Γιατροί, Ψυχολόγος

“Οι ψυχολογικές διαστάσεις και παρεμβάσεις των χρόνιων ασθενών” από την Ψυχολόγο Ζαβαλίγκου Άρτεμις

Ζαβαλίγκου Άρτεμις  

Ψυχολόγος

Πτυχιούχος Α.Π.Θ

Πολυδύναμο ιατρείο ΙΑΣΙΣ, Ελ. Βενιζέλου 13, ΤΚ: 38333 Βόλος

Συνεργάτης της online πλατφόρμα συνεδριών ειδικών ψυχικής υγείας  «melapus»  

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2421037670 , Κιν : 6970686663

Email : artemiszavaligou@gmail.com ,

website : https://melapus.com/el/doctor/artemis-zavaligkou | www.zavaligkou.gr

 

|Η Βέρα 28 ετών διαγνώσθηκε με Πολλαπλή Σκλήρυνση(Σκλήρυνση Κατά Πλάκας). Ήταν άναυδη από τα λόγια της γιατρού. Την ρώτησε «τι θα συμβεί από εδώ και πέρα;». Είχε υποβληθεί σε πολλές εξετάσεις και τα συμπτώματα της ήταν έντονα σε βαθμό να περιορίζουν τις καθημερινές της δραστηριότητες. Η γιατρός της απάντησε «Η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μια εξαιρετικά ευμετάβλητη νόσος και έτσι είναι  πιο δύσκολο να γίνει πρόβλεψη ποια θα είναι η πορεία σας, ενδεχομένως η νόσος να θέσει κάποιους περιορισμούς σε κάποιους τομείς της ζωής σας». «θα μπορέσω να ξανά περπατήσω;», «θα σταματήσω να αισθάνομαι αυτή την αδυναμία;», «θα βελτιωθεί η όραση μου;», «θα μπορέσω να δημιουργήσω οικογένεια;» ρώτησε η Βέρα. Η γιατρός ανταποκρίθηκε στις ερωτήσεις της «Πιθανώς να υπάρξουν διακυμάνσεις, εξάρσεις και υφέσεις, κάποιοι περίοδοι θα είναι σχετικά υγιείς κάποιοι πιο δύσκολοι. Αλλά δεν υπάρχει κάποια απόλυτη πρόβλεψη πότε θα παρουσιαστούν, ούτε και το βαθμό της έντασης τους»|  

 

Πως ορίζεται η χρόνια ασθένεια;

Ως χρόνια ασθένεια ή αναπηρία ορίζεται μια παθολογική κατάσταση στη οποία παρατηρούνται μια ή περισσότερες βλάβες ή αποκλείσεις από τη φυσιολογική σωματική ακεραιότητα και λειτουργικότητα, οι οποίες, ανεξάρτητα από το αν είναι εκτεταμένες ή όχι παραμένουν ημιμόνιμες ή μόνιμες. Οι χρόνιες καταστάσεις κατά κανόνα οφείλονται σε παθολογικές αλλοιώσεις που δεν είναι αναστρέψιμες ή τουλάχιστον είναι πολύ δύσκολο να βελτιωθούν.

Ποιες είναι οι ψυχολογικές διαστάσεις ενός χρόνιου ασθενή;

Υπάρχουν προβλήματα  με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι χρόνιοι ασθενείς, όπως είναι ο πόνος, τα δυσάρεστα συμπτώματα, οι παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής και άλλα αφανή στοιχεία που δυσκολεύουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, με συνέπεια την περιθωριοποίηση και απομόνωση τους. Το στρες που προκαλεί η χρόνια ασθένεια είναι δυνατόν να εξαντλήσει τους συναισθηματικούς πόρους ακόμα και του πιο ανθεκτικού και αισιόδοξου ανθρώπου.

Ποιες είναι οι ψυχολογικές παρεμβάσεις;

Οι παράγοντες που αλληλοεπιδρούν στην ψυχολογία του ατόμου κατά την εκδήλωση ενός χρόνιου νοσήματος, είναι οι τρόποι προσαρμογής στη νέα κατάσταση, οι νοσηλευτικές παρεμβάσεις που συμβάλλουν θετικά στην αποδοχή της χρόνιας νόσου. Η εκπαίδευση των ασθενών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της άρτιας θεραπευτικής αντιμετώπισης. Η αποδοχή από τον ασθενή των αλλαγών που απαιτούνται στον τρόπο ζωής του είναι ευκολότερη εφόσον αυτός έχει κατανοήσει πλήρως τη φύση της νόσου του, τη σοβαρότητα της κατάστασης του και του ρόλου που διαδραματίζει η σωστή συνεργασία με τους λειτουργούς υγείας.

Ως εκ τούτου, οι ψυχολόγοι θέλουν να γνωρίσουν και να βοηθήσουν τόσο τον ασθενή όσο και το υγιές οικείο περιβάλλον. Ο πόνος είναι ένα συναίσθημα που δεν αφήνει ανεπηρέαστη καμία ψυχή. Τα βάσανα και οι ταλαιπωρίες είναι ένα πικρό ποτήρι που θα το δοκιμάσουν όλοι οι άνθρωποι. Τότε στις δύσκολες καταστάσεις θα τύχουν υποστήριξης από γονείς, φίλους, ιατρούς, ψυχολόγους. Η ψυχολογική υποστήριξη δεν είναι ένα απλό ανακουφιστικό εργαλείο, αλλά μια επιστημονική παρέμβαση εξατομικευμένη και σύμφωνη με τις ανάγκες κάθε ανθρώπου. Η χρονική στιγμή που απευθύνεται ο πάσχων για βοήθεια είναι καθοριστική για τον τύπο και τους στόχους αυτής της παρέμβασής και κατ’ επέκταση για το πως διαμορφώνεται η θεραπευτική σχέση. Ο θεραπευτής είναι ακροατής, συζητητής και η θέση του στο θεραπευτικό σύστημα δημιουργείται σταδιακά, ανάλογα με τις ανάγκες και τα αιτήματα του θεραπευομένου.