσώπου (Forehead lift – Brow lift) . Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί από 3 έως 5 ώρες, ενώ οι σύγχρονες τεχνικές απαιτούν ελάχιστη παραμονή στην κλινική και προσφέρουν εύκολη για τον ασθενή μετεγχειρητική πορεία.

 

Το λίφτινγκ προσώπου (και λαιμού) είναι διαχρονικά , η επιτομή της πλαστικής χειρουργικής. Συνδυάζεται ή περιλαμβάνει ταυτόχρονα άλλες επεμβάσεις (βλεφαροπλαστική , λιποαναρρόφηση, μετωπιαίο λίφτ  κ.α). Επανορθώνει την επίδραση του χρόνου στο πρόσωπο και το λαιμό , επαναφέρει τη νεότητα που όλοι επιζητούμε , και προσδίδει το φυσικό αποτέλεσμα που υπόσχεται. Στην εποχή μας, είναι μια επέμβαση που έχει πραγματοποιηθεί σε εκατομμύρια ανθρώπους , με ασφάλεια , εντυπωσιακά και κυρίως μόνιμα αποτελέσματα.

Το χειρουργικό λίφτινγκ, είναι η επέμβαση με το μεγαλύτερο δείκτη ικανοποίησης για τον υποψήφιο που θα το ακολουθήσει.