Κερμελίδης Φώτιος
Διπλωματούχος Ποδολόγος Ο.Ε.Ε.Κ., Καθηγητής Ι.Ε.Κ.
Κέντρο Θεραπευτικής Ποδολογίας και Καλλωπισμού νυχιών
Αλ. Παναγούλη 2- Κύπρου, Λάρισα
www.kermelidis.gr
Η εμφάνιση της ανάγεται από την εποχή του Ιπποκράτη (περίπου 400 π.Χ) ο οποίος ασχολήθηκε και έγραψε για το πρόβλημα της σκληροδερμίας των ποδιών (κάλους-τοίλους-υπερκεράτωση). Η Ποδολογία ανήκει στον θεραπευτικό παραϊατρικό κλάδο και ασχολείται με τις παθήσεις των κάτω άκρων.
Ο Ποδολόγος είναι ειδικός στις παθήσεις, δυσπλασίες και δυσλειτουργίες των νυχιών και του δέρματος που προκαλούνται ως επί το πλείστον από παθολογικές και κληρονομικές αιτίες (π.χ. σακχαρώδη διαβήτη, αρθρίτιδα, κ.α.).
Προσφέρει εξειδικευμένη θεραπεία σε παθήσεις των νυχιών, παθήσεις του δέρματος, παθήσεις των δακτύλων, μύκητες, ονυχομυκητιάσεις, κάλους, σκληρύνσεις, εισφρήσεις ονύχων, ονυχογρυπώσεις, ονυχοκρυπτώσεις, μυρμηγκιές, πόδια διαβητικών, πόδια καρκινοπαθών, πόδια αθλητών, υπερκερατώσεις, σκληρύνσεις μεταταρσίων και φαλαγγών των δακτύλων, επώδυνη πτέρνα, παραμορφώσεις των δακτύλων των ποδιών όπως σφυροδακτυλία, γαμψοδακτυλία, επαλληλία του μικρού δακτύλου, είσφρυση όνυχος κ.α.
Εκτός από τα προληπτικά μέτρα, ο ποδολόγος είναι υπεύθυνος για μια σειρά από εξειδικευμένες μεθόδους αντιμετώπισης προβλημάτων. Ασχολείται με την εξέταση, διάγνωση, θεραπεία, πρόληψη των παθήσεων, δυσλειτουργίες του άκρου πόδα και των ιστών του.
ΝΥΧΙΑ
Ορισμός, δομή και φυσιολογία του νυχιού
Τα νύχια είναι κεράτινες πλάκες που καλύπτουν μέρος της τελευταίας φάλαγγας των δακτύλων χεριών και ποδιών, προστατεύοντας και βοηθώντας τα δάκτυλα στις απτικές τους κινήσεις.
Διακρίνουμε τρία μέρη: την ρίζα, το σώμα και την κορυφή ή ελεύθερο άκρο. Η αύξηση των νυχιών των υγιών ανθρώπων εξαρτάται από παράγοντες όπως αυξημένη ανάπτυξη το καλοκαίρι έναντι του χειμώνα, πιο γρήγορη ανάπτυξη των νυχιών των παιδιών από των ενηλίκων και αυτά από των ηλικιωμένων, πιο γρήγορη ανάπτυξη και ανάπλαση των νυχιών των χεριών από τα νύχια των ποδιών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα νύχια των χεριών αναπτύσσονται δύο με τρεις φορές πιο γρήγορα και αναπλάθονται πλήρως σε 5-6 μήνες από τα νύχια των ποδιών τα οποία αναπλάθονται σε 12-18 μήνες.
Παθήσεις νυχιών
Οι παθήσεις των νυχιών οφείλονται σε κληρονομικά ή επίκτητα αίτια. Ξεκινούν ανάλογα με το αίτιο, από την μήτρα, την κοίτη, το σώμα ή το παρωνύχιο. Διακρίνονται :
- στις δυσπλασίες και δυστροφίες των νυχιών -ανωνυχία, υπερτροφία, ευθραυστότητα, ονυχόλυση, πληκτροδακτυλία, κοιλονυχία, είσφρηση κλπ.
- στις αλλοιώσεις του χρώματός τους λόγω εξωγενών παραγόντων, μη ομαλών σχηματισμών του νυχιού, λοιμώξεων νυχιών, συστηματική λήψη φαρμάκων κ.α.
- στις ονυχομυκητιάσεις -δυσχρωμία με παράλληλη αύξηση της συγκέντρωσης της κερατίνης με αποτέλεσμα την ονυχόλυση και την ευθραυστότητα-
- την παρωνυχία –οξεία και χρόνια φλεγμονή του παρωνυχίου λόγω τραυματισμού, διάβρωση επωνυχίου κ.α.
- στις ονυχίες των δερματοπαθειών λόγω δερματικών νοσημάτων
- στις ονυχίες των γενικών νόσων όπως λοιμωδών νοσημάτων, χρόνιων νοσημάτων, τραυματισμών, αβιταμίνωσης ή υπερβιταμίνωσης κ.α.
- στους όγκους του υπονυχίου και παρωνυχίου στους οποίους περιλαμβάνονται οι μυρμηγκίες, τα ινώματα, τα χονδρώματα κ.α.
