Γιατροί, Παιδοχειρούργος

“Πνιγμός: ο ύπουλος εχθρός του καλοκαιριού!” από την Χειρουργό Παίδων Οικονόμου Αναστασία

Οικονόμου Αναστασία

Χειρουργός Παίδων

info@droikonomou.gr

Προσοχή, η θάλασσα είναι ελκυστική αλλά και επικίνδυνη. πνιγμός αποτελεί, δυστυχώς, μια θλιβερή πραγματικότητα που αφορά στον ενήλικο μα και στον παιδιατρικό πληθυσμό. Ο πνιγμός αποτελεί διεθνώς την πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου από ατύχημα μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων και τη δεύτερη αιτία θανάτου από ατύχημα για τα παιδιά. Παρά τα σοβαρά επακόλουθα του πνιγμού πολλά θύματα μπορούν να επιβιώσουν και να αναρρώσουν πλήρως με την έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση.

Ως πνιγμός ορίζεται η ασφυξία που προκαλείται από την είσοδο του νερού ή οποιουδήποτε άλλου υγρού στους πνεύμονες. Η παρουσία υγρού στους πνεύμονες, δυσκολεύει ή καταργεί εντελώς την ανταλλαγή των αερίων στο επίπεδο των κυψελίδων με άμεσο τον κίνδυνο για οξύ πνευμονικό οίδημα, υποξία και θάνατο.

Ο πνιγμός συμβαίνει γρήγορα και αθόρυβα, λίγα δευτερόλεπτα χαλάρωσης της προσοχής των γονιών είναι αρκετά. Τα βρέφη και τα πολύ μικρά παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα σε πνιγμό από ελάχιστη ποσότητα νερού, καθώς δεν έχουν αναπτύξει πλήρως τους σωματικούς μηχανισμούς αντίδρασης σε περίπτωση κατάποση θαλασσινού νερού.

Προσοχή!!

Το μικρό παιδί δε θα καταλάβει ότι πνίγεται, θα το θεωρήσει φυσιολογικό, ένα ακόμα παιχνίδι στο νερό. Ο πνιγμός στα παιδιά είναι αθόρυβος γιατί το παιδί δεν έχει προηγούμενη εμπειρία ασφυξίας και δε θα καλέσει σε βοήθεια, μπορεί να συμβεί, χωρίς φωνές για βοήθεια, χωρίς χέρια που κουνιούνται πάνω από την επιφάνεια του νερού.

ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ!
  • Στενή παρακολούθηση του παιδιού καθόλη τη διάρκεια που βρίσκεται κοντά ή μέσα στη θάλασσα. Να έχετε υπόψιν σας πως τα παιδιά πνίγονται στα ρηχά!
  • Κολυμπάτε πάντα μαζί τους.
  • Τα μικρά παιδιά πρέπει να χρησιμοποιούν τον κατάλληλο εξοπλισμό επίπλευσης.
  • Όχι κολύμπι εάν δεν περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες από το γεύμα.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μάθουν κολύμπι όσο το δυνατόν νωρίτερα.
  • Αποφύγετε το κολύμπι σε φουρτουνιασμένη θάλασσα ή ρεύματα.

Εάν ωστόσο συμβεί το ατύχημα διατηρήστε την ψυχραιμία σας για να βοηθήσετε το θύμα ακολούθωντας τα κάτωθι:

  • Άμεση κλήση του ΕΚΑΒ.
  • Προσεκτική ανάσυρση του θύματος από το νερό το ταχύτερο δυνατόν.
  • Ακινητοποίηση του αυχένα.
  • Εάν το παιδί δεν αναπνέει άμεση έναρξη ΚΑΡΠΑ.
  • Αντιμετώπιση της υποθερμίας, φροντίζοντας ο μικρός ασθενής να παραμείνει στεγνός και ζεστός.

Γονείς προσοχή υπάρχει και ο δευτερεύων και ξηρός πνιγμός στα παιδιά!!

Σε αυτή την περίπτωση, τα παιδιά παραλίγο να πνιγούν, διασώθηκαν και ανένηψαν. Όλα μοιάζουν κανονικά και επιστρέφουν σπίτι, όμως μετά από μερικές ώρες ή μέρες αρχίζουν να αισθάνονται κουρασμένα, ξαπλώνουν να κοιμηθούν και δεν ξυπνούν ποτέ. Τόσο ο ξηρός όσο και ο δευτερεύων πνιγμός, θεωρούνται άτυποι τύποι πνιγμού, καθώς συμβαίνουν αφότου ένα παιδί έχει βγει από το νερό.

Στον ξηρό πνιγμό, το νερό που μπορεί να καταπιεί ένα παιδί, δεν εισέρχεται στους πνεύμονες. Ο λάρυγγας κλείνει ως άμυνα, δεν επιτρέπει στο νερό να εισέλθει, αλλά ταυτόχρονα δεν εισέρχεται και καθόλου αέρας.

Ο δευτερεύων πνιγμός, από την άλλη, συμβαίνει όταν το νερό εισέρχεται μέσα στους πνεύμονες. Το νερό απορροφάται μέσα στους πνεύμονες και συγκεντρώνεται εκεί, με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολη η αναπνοή. Συμβαίνει ώρες ή ακόμη και μέρες μετά το συμβάν.

Αν το παιδί σας βίωσε κάποιο περιστατικό πνιγμού, όσο ασήμαντο κι αν ήταν, ακόμα κι αν συνήλθε, μεταφέρετέ το στα Επείγοντα Περιστατικά!

Παρακολουθήστε το παιδί σας το πρώτο 24ωρο για την εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως:

  1. Συριγμός
  2. Δυσχέρεια στην αναπνοή
  3. Ζάλη
  4. Υψηλός πυρετός
  5. Αδικαιολόγητη κόπωση, υπνηλία