Συντηρητική θεραπευτική αγωγή για ονυχομυκητιάσεις
Αφού επισκεφτούμε τον ποδολόγο μας και ιαθούμε από τις μυκητιάσεις, τοποθετούμε τα πόδια μας σε λεκάνη με χλιαρό νερό αφού πρώτα βάλουμε ένα καπάκι betadine αφριζον. Αφήνουμε τα πόδια περίπου για μισή ώρα μέσα στην λεκάνη και έπειτα καθαρίζουμε την πάσχουσα περιοχή με ένα σφουγγαράκι του μπάνιου με κυκλικές κινήσεις του χεριού μας μέσα στο νερό. Έπειτα τα σκουπίζουμε με μια πετσέτα χωρίς να τα ξεπλύνουμε και αλείφουμε με βαλσαμελαιο και ενυδατική κρέμα. Αυτήν την θεραπεία θα ακολουθήσουμε καθημερινά για μια εβδομάδα κατά τις βραδινές ώρες. Εάν πηγαίνουμε γυμναστήριο ή κολυμβητήριο ή συχνά σε παραλίες καλό θα είναι να ακολουθήσουμε την ως άνω θεραπεία ανά τακτά χρονικά διαστήματα…
Πρόληψη
- Συχνό πλύσιμο και έλεγχος των ποδιών μας.
- Σκουπίζουμε πολύ καλά τα πόδια σας μετά το μπάνιο με καθαρή πετσέτα, με ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές μεταξύ των δακτύλων
- Χρησιμοποιούμε αντιιδρωτικά προϊόντα και πούδρες αν έχουμε έντονη εφίδρωση.
- Δεν περπατάμε ξυπόλητοι σε κοινόχρηστους χώρους όπως γυμναστήρια, πισίνες, ντους, αποδυτήρια, σάουνες κλπ.
- Αερίζουμε τα παπούτσια σας 24 ώρες πριν τα ξαναφορέσουμε.
- Ας απoφύγουμε να αφήνουμε μακριά τα νύχια μας και ας χρησιμοποιούμε λίμα για να λειαίνουμε την επιφάνεια και τις άκρες.
- Να αλλάζουμε συχνά κάλτσες, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και να προτιμούμε τις βαμβακερές.
- Οι γυναίκες αν υποπτευθείτε ότι έχετε μύκητες μην βάφετε με μανό τα νύχια σας και αποφύγετε τα τεχνητά νύχια.
- Δεν καθόμαστε χωρίς ψάθα ή πετσέτα στην άμμο, όταν πηγαίνουμε στη θάλασσα
ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΙΣ ΒΛΑΒΕΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
- Κηλίδες οι οποίες οφείλονται σε υπεραιμία,ευρυαγγείες,αιμαγγειώματα,πετέχειες,εκχυμώσεις,λεύκη,αιμοσιδήρωση, τατουάζ κ.α.
- Βλατίδες οι οποίες διακρίνονται σε επιδερμικές –μυρμηγκίες-,σε χοριακές και μικτές.
- Πομφός οφείλεται σε οίδημα του χορίου.
- Οζίδια τα οποία σχηματίζονται στο χόριο ή στο υπόδερμα
- Όγκοι γνωστά ως καρκινώματα του δέρματος
- Φύματα τα οποία ανευρίσκονται κυρίως στον φυματώδη λύκο.
- Κομμιώματα οι οποίοι είναι υποδόριοι περιγεγραμμένοι σχηματισμοί
- Φυσαλίδα το οποίο είναι έπαρμα που περιέχει ορώδες υγρό.
- Πομφόλυγα. Μεγάλες φυσαλίδες όπως το δυσιδρωσικό έκζεμα, απλός έρπης και ερπητοειδής δερματίτιδα.
- Φλύκταινα. Έπαρμα της επιδερμίδος με πυώδες υγρό
- Κύστη η οποία οφείλεται σε κοιλότητα που περιέχει υγρό ή σμήγμα.
ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΙΣ ΒΛΑΒΕΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Λέπια, εφελκίδες, έλκη, διάβρωση, δρυφάδες-εκδορές, ραγάδα, ουλή, ατροφία, λειχηνοποίηση
Συμβουλές για καλύτερη φροντίδα και υγιεινή των ποδιών
– Σε τακτά χρονικά διαστήματα καλό θα είναι, κατά τις βραδυνές ώρες κυρίως, να τοποθετούμε τα πόδια μας μέσα σε λεκάνη με χλιαρό νερό στο οποίο θα προσθέσουμε μερικές σταγόνες betadine surgical scrub (σαπούνι υγρό φαρμακευτικό),ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική. Αφού αφήσουμε τα πόδια μας για δέκα λεπτά της ώρας περίπου, προβαίνουνε σε ελαφριές μαλάξεις στα κέντρα του πέλματος, πτέρνας, δακτύλων και κυρίως ανάμεσα σε αυτά (δάκτυλα). Είναι ο καλύτερος τρόπος συντηρητικής αποφυγής μυκητιάσεων, εξάλειψης κακοσμίας από ιδρώτα, πολύωρου εγκλεισμού σε παπούτσι κ.λ.π.
– Καλή συμβουλή για τα κουρασμένα πόδια είναι και η συνήθεια κατά την βραδινή μας κατάκλιση, να τοποθετούμε τα πόδια μας την ώρα που ξαπλώνουμε, σε κλίση 15 έως 45 μοιρών περίπου σε κάθετη επιφάνεια π.χ. του τοίχου, για πέντε με δέκα λεπτά της ώρας περίπου με τεντωμένο το πόδι ή τα πόδια. Πρέπει όλη η επιφάνεια του πέλματος ή των πελμάτων να εφάπτονται πλήρως στην αρχή και μετά να χαλαρώσουμε στο σημείο επαφής του πέλματος με το αντικείμενο π.χ.τοίχος.
Είναι ο καλύτερος τρόπος εξάλειψης εμφανίσεως ευρυαγγειών, ευεξίας εκάστου ποδός, διάνοιξης φλεβικών βαλβίδων με αποτέλεσμα την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Σε περίπτωση ήδη υπαρχόντων ευρυαγγειών, η πλύση του ποδός με άφθονο κρύο νερό θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα.